Bergjes pakken op de fiets bij Ommen

header

SLOW TRAVEL * Ommen is bekend van de Vecht, de rivier die vanaf Zwolle oostwaarts slingert. Veel fietsers rijden erlangs en ja, dat is ook echt een mooi tochtje. Maar net zo geweldig is het minder bekende, heuvelachtige zuidelijke stuk. Over de Archmerberg, de Lemelerberg en de Besthmenerberg. En langs heide en weiden.

  • Route: Rondje zuidwaarts vanaf de leuke plaats Ommen, link beschrijving onderaan.
  • Lengte: ongeveer 43 kilometer.
  • Combineren met: wandelen door het klassieke Park 1813 dat op de Lemelerberg is aangelegd ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Nederland en de Boerenmarkt in Vilsteren, elke 3e zaterdag van de maand.
ommen
Landgoed ‘t Laer heeft een luxe meerpersoons tuintroon. Wil ik ook!

Ommen ken ik vooral van erlángs fietsen, langs die prachtige Overijsselse Vecht. Nu trappen we vanuit dit oude stadje een ronde zuidwaarts. Andere koek, namelijk een route met hoogtes. Gelukkig is een Nederlandse heuvel altijd mild.

Het hoogste punt is de Lemelerberg, 81 meter. Je kunt er bij helder weer de omgeving overzien, tot in Twente en Duitsland. Samen met de Archemerberg van 78 meter is dit het noordelijkste deel van de Sallandse Heuvelrug. Die is in een van de ijstijden ontstaan, toen een gletsjer door het dal van de IJssel schoof. Door die brute natuurkracht stuwden aan weerszijden leem, grind en zand omhoog.

We fietsen over landgoed ’t Laer. Het elegante landhuis heeft een beeldig prieel in de tuin, een soort tuintroon. Wat lijkt het me zalig om daar te kunnen zitten mijmeren… Maar ik zit nu op het zadel en trap door, achter de rug van mijn fietsgenoot aan, die er vaart in heeft gezet.

Via boerenland komen we op de Bergweg. Een straatnaam die klopt, want hier gaat het omhoog! We rijden door loof- en naaldbos, langs stuifzand en heide, waar jeneverbessen staan met grillige vormen. Het is er stil en het ruikt dennenfris.

Een paar mountanbikers halen ons in. Ze duiken gretig het pad af, hop naar beneden. Met snelheid afdalen, dat voelt toch altijd als een vreugdevolle beloning.

Deze fietsroute voert over bergen, waar de bossen zijn. Maar ook door de rivierdalen van de Vecht en de Regge, waar de boeren hun land bewerken.

Via de knooppunten rijgen we de ene landweg na de andere aaneen en komen we uiteindelijk in Vilsteren, een mooi klassiek dorp vlak voor Ommen. Met boerderijen, een stellingmolen en een landhuis. We wachten nog even met een terrasje pikken, want pas terug in Ommen hebben we die uitsmijter verdiend. Kuitenbijterskost.

ommen
‘Holland’ in Overijssel: Molen, koe, speculaasje, spitse kerktorens en wuivende halmen.

Routebeschrijving bergjes bij Ommen

Check de site van toerismeregio Vechtdal Overijssel voor de routebeschrijving van dit rondje Ommen-Lemele via de Archmerberg, de Lemelerberg en de Besthmenerberg.

Meer Nederlandse fietstochten op deze site

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.