Deze groene boeken leiden tot grote emoties

Groene Boeken

Van Uitgeverij Elmar kreeg ik drie boeken toegestuurd uit het fonds ‘boeken die ertoe doen’. Het zijn drie groene titels die gaan over milieu en leefomgeving. Ik heb ze afgelopen week gelezen en bekeken en… ging door een rollercoaster van emoties. Echt!

De eerste titel is Eco-Logisch! van de Britse auteur Joana Yarrow. Het is een boek dat je op alle facetten wat betreft duurzaamheid keihard om de oren slaat.

Het barst van de cijfers, feiten en bewijzen. Die niet vrolijk stemmen, nee, ik kreeg er een zeer naar gevoel van. Er gaat op zoveel fronten wat mis op onze planeet. Het klimaat verandert akelig, er worden miljoenen bomen gekapt en natuurgebieden onherstelbaar verwoest. Fossiele brandstoffen raken op, dieren sterven uit, de zee wordt leeggevist. Er is te veel CO2-uistoot, er zijn te veel mensen, te veel auto’s. En dat is allemaal onze eigen dikke schuld.

Groene Boeken

Vreselijk waar

Het is niet zo dat ik dat allemaal niet weet. En het is ook niet zo dat ik mijn ogen er voor sluit. Anders was ik ook nooit met DailyGreenspiration begonnen. Het staat alleen zo nadrukkelijk en onaangenaam gebundeld in een boek. Je zou kunnen zeggen: het is een vreselijk waar boek. Een alarmerend boek.

Geen redden meer aan?

Als je Eco-Logisch! doorneemt, krijg je het onaangename idee dat er geen redden meer aan is. Dat je als individu bent overgeleverd aan de grote beslissers op deze aarde. Er staan zeker oplossingen genoemd in het boek. En als lezer hoop je dat daar hard aan gewerkt wordt door uitvinders, bedrijven, beleidsmakers en politici.

Toch geloof ik als optimist ook in de kracht van het individu. Als iedereen ook maar iets doet terwille van het behoud van onze aarde, dan maken vele handen sterk. Misschien ben ik nu heel naïef, maar wat moet ik anders? Helemaal niets doen, vind ik ook geen optie.

Wat betreft het boek: ik gebruik het de komende tijd zeker als naslagwerk als ik eens wat wil opzoeken, een stelling wil bewijzen, of een standpunt wil vormen. En het heeft me geïnspireerd wat meer mensen te gaan interviewen over hun individuele actie ter behoud van onze natuur en leefomgeving. De groene optimisten.

Groene Boeken

De hoop van olivijn

Het tweede boek Olivijn, de Steen der Wijzen is heel anders van toon. Het geeft hoop! Het is geschreven door emeritus-hoogleraar Olaf Schuiling. Hij ontdekte dat er een vrij simpele oplossing is voor de CO2-uitstoot: het gebruik van de steen olivijn. Hij ontvouwt zijn theorie in een helder geschreven relaas dat pleit voor het inzetten van dit mineraal. Want wat kan dit mineraal?

Een stukje scheikunde:

Na een reactie met water kan olivijn broeikasgas omzetten tot bicarbonaat. Die stof spoelt vervolgens via rivieren naar zee. Daar maken koralen, schelpdieren en plankton er kalksteen van. Dat kalksteen noemt Schuiling ‘de duurzame opbergschuur van CO2’.

Ik leg het nu extreem simpel uit, maar in feite is het dus zo eenvoudig. Er zijn geen ingewikkelde technologische oplossingen nodig, het is voordeliger, makkelijker en beter om overal ter wereld olivijnkorrels te strooien. Olivijn is het materiaal dat het meest voorkomt op aarde. Om te beginnen kun je dat strooien zelf doen, want er is ook een zakje gruis bij het boek gesloten.

Voor dit wetenschappelijke advies viel ook topondernemer Richard Branson. Hij koos het olivijnconcept uit ruim 2600 inzendingen voor de Virgin Earth Challenge als een van de tien meest belovende voorstellen.

Groene Boeken

Vrolijk

Het derde boek in het pakket is Groene Stapjes van Glenn Murphy. En daarmee heb je een boek in handen, waarmee je zelf als mens handreikingen krijgt hoe je in je eigen leven je steentje kunt bijdragen en het verschil kunt maken voor onze aarde.

Het is een vrolijk boek met uitleg en vooral: tientallen tips die haalbaar zijn. Waardoor je als individu het idee krijgt: ik kan zelf wat bijdragen. Ik kan het verschil maken.

Dus ik ga nu minder douchen, nog weer eens extra letten op mijn reisgedrag en mijn gft-afval composteren. Andere dingen deed ik al (papier scheiden, spullen hergebruiken, geen vlees eten) dus ik kan mezelf ook schouderklopjes geven.

Nu ga ik even wat olivijn in de tuin uitstrooien.

 

Meer over deze groene boeken

NB ik verwijs naar de boekensite YouBeDo omdat je daar bij het bestellen van een boek een percentage aan een goed doel naar keuze kunt doneren.

Meer te weten komen

Het zand van de Steen der Wijzen kun je hier bestellen.

Een interessant interview met Olaf Schuiling lees je hier

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.