Deze tuinmeubels kies je voor je natuurtuin

tuinmeubels

VAN TEGELTUIN NAAR JUNGLE * Door je tuin op een natuurlijke manier aan te pakken, draag je al heel wat bij aan een gezondere leefomgeving. Maar hoe zit het met de rest van de tuin, bijvoorbeeld je tuinmeubels? Welke keuze maak je daar het beste in? Ik zet het e.e.a. op een rij.

Weten over kunststof

Veel tuinmeubels zijn gemaakt van kunststof. Daarvoor is aardolie nodig, een ‘eindige grondstof’. En als er wat stuk gaat aan plastic stoelen en loungesets zijn ze vaak lastig te repareren. Als je ze dan naar de milieustraat brengt, gaan ze hopelijk naar een bedrijf dat hard plastic recyclet en kan het materiaal nog een ronde mee. Of het wordt direct naar een verbrandingsinstallatie vervoerd… zonde, want er zijn heel wat grondstoffen, menskracht en energie aan te pas gekomen om ze te maken.

Betere keuze: hout, bamboe, rotan en/of metaal

Kies qua metaal voor gietijzer voor de laagste voetafdruk, in tegenstelling tot aluminium, waarvan de productie veel energie vergt.

De betere keuze is houten of metalen tuinmeubels. Die kun je makkelijk repareren, opknappen of verven. Ze zijn goed te onderhouden. Ook kun je ze zelf (of door een handige persoon laten) repareren. Kies voor tuinmeubels van hout met FSC-keurmerk, Europees hardhout, snelgroeiend rotan of bamboe, hoewel die laatste weer van ver moet komen. Makkelijke meubels van steigerhout en pallets zie je inmiddels ook steeds vaker.

Verantwoord nieuw aanschaffen

Ik geef je verderop een aantal tips voor hergebruik of zelfmaak-inspiratie. Koop je liever nieuwe meubels, die lang mee zullen gaan en goed zijn voor je voetafdruk? Kies dan dus meubels van hout en natuurlijke materialen.

tuinmeubels
Bear chairs, rotan tuinfauteuils of banken of een houten loungeset.

Deze tuinmeubelen vond ik bij Wehkamp op de website. Ze zijn van bamboe of hout, soms zelfs van eigen productie in Nederland en ook zijn er modellen die van FSC-hout of met acaciahout zijn gemaakt, zoals enkele van deze houten loungesets. Er is voor iedere smaak wat te vinden, ik koos natuurlijk mijn eigen favorieten voor op mijn wensenlijstje.

tuinmeubels
Tuinmeubels van natuurlijke materialen.
Linksboven een geweldige loungebank gevlochten van wilgentenen (gezien op de Floriade)
Linksonder: krukjes van boomstammen.
Verder zijn gevlochten meubels van rotan en bamboe mooi voor een natuurlijke uitstraling en een fijn vakantiesfeertje.

Tweede kans

Zoek je tuinmeubels tweedehands. Het is een sport om te vinden wat je zoekt, óf laat je inspireren door dat wat je toevallig treft.

tuinmeubels
Metalen en houten meubels, sommige kregen een make-over, zoals de schommelbank die ik bij de kringloopwinkel vond en rood heb geverfd met vriendin Ilse en haar dochter. Oude bistrostoeltjes kregen een whitewash en een retro kussentje.

Zoek je materialen via de volgende platforms – bij verschillende websites kun je ook lokaal zoeken:

 • Marktplaats
 • eBay
 • Catawiki (voor decoratieve objecten)
 • Tweedehands
 • TweedehandsKwaliteit
 • Gratisaftehalen

Denk verder aan:

 • Lokale weggeefgroepen op Facebook, Buurtapp, WhatsApp en Nextdoor
 • Kringloopwinkels (zie kringloopwinkels.nl), tweedehandszaken, veilingen en rommelmarkten (zie lokale media en websites als Meukisleuk, Allekringloopwinkels en indebuurt)
 • Een rondje langs stedelijke afvalcontainers kan topvondsten opleveren en aan het eind van een vrijmarkt of rommelmarkt kun je nog heel wat van de straat halen
 • Je eigen netwerken via werk, vrienden, familie of buren
 • Tweedehands bouwmaterialenzaken

Zelf maken van beschikbare materialen

Van pallets, veilingkisten of fruitkistjes kun je zelf meubels maken. Voor pallet-productie is bij voorkeur gebruik gemaakt van dunningshout: dat is gekapt om andere bomen in het bos meer ruimte te geven. Check of pallets of te hergebruiken tuinhout (bijvoorbeeld van een schutting) geen schadelijke CCA bevat. Dit staat op pallets met een stempel. Van schuttinghout is het lastig te achterhalen, als je zelf de aanschaf niet hebt gedaan.

tuinmeubels
Bankjes van gestapelde stenen. Met een paar stenen en twee planken heb je een bank.
Ben je handig? Timmer een leuke zit/plantenbak-unit van hout (gezien op de Floriade in het paviljoen van België) of maak een schommelstoel van een houten tuinbank.
tuinmeubels
Linksboven: tractorzittingen op natuurkampeerterrein Gloeiend Groen in Gassel.
Rechtsboven: een geverfd fruitkistje doet dienst als bijzettafel.
Onder: repareren kan ook: het doek van een visserskrukje vervangen door een oude spijkerbroekspijp (met een tacker vastgezet).

Nog wat inspiratie

tuinmeubels
Maak je eigen mix van oud en nieuw!
tuinbank Van Gogh - tuinmeubels
Deze waanzinnige creatie zag ik ook op de Floriade bij Treeport Zundert en is een soort mega-loungebank mét plantenbakken, qua kleuren geïnspireerd op schilderijen van Vincent van Gogh.
Deze blog schreef ik i.s.m. Wehkamp, gebaseerd op teksten uit mijn boek ‘Van tegeltuin naar jungle’. Ik verwijs alleen naar producten die kloppen bij mijn verhaal en missie #spreadnaturelove.
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.