Goed bezig: tandenpoetsen met gerecycled materiaal

Jordan

GOED BEZIG * In de nieuwe serie ‘Goed Bezig’ belicht ik steeds een bedrijf dat aardig op weg is op het gebied van het verduurzamen van hun producten. Dit keer: Jordan. Vorig jaar kwam deze gebitsverzorger met een prijswinnende tandenborstel van gerecycled plastic. Nu zijn er ook plasticvrije tandenstokers, vegan tandpasta en eco-flosmaterialen. Kun je verantwoord tandenpoetsen.

Jordan is een Scandinavisch gebitsverzorgingsmerk dat al sinds 1927 onze tanden schoonhoudt. Het bedrijf is inmiddels in Scandinavië marktleider op het gebied van tandenborstels, floss en tandenstokers en deze producten zijn wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 50 landen. Nou staan dit soort wastafel-items vooral bekend om hun snelle omloopsnelheid en hoge wegwerpkarakter. Dat wordt inmiddels niet meer wenselijk geacht en de groeiende groep bewuste consumenten zoekt alternatieven. Daarom is Jordan begonnen met de Green Shift en daarinder valt de lijn Green Clean, een serie verantwoorde gebitsverzorgingsmiddelen.

Een filmpje waarin Jordan uitleg geeft over de missie achter hun Green Clean-producten.

Verantwoord tandenpoetsen met een gerecycelde borstel

In 2019 was het eerste product een duurzame tandenborstel. Het bedrijf zag natuurlijk overal ineens bamboe borstels aangeboden worden. Toch koos het voor een tandenborstel van plastic, 100% gerecycled en veilig materiaal (je stopt het immers dagelijks in je mond). De haren zijn van bio-based nylon (plantaardig dus) en de verpakking is van hergebruikt papier. De borstel wordt wel in Maleisië gemaakt, zie ik op de verpakking. Dat zou wat lokaler kunnen voor de Europese markt. Maar stappen zijn gemaakt: sinds de introductie zegt Jordan bijna 40.000 kilo nieuwe kunststoffen te hebben kunnen vervangen door gerecyclede kunststoffen.

De tandenborstel is intussen bekroond met de Best Recycled Plastic Product Award 2019*, een internationale innovatieprijs van de EPRO, de Europese plasticrecycling-vereniging. De borstel kwam eind 2019 ook als winnaar uit de bus in een duurzame tandenborsteltest van de Deense krant Politiken. Daarin was de Jordan Green Clean de enige tandenborstel van gerecycled plastic. De andere tandenborstels waren van bamboe. De onderzoeker (een Deense professor): “De meest duurzame tandenborstel is een tandenborstel van gerecycled plastic. Ook al wordt hij uiteindelijk verbrand, dan is zijn ecologische voetafdruk nog steeds kleiner dan een tandenborstel van bijvoorbeeld hout of bamboe.” Het meest ideale is als de borstel weer gerecycled wordt, dus ‘terug in de productieketen’ komt, zoals dat heet. Ik heb niet kunnen ontdekken dat Jordan daar al voorzieningen voor heeft, maar misschien komt dat in een vervolgfase.

Met z’n € 2,99 is de borstel een tíkje duurder dan een doorsnee borstel, maar nog altijd superbetaalbaar als je als consument ook letterlijk ‘beter’ wilt poetsen.

tandenpoetsen

Tandenpoetsen en flossen met vegan producten

Zojuist zijn in Nederland nog vijf nieuwe Jordan-producten geïntroduceerd: een vegan tandpasta voor volwassenen, een tandpasta voor kinderen, een flossertool, vegan flosdraad in kartonnen verpakking en tandenstokers.

De tandpastatube bestaat voor 50 procent uit gerecycled plastic. De tandpasta zelf bestaat voor 98 procent uit natuurlijke ingrediënten en is gecertificeerd met het Scandinavische milieukeurmerk Nordic Swan. Het handvat van de ‘flossertool’ is van gerecycled plastic (zelfde spul als de tandenborstel) en de verpakking van gerecycled PCF – een materiaalsoort die ik niet kan thuisbrengen.

Jordan noemt de ontwikkeling richting duurzame en circulaire producten The Green Shift. En ze noemen het zelf nog maar het begin, van allerlei andere stappen die zullen volgen.

Ik kreeg een tandenborstel, een flosrolletje en tandpasta toegestuurd. De medium tandenborstel heeft een mooie zachte uitstraling, een fijne grip en het tandenpoetsen gaat lekker. De gelachtige tandpasta met fluoride smaakt naar anijs en het flosdraad is zoals je dat verwacht. Ik denk wel dat je het kartonnen omhulsel beter niet op een natte wastafel (nat karton) of in een volle toilettas (deukt) kunt laten slingeren.

Meer lezen over no waste-producten

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.