5 + 3 nieuwe ideeën voor een korte fietsvakantie

korte fietsvakantie

SLOW TRAVEL * Op de Fiets en Wandelbeurs, die elk jaar in februari wordt georganiseerd in de Jaarbeurs te Utrecht, ging ik op zoek naar routes voor een korte fietsvakantie in Europa. Ik vond 5 leuke nieuwtjes en nog wat extra tips.

1. Frankrijk: ritje door de woeste Ardeche (120 km)

Op de Fiets en Wandelbeurs wordt elk jaar een fietsroute uitgeroepen tot ‘fietsroute van het jaar’ en dat is dit jaar geworden La Dolce Via in Frankrijk. Dit betreft een traject van 120 kilometer (in 2 dagen te fietsen, dus da’s wel een héél korte fietsvakantie) over voormalige spoorwegen in de Franse Ardèche. Het pad leidt langs rivieren die zich een weg banen door het ruige, bergachtige landschap. Regelmatig passeer je diepe kloven, die overbrugd zijn door oude spoorviaducten.

2. Spanje: door historisch Castilla y León (514 km en meer)

In de grote regio Castilla y León, ten noordwesten van Madrid hebben ze goed aan de weg getimmerd met paden. Nou zijn ze daar al enigszins gewend aan toeristen die fietsen en wandelen, want een groot deel van de bezoekers zijn de pelgrims die de bekende tocht naar Santiago de Compostela te voet of per fiets afleggen.

Ook de Atlantische kustroute EuroVelo 1 loopt door Castilla y León. De regio promoot nu het deel tussen de steden Burgos en Salamanca als apart te rijden route. Het gebied kenmerkt zich door een enorme rijkdom aan cultuur, 300 kastelen, enkele Unesco-sites en 400 musea. Ook zijn er vele wijngebieden rond de rivier de Douro en kom je door diverse natuurgebieden. De fietsroute van Burgos naar Salamanca is 514 kilometer lang en onderverdeeld in 12 etappes, die je natuurlijk aan elkaar kunt plakken tot 6 etappes. De etappes zijn goed te doen: er is niet veel hoogteverschil, de wegen zijn grotendeels verkeersluw en goed onderhouden. En je kunt natuurlijk méér meepakken van het ‘wijn en werelderfgoed’ van de EuroVelo 1 door dóór te fietsen. Ook zijn er meerdaagse routes van Léon naar Palencia, langs de Douro en de Ruta de la Plata van Sevilla noordwaarts.

TIP: de beste periode om hier een korte fietsvakantie te houden is het voorjaar of najaar. In de zomer is het er namelijk onprettig schroeiend heet.

3. België: van west naar oost over Lijn 38 (42,4 km en meer)

De nieuwe route Ligne 38 loopt van Luik naar Aken en is daarmee een perfecte verbinder in een driehoekstocht van Maastricht naar Luik en vanaf Aken weer terug naar Maastricht, voor een leuke drielandentrip. Hij voert over een oude spoorlijn door het land van Herve. De route is ook onderdeel van het grotere Belgische fietsroutennetwerk.

Korte rondritten in deze zelfde regio (Pays de Herve) maak je in boomgaardengebied. Je fietst er in het voorjaar tussen de fruitbloesems en in zomer of najaar tussen de vruchten. Er is een appelbomentocht, perenbomentocht, vlierbessentocht en kersenbomentocht, allemaal rond de 30 kilometer. Info vind je op de regionale toeristische site.

4. Duitsland: paar dagen door de Saksische Betuwe (195 km)

De nieuwe Obstland Radroute loopt door het Sächsische Obstland, een gebied dat ‘de Betuwe van Saksen’ wordt genoemd, omdat je er door fruitboomgaarden trapt. Het is een korte route voor degenne die het kalm aan willen doen, want hij bestaat uit drie etappes met een gemiddelde lengte van 25 kilometer. Dat fietst een ervaren Hollandse vakantiefietser in een dag, maar vanuit het stadje Leisnig kun je de tocht verlengen met de 120 kilometer lange Mulderadwege, langs de rivier en kastelen, waaronder het beroemde slot Colditz.

Uit de fietsreisanalyse 2020 van de Duitse fietsersbond ADFC, gepresenteerd op 5 maart, blijken deze langeafstandsfietsroutes favoriet: de Weser-Radweg, Elberadweg en RuhrtalRadweg.

De populairste ADFC-kwaliteitsfietsroutes blijken de Paderborner Land Route, de Südschwarzwald-Radweg, Weser-Radweg, Saar-Radweg, Glan-Blies-Radweg, Radweg Deutsche Donau, DonauTäler-Radweg en de Radrunde Allgäu.

5. Slowakije: langs het voormalige ijzeren gordijn (89 km en meer)

De EuroVelo 13 (nog in ontwikkeling) leidt door 20 landen van de kop van Scandinavië (Barentszee) naar de Zwarte Zee in Bulgarije. Hij heet de ‘ijzeren gordijnroute’ want hij volgt de voormalige oostblokgrens. Voor de hele route moet je een paar maanden uittrekken, want dan heb je 10.000 kilometer voor de boeg. Je kunt ook kiezen voor een makkelijk te befietsen deel door Slowakije. De IJzeren Gordijnroute komt Slowakije binnen via Hohenau – Moravsk ý Sv. Ján, leidt naar Bratislava en gaat vanaf daar via Petržalka naar de Oostenrijkse stad Kittsee. Dit stukje door Slowakije meet 89 kilometer en loopt over asfaltwegen van verschillende kwaliteit, meestal met weinig of geen verkeer en zonder al te grote hoogteverschillen. Uiteraard kun je eerder aan de route beginnen (bijvoorbeeld in Tsjechië) en na Slowakije doorfietsen naar Hongarije.

3 extra tips voor een korte fietsvakantie

Fietsen in Luxemburg

In Luxemburg zijn allerlei fietsroutes aangelegd en nog in aanleg (zie deze kaart). Ook komt deels de Europese fietsroute (EuroVelo) 5 door het land. Via het platform Bed and Bike is het makkelijk zelf je fietsroute-accommodatie te boeken. Je vindt er campings, hotels, hostals en B&B’s waar je voor één nacht terecht kunt, waar je je fiets veilig kunt stallen, waar je natte kleding te drogen kunt hangen en waar je een fietsreparatieset voor eerste hulp treft.

Fietsen in Oostenrijk

Ook Oostenrijk richt zich op het fietstoerisme. Kijk op deze speciale website met sugggesties voor verschillende routes, zoals een aantrekkelijk klinkende tocht door wijnregio Steiermark door historische steden, wijngaarden en appelgaarden, langs burchten en kastelen.

Fietsen in Nederland met de Natuurvriendenfietsgids

In deze gloednieuwe Natuurvriendengids zijn 18 fietsroutes met liefde uitgestippeld door vrijwilligers van de Nivon-natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen. De routes verbinden deze bijzondere accommodaties met elkaar. Zo kun je altijd in de natuur overnachten. Het idee komt van vrijwilliger Magda, die bij elke route persoonlijke verhalen en tips deelt.

Nivon is dé plek voor ontspaning én ontmoeting. Alle Nivon-accommodaties staan op groen omgeven plekken. Het leuke is het nostaligische tintje: de huizen en kampeerterreinen worden beheerd door vrijwilligers. Dat zorgt voor een informele sfeer, waarbij iedereen de handen uit de mouwen steekt. Er is een gezamenlijke keuken en die laat je – net als je kamer – na gebruik weer schoon achter zodat de volgende gast er meteen gebruik van kan maken. Beddengoed neem je zelf mee. Koken in de groepskeukens maakt de reis betaalbaar én sociaal, want bij het fornuis of de afwas ontstaan de gesprekken.

Bestel de fietsgids via deze Nivon-pagina. Leden van Nivon betalen € 10,95 en niet-leden € 16,50. Bij aanschaf van een fietsgids krijg je 3 x 2 euro korting bij een overnachting bij een Nivon-natuurvriendenhuis of -kampeerterrein. Elke korting is eenmaal geldig voor 1 persoon per nacht.

Meer lezen over korte fietsvakanties

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.