Eden Project: botanische miljoenenattractie

Eden Project

GROEN & INNOVATIE * In Cornwall bevindt zich een bijzonder botanisch attractiepark, Eden Project. Het resultaat van een visie, missie en ambitie die verder gaan dan een attractiepark met bomen, bloemen en planten. Het gaat écht ergens over en de talloze bezoekers worden allemaal op hun manier geïnspireerd door de groene boodschap.

Eden Project

The Eden Project is midden jaren ’90 als non-profitorganisatie opgericht door een in Nederland geboren Britse zakenman Tim Smit en architecten Jonathan Ball en Nicholas Grimshaw. Hun uitgangspunt was: “Een educatieve plek creëren, die mensen met elkaar en de levende wereld verbindt en onderzoekt hoe we kunnen werken aan een betere toekomst.”

Die plek is gerealiseerd in een soort krater. Een voormalige porseleinaarde-groeve. Opvallend zijn de futuristische koepelkassen, opgebouwd uit zeshoeken van diverse formaten. De grootste zeshoeken hebben een diameter van wel 9 meter. Binnen worden klimaatzones (biomen) nagebootst.

In 2001 ging Eden Project open voor publiek. Sindsdien zijn er meer dan 10 miljoen bezoekers geweest. Het is in Engeland een beroemde atrractie. Er staan dan ook enorme rijen voor de kassa en de parkeerplaatsen zijn mega.

Eden Project
Het park is een mengeling van groen, kunst, architectuur en educatie.
Eden Project

Futuristische botanische tuin

Het Eden Project is allereerst een enorme botanische tuin, opgebouwd in verschillende sferen en thema’s. In de kassen vind je planten, maar ook insecten zoals vlinders, sluipwespen en bidsprinkhanen, en zelfs vogels en hagedissen. Deze dieren functioneren onder andere als biologische bestrijders van ook immer aanwezige plaaginsecten.

In het Humid Tropics Biome wordt tropisch regenwoud uit Zuid-Amerika, West-Adrika en Maleisië nagebootst. Je vindt er nuttige en eetbare soorten zoals ananas, stervrucht, passievrucht, banaan, bamboe, cassave, rubberboom en vleugelboon. Ook zie je er planten die van nature alleen op tropische eilanden groeien zoals endemische planten van Sint-Helena. Het Warm Temperate Biome kent een mediterraan klimaat. In deze kas zie je flora die van nature voorkomt rond de Middellandse Zee en in Zuid-Afrika en Californië. Hier vind je onder meer planten uit de lookfamilie waaronder uien en knoflook, maar ook aubergines en telgen uit de wijnruitfamilie (citrusachtigen). Ook staat er kurkeik en bloemplanten als irissen, lelies en orchideeën.

Buiten het kassencomplex worden planten gekweekt in het zogeheten Outdoor Biome. Hier staan nutsgewassen uit onze gematigde streken als gerst, hop, wede en wilde reseda. Ook groeien er planten die van nature in Cornwall voorkomen.

Ook al wordt het park drukbezocht, er zijn altijd verborgen plekjes te vinden voor een mindful moment.

Therapeutisch tuinieren

Het Eden Project heeft een eigen kwekerij op een andere locatie. Hier worden planten opgekweekt voordat ze in de botanische tuin worden uitgeplant. Daarnaast is er een uitgebreide zaadbank aanwezig. Maar ook kun je bijvoorbeeld op doktersvoorschrift in Eden Project een sociaal en therapeutisch traject volgen waarbij kweken en tuinieren wordt ingezet om mensen met angsten of depressies te helpen positieve veranderingen in hun leven te brengen.

In de futuristische kassen tref je verschillende klimaatzones en de daarbij horende flora en zelfs fauna.

Geothermische energiecentrale

Een volgend gebouw dat is gepland is een geothermische energiecentrale, waar niet alleen Eden zelf maar ook zo’n 7.000 huizen in de buurt kunnen worden verwarmd. En ook in het buitenland gaat Eden Project aan de slag, de organisatie is betrokken bij de ontwikkeling van vergelijkbare projecten in China, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Eden Project online

Op de leeromgeving van Eden Project vind je feiten, tips en activiteiten, met veel aandacht voor insecten, overige tuinfauna en ecologisch denken.

Meer in Cornwall en omgeving

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.