Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Blauwe bessen snoepen van de BerryBux

Ik ben bezig met de aanleg van een eetbare tuin. Dat betekent dat ik allerlei planten verzamel, waarvan ik kan plukken en snoepen. In een nieuwe serie blogs laat ik komend seizoen zien wat ik in mijn tuin zet en wat die planten, struiken en bomen aan lekkers opleveren. In dit eerste deel: de BerryBux.

BerryBux

Het leuke is dat ik af en toe van kwekers eetbare planten krijg toegestuurd om ze uit te proberen. Zo heb ik nu een BerryBux (Vaccinium angustifolium) ontvangen. Dat is een tuinplant die wat wegheeft van de klassieke buxus. Jeweetwel, van die groene haagjes en die ronde groene bollen in een pot. Maar in dit geval komen er eerste witte bloemen aan en daarna… eetbare besjes.

Klaarblijkelijk kan één struik uiteindelijk meer dan duizend bessen voortbrengen. Superfood, want ze bevatten vitamine A, B en C en antioxidanten. Ze zijn lekker in yoghurt, fruitsalade, muffins en ijs.

Compact snoepstruikje

De plant groeit niet uit tot een enorme bos, maar komt ongeveer op een halve meter hoogte uit en in de breedte wordt-ie ongeveer 35 centimeter. Hij heet in het Engels dan ook lowbush blueberry en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en Canada. De plant is dus ook in ons klimaat wintergroen én winterhard.

De verzorging is simpel. Bij droog weer moet je de kluit verwennen met een flinke scheut water en als je hem in een pot hebt gezet, dan moet daar een gaatje onderin zitten, zodat overtollig water makkelijk kan wegstromen. Hij houdt van een beetje zure grond, wat bij mij in de tuin het geval is, want wij hebben veel eiken op het terrein en eikenblad verhoogt de zuurgraad.

Het planten van de BerryBux kun je het beste nu in het voorjaar doen, op een zonnige of halfschaduw-plek.  Ik heb de mijne zojuist in mijn ‘plukfruitbed’ in de moestuin gezet. En nu wacht ik geduldig. Binnenkort verschijnt de eerste bloesem en in juli kan ik de eerste bessen verwachten. Als die donkerblauw, bijna zwart zijn, kun je ze eten. Dan ga ik ook met recepten in de weer. Heb je daarvoor tips? Stuur ze me toe!

BerryBux

TIP

Deze bessenstruik doet het ook goed in een pot, dus het is voor balkontuiniers ook een leukerd. En door meerdere struikjes op een rij te planten, maak je een smakelijke snoephaag in je tuin.

Informatie over de BerryBux

Een struikje kost € 19,90 en is in Nederland bij verschillende tuincentra verkrijgbaar.

Kijk voor meer info en verzorgingstips op de site van BerryBux.

Meer blogs over de eetbare tuin