Vegan recepten: Brabants Bourgondisch zonder Beesten

PLANTBASED RECEPTEN * Met recepten met als thema ‘Brabants Bourgondisch zonder Beesten’ laat ik zien hoe ik met seizoensgroenten, zonder vleesvervangers, een snelle maaltijd of zelfs buffet in mekaar flans. Ter inspiratie voor thuis, maar ook… voor de vele eetcafés en cateraars in Brabant (maar ook daarbuiten) waarbij ik nog steeds niets kan bestellen omdat er niets vegans op de kaart staat, behalve een ‘salade mozzarella zonder mozzarella en dus alleen sla’ want ja: vegans eten alleen sla, wortel en tomaat nietwaar? Kom op joh, we zijn hier toch in Bourgondisch Brabant?

Uit eten of bestellen op het platteland is voor een plantaardig eter een ware speurtocht. Toen laatst een ober in een buurdorp een broodje natte sla, met plakjes ijskoude tomaat en 3 verkruimelde cashewnoten voor mijn neus zette, was mijn maat vol!

Ik wil gezond blijven, honderd worden én een gezondere wereld voor iedereen. Daarom kook ik dagelijks zelf, zoveel mogelijk biologisch en vers van het seizoen, en dan liefst lokaal van de tuinder, of uit eigen tuin. En ik eet alleen ‘planten’. Dus na al dat food sourcen, plus al mijn bezigheden, heb ik honger! En dus geen zin meer om uren te staan kokkerellen.

Hier deel ik snelle, niet te ingewikkelde, gezonde plantaardige recepten met een Bourgondisch Brabantse touch. Heb je vragen? Stel ze onderaan de blog.

Mijn keukenuitrusting

Mijn keuken is een oudje uit de jaren zeventig en ik gebruik geen fancy keukentools. Ik heb een staafmixer, een elektrisch raspmolentje van de Lidl en een klein koffiebonenmolentje van Marktplaats om gedroogde kruiden en specerijen mee te mixen (daarover later meer). Mijn oven is een zowat antieke elektrische Etna, die werkt als een trein. Ik heb een tweedehands Etna inductieplaat over mijn gaspitten heen gezet.

Mijn manier van koken

Ik ben geen kok, ik doe maar wat. Recepten lees ik altijd slecht, ik vergis me regelmatig in hoeveelheden, vergeet ingrediënten of besluit ineens wat toe te voegen, weg te laten of te vervangen voor wat anders. Over het algemeen kook ik met wat er in de koelkast ligt, of wat er op moet. Ik kook soms met vleesopvolgende producten, zoals champignonburgers, voor het gemak. In mijn keukenkastjes vind je weinig kant-en-klare pakjes en zakjes, wel wat wraps en afbakbrood voor noodgevallen.

Mijn plantaardige Bourgondische toppers

De komende tijd zal ik wat favorieten van stal halen en recepten van anderen uitproberen. Ik kook altijd met minimaal één Brabants ingrediënt. Ik weeg nooit af of ik wel genoeg eiwitten binnenkrijg, want ik eet over de dag heen super gevarieerd. Bovendien: ik voel me kiplekker, en sinds ik plantaardig eet heb ik nooit meer buikpijn of erger. Ook andere kwalen zijn verdwenen.

Mijn plantaardige adressen

In elk recept noem ik de specifieke Brabantse adressen waar ik ingrediënten kocht, de rest koop ik bij supermarkten: AH, Aldi, Lidl en Jumbo, daar heb ik mijn vaste ‘biologische routes’.

Recept 1. Geroosterde bietstuk met knisperige boerenkool, tuinbonenhummus en vegan foccaccia

Traybake van biet, gele paprika en pastinaak, met boerenkoolchips en geroosterde pecannoten.
– Hummus van tuinbonen.
– Focaccia van de Vegan Bakker in Heusden
.
Brabantse adressen: biet en boerenkool besteld bij Goei Eete uit regio Tilburg, focaccia van de Vegan Bakker in Heusden.

Zo maak ik het ongeveer:

Bietstuk-bake: snij een aantal rauwe rode bieten (2 gemiddeld grote bieten p.p,) in plakken van 2 centimeter dik. Van heel grote bieten de plakken eventueel halveren. Snij een gele paprika p.p. aan reepjes en een pastinaak p.p. in plakken van een centimeter. Snij een ui p.p. tot ringen of halve ringen. Hussel alles met olijf- of zonnebloemolie in een traybake (of twee). Bak ongeveer 45 minuten op 225 graden. Prik af en toe, of het al zacht is. NB al deze groenten zijn rauw te eten, dus beetgaar zijn ze ook goed, wat je zelf lekker vindt.

  • TIP: maak meteen voor 2 dagen. Je kunt dit gerecht ook afgekoeld eten als salade, en meenemen in een lunchtrommeltje/glazen pot.

Boerenkoolchips: In een andere ovenschaal leg je de goed gewassen en daarna uitgeknepen boerenkool, gehusseld in olie, die bak je in ongeveer een kwartier knisperig (hou in de gaten, kan ineens verbranden).

Tuinbonenhummus: grote pot tuinbonen mengen met 4 volle eetlepels tahin, twee eetlepels sesamolie, twee theelepels komijnpoeder, een volle theelepel gerookte paprikapoeder, twee eetlepels ketchup, zout, peper naar smaak, en als je van pittig houdt: sambal/harissa of rode peperpoeder. Staafmixer erin. Proeven. Mis je wat? Voeg dat toe.

Rooster pecannoten in een pannetje. Leg de focaccia in de oven, de laatste 10 minuten van de traybake.

Maak leuk op en geniet. Drink er een kruidenbouillon bij. Grote eters kunnen er nog pasta of rijst bij eten.

Recept 2: Groene soep met bloemkoolburger

Gestoofde plak bloemkool, op desemtoast, besprenkeld met ‘vensterbank’-kiemgroenten en een dot kruidige appelchutney
Groene soep (bladgroen zit vol eiwit) van broccoli en preigroen, maar er had ook boerenkool of ander groens in gekund, gekruid met bouillonpoeder uit eigen tuin en pietsje groene sambal van de toko. Afgetopt met rode biologische puntpaprika.
Brabantse adressen: broccoli en prei van biologisch tuinbouwbedrijf Van Het Land uit Vorstenbosch.

Zo maak ik het ongeveer:

Bloemkoolburger: Snijd een bloemkool in dikke plakken. Stoof die in olijfolie in een pan, samen met de rode paprikaringen (voor de soep) en eventueel knoflook. Rooster ondertussen desembrood en knip kiemgroenten af. Leg een burger op het brood en versier met de kiemgroente.

Appelchutney: Zie dit recept op mijn site.

Groene soep: Zie dit basisrecept op mijn site, alle groene groenten zijn te gebruiken. Garneer met de gestoofde paprikaringen.

Recept 3: Dahl en oesterzwammen

– Dahl van linzen, kruiden en een garnering van rode paprika
Flensje van sojameel en tarwemeel, gevuld met shoarma van oesterzwammen
Brabantse adressen: oesterzwammen van Zuiderzwam uit Tilburg.

Zo maak ik het ongeveer:

Dahl: Stoof p.p. een ui glazig in een soeppan, voeg dan knoflook en garam masala toe, of een ander oosters, geurig kruidenmengsel en/of andere smaakmakers (proef!), voeg per 2 personen een blik (biologische) linzen toe. Laat 10 minuten koken en staafmixer glad. Bak ondertussen paprikastukjes voor de garnering, hier kun je ook nog uienringen of preigroen aan toevoegen. Je kunt er evt kokosroom bij/in serveren.

Flensje: Maak voor een aantal flensjes een beslag van 250 milliliter water, 100 gram meel (tarwe/boekweit/spelt) en 50 gram soja- of kikkererwtenmeel (of probeer een andere verhouding, als het maar 150 gram ‘bloem’ is in totaal). Bak daar flensjes van in middelhete kokosolie, aan beide kanten bruin.

Oesterzwammenshoarma: Scheur 300 gram oesterzwammen (= voor 2 tot 3 personen) overdwars in repen. Laat olie in een pan warm worden en bak ze op vrij hoog vuur bruin, voeg op het laatst twee eetlepels maïzena toe voor een extra bite, goed roeren. Zet het vuur uit en voeg dan sojasaus toe – dit liever niet als de pan nog heel heet is, want dan verdampt de saus te snel en wordt het minder lekker.

Recept 4: Soupe d’Amour

Eerder schreef ik over deze liefdevol bereide seizoenssoep van lokale producten, zie Soupe d’Amour die in de wintermaanden, maar zeker ook in de zomer hartverwarmend is. Ik geef een basisrecept waar je zelf mee kunt experimenteren.

Recept 5: Plantaardig buffet met 11 gerechten

In deze blog lees je hoe ik een vegan kerstbuffet maakte met maar liefst elf smakelijke gerechten, inclusief de recepten, en nog wat ideeën voor de aankleding. Dit buffet kun je uiteraard ook op andere dagen serveren, of er deelrecepten uitpikken.

Brabantse bezoektip: De Vegan Bakker in Heusden

Bij de Vegan Bakker in het hart van vestingstadje Heusden kun je je te buiten gaan aan Bossche Bollen, roze koeken, croissants, nogagebakjes, muffins. Allemaal superlekker en… verrassend vegan!

Ook lezen op deze site over plantaardig genieten

Vegan dineren in Vlaanderen is een feestje

Geef een reactie