De imposante tuinen van kasteel Trauttmansdorff

Bolzano Dailygreenspiration

Stel je voor dat je in Noord-Italië rijdt, met de hoge Alpentoppen voor je. Achter de bergpieken schimmert de beroemde duizelingwekkende Timmelsjoch-pas (2509 meter) naar Oostenrijk. In de vallei beneden ligt een enorm groen paradijs: de beroemde tuinen van Merano, bij kasteel Trauttmansdorff.

Deze lel van een botanische tuin ligt in een twaalf hectare groot amfitheater, dat een hoogteverschil van 100 meter heeft. Kleurrijke planten van over de hele wereld gedijen en bloeien hier, in meer dan tachtig goed onderhouden tuinlandschappen. De plek is altijd in ontwikkeling, met nieuwe thematuinen en experimenten.

Er zijn uitkijkposten, geheime paden, een serre met vetplanten, vier tuinwerelden en zelfs een papegaaienhuis in de buitenlucht.

Je hebt een hele dag nodig om alles te zien. Gelukig is er ook een restaurant.

Trauttmansdorff Castle Dailygreenspiration

De kasteeltuin van Trautmansdorff werd ooit bezocht door de fameuze Sissi, hertogin Elisabeth van Beieren, vrouw van keizer Franz Joseph I, en dus keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Ze bleef een tijdje, daarom prijkt haar standbeeld hier.

gardens of Trauttmansdorff Castle Dailygreenspiration

Geweldig al die ontwerpen, nieuwe manieren om planten te combineren, bijzondere soorten. Ik was onder de indruk van de combinatie van pink lobelia (Lobelia x speciosa ‘Fan Scharlach’) met een dieprode coleus.

En ook te gek: gewoon een hele border vol met louter zonnebloemen, zoals je ze normaliter op een akker in het buitenland ziet.

Bolzano Dailygreenspiration

Mijn favoriet: de dahliatuin, wat een hoop soorten!

Bolzano Dailygreenspiration

Hoe heet jouw favoriet? Van linksboven naar rechtsonder:

  1. Alfred Grille
  2. Ambition
  3. Anatol
  4. Collerette Princess
  5. Dracula
  6. Hapet Pom

gardens of Trauttmansdorff Castle Dailygreenspiration

Een van de nieuwere thematuinen is de Garden for Lovers. Je moet er een flink klimmetje voor maken, maar dat heb je over voor de liefde, toch?

Trauttmansdorff Castle Dailygreenspiration

Lichtvoetigheid, zwaarmoedigheid, lol, geluk, ernst, alle emoties kun je in deze tuin voelen.

Er zijn beelden en gedchten in zeven talen die je aan het denken zetten over de liefde.

Drie paviljoens staan voor ‘vertrouwen’, ‘verliefd zijn’ en ‘de liefde zelf’.  Je kunt door het water waden of de stapstenen gebruiken om deze eilanden te bezoeken.

Trauttmansdorff Castle

Nieuw is de verticale tuin met grassen en vetplanten. Hier zie je de ontwikkeling ervan in 2016. Inmiddels zou de wand volgroeid moeten zijn.

gardens of Trauttmansdorff Castle Dailygreenspiration

De tuinen staan vol gekke items en nieuwe en oude tuinfavorieten.

 

Info over de kasteeltuinen van Trauttmansdorff

Op de website van de tuin vind je alle details.

Bekijk de video over de tuinen:

Lees meer over deze regio in een andere blog post van Dailygreenspiration.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.