Zomerse tuinnieuwtjes uit de persberichten

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Regelmatig krijg ik persberichten met allerlei tuinnieuws. Daar zitten vaak interessante items bij. Ik heb er vier geselecteerd.

Ik let bij de keuze van de artikelen waar ik over schrijf altijd op de duurzame aspecten en of ze voor tuiniers echt leuk en handig zijn.

Oplaadbare draagbare tuinlamp

Open je eigen beachclub op je terras, om na te genieten van een mooie dag. Deze draagbare lamp op led-licht geeft een lekker sfeertje. Met een dimmer kun je ‘m in verschillende kleuren zetten, van warm wit tot koel wit.

De lamp is makkelijk op te laden met een usb-kabel of zelfs inductie-charger, dus batterijen heb je niet nodig. En je draagt ‘m na je avondje buiten weer mee naar binnen, dus het onnodig ’s nachts laten branden (wat nachtdieren in de war kan brengen) is dan ook meteen opgelost.

Deze hippe lamp is te bestellen in verschillende matglanzende kleuren: zilver, goud, rosé, licht blauw en donkerblauw. Vanaf 1 augustus verkrijgbaar.

Info: Lexon LH64 Mina Medium, 11 centimeter hoog en 9,2 centimeter breed. € 49,99 via Prefix Design. 

Multifunctioneel tuinkrukje

Met die zon en ook die buien is alles heerlijk aan het groeien. De spontane groeiers – zoals ze in Italië onkruid schijnen te noemen – schieten de grond uit. Als je dan wilt wieden, is de hele tijd op je knieën of hurken zitten minder relaxed.

Dan kan een tuinkrukje handig zijn, zoals deze van Nature. Je kunt erop zitten, dat werkt echt heel prettig, ook bij bijvoorbeeld het oogsten van laaghangend fruit. Omgedraaid geeft het krukje dankzij het kussentje steun aan je knieën, voor als je wilt knielen. Aan de zijkanten zitten handige opbergvakjes. Het krukje is gemaakt van recyclebaar HDPE materiaal.

Info: Nature® 2-in-1 tuinkruk, € 19,95 via Ubbink Garden.

Rollende fruit- en notenverzamelaar

Bukken naar oogst hoeft niet meer. De tijd van de fruitoogst begint nu. De eerste valappeltjes en -peertjes zijn nog niet helemaal rijp, maar wel prima voor in een hartige chutney. De pruimen liggen hier ook al in het gras.

WOLF-Garten maakt het oogsten van fruit en het oprapen van noten ergonomischer en sneller met de deze korf van flexibele draden.

De fabrikant heeft een tijd geleden een universele steel bedacht, waar allerlei verschillende gereedschappen aan geklikt kunnen worden. Dat scheelt een heleboel ruimte in de schuur en ook kosten.

Klik de stalen korf op die steel en rol ermee door je tuin als een stofzuiger. Op die manier verzamel je fruit en noten zonder te bukken. Je leegt de mand eenvoudig in een emmer met een bijgeleverd opzetstuk.

De mand is er in twee maten: een voor fruit met diameter van 3,5 tot 10 cm en een voor noten en klein fruit met een doorsnede van 2,0 tot 4,5 centimeter.

Info: WOLF-Garten fruit- en notencollector inclusief steel en grote mandversie, € 44,95, via Wolf Garten.

Lekker leesboek over ‘de onderwereld’ van de tuin

“Als het al lastig is om af te dalen naar het niveau van een hommel, dan wordt het helemaal moeilijk om onder de grond te kijken en je in een schimmel of bacterie te verplaatsen. Toch wil ik dat proberen.”

De heerlijke tuinschrijver Romke van de Kaa heeft zich in zijn nieuwste boek verdiept in de ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou plantengroei namelijk überhaupt niet mogelijk zijn.

Ik schrijf daar ook over in de boekenserie Avontuurlijk Tuinieren, maar Romke schrijft dit boek in zijn onovertroffen stijl. Het is fijn dat ook híj zijn lezers inspireert anders te kijken naar al dat leven en gewoel in de bodem van de tuin. Hij praat over Ieren die graag horen vertellen over mollen (want in Ierland zijn die diertjes er niet), over wormennachtmerries, een oude Friese boer en de schizofrene tuinier. En zo meer. Een tuinboek om van te genieten, te leren én om te lachen vanuit je luie buitenstoel.

Info: De onderwereld van de tuin door Romke van der Kaa, Uitgeverij Atlas Contact

Deze blog is samengesteld in samenwerking met PR Matters en Uitgeverij Atlas Contact

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.