Op naar de kust met het Zeeboek

zeeboek

BOEKTIP * Van uitgeverij Manteau kreeg ik Het Zeeboek toegezonden, geschreven door Sarah Devos die ik eerder al interviewde over haar geweldige Bosboek. Ik hou van bos, maar ik hou ook van zee, dus met graagte dook ik erin. Het is een liefdevol, interessant én hilarisch boek.

zeeboek

Ik volg Sarah al een tijd op Instagram en zag dat ze overal en nergens aan kusten aan het rondschuimen was voor een nieuw boek. Ze was op de Waddeneilanden, in Zeeland en op de stranden van Koksijde en De Panne. Ze vond schelpen van 2,6 miljoen jaar oud en verslond literatuur over het leven aan zee en klampte experts aan, om hun kennis af te tappen. “Wat een bizarre, fascinerende dingen kwam ik te weten! Hoe ontzettend indrukwekkend is de zee!”, zei de vrouw die eerst nog liever in haar geliefde bos bleef.

Sarah’s boek begint met een toegankelijke uitleg over de zee. Verschijnselen als eb en vloed, zout en brak water worden helder uitgelegd, maar ook gaat de schrijfster in op zand, duinen, golven en eilanden.

Daarna bestaat deze ode aan de zee uit een fijn overzicht van alles wat je langs en in de zee treft. Zoals zeewieren, planten en zelfs paddestoelen. Maar ook schelpen en slakken. Vervolgens komen de dieren, van krab tot zwartkopmeeuw. De ruim 190 pagina’s staan bol van de trivia, grappige en superleuke feitjes, waarmee je jezelf en iemand anders kunt verbazen.

3 gekke levende zeewezens uit Het Zeeboek

  • gestippelde dieseltreinworm (algemeen voorkomende worm die groene, rond eeipakketjes achterlaat op het strand)
  • hongerlijdertje (mager beestje van twee centimeter dat ook wel wandelend skelet wordt genoemd)
  • zeedruif (minikwalletje dat lijkt op een doorzichtige druif)

3 maffe zeeweetjes uit Het Zeeboek

  • een gaper is een schelp die niet helemaal dichtklapt, dus er gaapt een opening
  • zeepokken, jeweetwel, die witte vulkaantjes op schelpen, die zijn familie van de kreeft, net als de strandvlo
  • alle piepkleine kiezelwieren (onderdeel van plankton) bij elkaar maken evenveel zuurstof aan als alle regenwouden ter wereld samen

Nog 3 weetjes uit Het Zeeboek

Sarah kondigde in haar uitnodigingsfilmpje voor haar boeklancering nog 3 bijzondere feitjes aan.

zeeboek
Geweldige humoristische én leerzame illustraties van Sarah Devos.

Ook staan er in het boek tips over wolken spotten, hoe lang het duurt eer zwerfvuil afbreekt en wanneer je op het strand moet wezen voor bijzondere vondsten. En dan zijn er nog de tekeningen van de auteur zelf, die achterin het boek op een uitneembare poster overzichtelijk bijeen staan.

Al met al, is Het Zeeboek er een om zeker mee te nemen als je weer eens naar de kust trekt, of om thuis op de bank te lezen en dan hevig te verlangen naar die zilte luchten en het zand tussen je tenen.

Weer ‘s naar de kust…

Ver van de zee gezeten, rommel ik maar eens in mijn lade vol strandvondsten en blader ik door het boek om de namen erbij te vinden. Binnenkort ga ik maar weer eens naar de kust…

Een paar items uit mijn eigen collectie, uit mijn lade ‘strandvondsten’. Met het boek in de hand, kan ik nu ook een aantal onbekendere schelpen benoemen. Zoals de bonte mantel en de wijde mantel, de Amerikaanse zwaardschede (scheermes). Ook het zeewier heeft nu een naam: knotswier! En jawel, volgens Sarah heb ik een fossiel: de walshoren, die gedraaide puntige schelp links in het midden!

Het Zeeboek

Het Zeeboek van Sarah Devos is uitgegeven door Manteau en bij alle boekhandels verkrijgbaar voor € 24,99.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.