Het begon zo’n 60 jaar geleden, de Franse erkenning voor stadjes en dorpen met veel bloemen: la Ville Fleurie. Inmiddels is ruim eenderde van de Franse plaatsjes behept met het Ville Fleurie-virus: elke lente halen bewoners en gemeente alles uit de kast om te pronken met kleur, geur en fleur.
Meer dan 4.700 Franse plaatsen dragen met trots het label ‘Ville Fleurie’, dat bestaat in een ranking van 1 tot 4 bloempjes. Je ziet vaak een bord zodra je een plaatsje binnenrijdt, en als het goed is hangt er pal boven dat bord een mand vol fleurig bloemgoed.
Ooit begon het met de simpele vraag: welk stadje heeft de mooiste bloemdecoratie? Inmiddels staat het label ‘Ville Fleurie’ voor heel wat meer.
Anno 2018 is de Ville Fleurie nog steeds bedoeld om meer planten en bloemen in pubieke ruimte te krijgen omdat dat er aantrekelijk en vrolijk uitziet, maar het is ook een middel om:
- De leefomgeving te verbeteren
- De lokale economie op te peppen
- Toeristen te trekken
- Aandacht voor milieu en dier te vragen
- Sociale verbintenissen en contacten in de gemeenschap te bevorderen
Om dat te stimuleren zijn er jaarlijks prijzen in verschillende categorieën te winnen.
Op zoek naar een Ville Fleurie
Mocht je dit jaar naar Frankrijk gaan, kijk dan eens of je een Ville Fleurie spot. Onderaan dit artikel vind je een link naar een zoekmachine.
De mairie (gemeentehuis) en VVV-kantoren van een Ville Fleurie zijn altijd versierd met bloemen. Er worden vooral veel hanggeraniums en petunia’s gebruikt.
Straatjes en doorkijkjes met hortensia’s, rozen en stokrozen.
De Fransen deinzen niet terug voor een kleurexplosie.
Kerken doen ook mee, liefst met een hanging basket.
Bij de groendienst van het dorp Saint-Nicolas in Bretagne gaan ze helemaal los! Met enorme containers op straat en flinke hangbakken op de reling langs het kanaal.
Langs de kust van Bretagne zie je meer blauwe, grijze en zachte kleuren.
Plant je petunia, begonia of lobelia in een autoband, een bootje, een bal. Of maak het echt heeeeel Frans met klassieke rode geranium voor gehaakte gordijntjes.
In Rennes koos het stadsbestuur voor een moderne aanpak op het centrale plein.
Meer over de Ville Fleurie
Voor een lijst bezoek je de officiële website. Via een zoekmachine kun je kijken welke steden en dorpen meedoen.
De rage is ook naar andere landen overgewaaid: Communities in Bloom, zoals België, Italë, Engeland en Ierland.