Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Plastic en recycling, hoe zit dat nou?

NO WASTE * Vrijwel elke verpakking wordt afval na gebruik. Veel verpakkingen bestaan grotendeels uit plastic. De productie van plastic begon aan het begin van de 20e eeuw, anno 2020 gaat naar schatting 95% van de waarde van plastic verpakkingsmateriaal verloren voor de economie, vanwege de extreem korte gebruikscyclus en de gebrekkige kringloop.

Bedrijven, Stichting Natuur & Milieu en het ministerie van Infrastructuur en Milieu tekenden dit jaar het Plastic Pact. Ze beloven daarin zich sterk te maken voor de volgende vier doelstellingen, die ze in het jaar 2025 willen bereiken:

  • Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent recyclebaar plastic.
  • In 2025 gebruiken we 20% minder plastic dan in 2017.
  • Minimaal 70% van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.
  • Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, bestaan uit minimaal 35 procent plastic dat gerecycled is.
Plastic is als materiaal praktisch en handig. En beter voor het milieu dan een kartonnen bakje, mits het in een kringloop komt en niet verloren gaat, want dan verspil je grondstoffen.

Ik had contact met Lenneke Bolkenbaas van de stichting Natuur & Milieu naar aanleiding van mijn blog over reizen zonder plastic. Zij meldde: “No plastic is een ingewikkelde discussie, aangezien dat vaak betekent dat er naar alternatieven verwezen wordt zoals kartonnen bakjes of bamboe rietjes. Maar plastic is als materiaal prima en het kost minder energie – en is dus beter voor het milieu – om te maken dan bijvoorbeeld zo’n kartonnen bakje. Het gaat er om dat er een bepaald soort plastic gebruikt moet worden en dat dit ook goed gerecycled moet worden. Ook duurzaam plastic is helemaal niet zo duurzaam en kan vaak veel moeilijker verwerkt worden dan ‘gewoon’ plastic. Als je hier meer informatie over wilt, dan kun je eens kijken op onze verpakkingenpagina.

Er moet een bepaald soort plastic gebruikt worden en dit moet goed gerecycled worden.

Op de site van Natuur & Milieu las ik ook nog dit interessante artikel over het recyclen van plastic.

Weten

Veel ‘klassiek plastic’ is gemaakt uit kostbare fossiele brandstoffen. Het is beter om gebruik te maken van secundaire (afval)grondstoffen en hernieuwbare grondstoffen. Dan onttrek je geen waardevolle grondstoffen uit de aarde, maar kies je voor grondstoffen die binnen één jaar geoogst kunnen worden. De impact op de aarde is dan minimaal. (Bron: Duurzaam Ondernemen, Nicole Dermout van Moonen Packaging).

‘Gewone’ plastics en biobased plastics hebben dezelfde samenstelling en mogen bij het PMD-afval, maar alleen als ze niet biologsich afbreekbaar zijn. Biologisch afbreekbaar plastic vergaat niet in de natuur en ook niet volledig in de huidige composteerinstallaties. Het moet daarom bij het restafval. Ook afbreekbaar plastic mag je dus niet op de composthoop gooien of in de natuur achterlaten. (Bron: Natuur & Milieu). Verpakkingen van ‘biobased’ en ‘composteerbaar’ materiaal vergaat namelijk helemaal niet zo snel én dat weggooien is sowieso niet slim, want dan komt het nooit in de hergebruikcyclus terecht. Die cirkel rond krijgen, is momenteel een aandachtspunt voor de verpakkingsindustrie.

Olijke kunstwerken, gezien in Spanje, om kinderen bewust te maken van plastic afval.
Genoeg doppen van het hele dorp om de bomen op het plein in te kapselen…

Tip om zelf op te letten qua plastic

Probeer onnodige verpakkingen te voorkomen.

  • Stop je lunch bijvoorbeeld een broodtrommel in plaats van in een plastic zakje, of in een herbruikbare verpakking.
  • Weiger plastic wegwerpbekertjes/rietjes/bordjes/bestek.
  • Kies producten van bedrijven die gerecyclede materialen toepassen.
  • Juich statiegeld en hergebruik op alle fronten toe.

Over mijn eigen zoektocht en bevindingen kun je lezen in deze blog en deze blog.

Geef een reactie