Vega Berlijn is een smulparadijs

vegan Berlin

Berlijn is een vega paradijs. Wel 340 Berlijnse restaurants koken veganistisch, dus gerechten zonder dierlijke ingrediënten, of in elk geval vegetarisch, dus zonder vlees. Groente staat echt op nummer 1. In kleine tentjes en luxe snackbars, maar ook op topniveau kun je hier vegetarisch of veganistisch dineren. Ik zet een paar vega Berlijn-adressen op een rij.

Mijn man en ik eten geen vlees. Nu zijn we ook de veganistische keuken nieuwsgierig aan het uitproberen, wat nog wennen is. In sommige landen kom je er sowieso als ‘veggie’ bekaaid vanaf, en word je doorgaans met een omelet, een portobello-champignon of geitenkaassalade afgescheept. Gerechten die voor veganisten alledrie al geen optie zijn, want er zit ei of kaas in. In Spanje werd me laatst doodleuk gezegd bij een paella vol konijn en kip: joh, dan schuif je dat toch opzij.

Ook in rural Duitsland moet je zoeken naar een acceptabel vega-gerecht op de menukaart. Bestel je argeloos Bratkartoffeln, zitten er spekjes door!

Zinderend en tongstrelend vega Berlijn

Maar in Berlijn, wow! Daar heb je als veganist of vegetariër een mega-riante keus en zal ook je vleesetende medereiziger graag met je mee eten. Want hier weten ze écht hoe ze wat bijzonders klaarmaken, met zinderende ingrediënten en tongstrelende smaakcombinaties.

Op topniveau Josita Hartanto, chef-kok bij Lucky Leek, kreeg een vermelding in de Michelin-gids vanwege haar sublieme veganistische gerechten. Sterrenchef Stephan Hentschel van het restaurant Cookies Cream heeft een volledig vegetarische kaart. Al zijn gerechten zijn out of the ordinary en niet de zoveelste quinoa-schotel.

Ook in kleinere restaurants en zelfs snackbars kun je als veggie of vegan prima terecht voor exquise gerechten, of gewoon smakelijke pasta of noedels.

Vega Berlin
Café Botanico in Neukölln heeft een eigen moestuin midden in een woonwijk.

Zelf geproefd

In deze restaurants hebben wij vegetarisch gegeten:

 • Chay Village, Vietnamese keuken in de Eisenacherstrasse in de wijk Schöneberg. Beknopte kaart met supersmakelijke hapjes. Meer Vietnamese restaurants in Berlijn koken een louter vegetarisch menu.
 • Café Botanico, Italiaans restaurant in de hippe wijk Neukölln. Ze hebben hier een flinke eigen moestuin in de achtertuin, midden tussen de buurhuizen. Deze wordt op basis van permacultuur onderhouden, wat betekent dat er natuurlijk en biologisch wordt geteeld. Je kunt bij mooi weer romantisch buiten zitten – aan een wiebelig tafeltje met een vers geplukt bloemboeketje. Naast goede bruschetta en pasta kun je hier ook fijne lokale bieren proeven.
 • Dings Dums Dumplings, een startup-snackbar in Kreuzberg waar restanten uit de voedingsindustrie worden herverwerkt in heerlijke dumplings, omdat de oprichters wat aan de enorme voedselverspilling wilden doen. Er is elke week een ander menu van zo’n zes dumplingvariaties, waaronder wel enkele met vlees, omdat dat nu eenmaal het meest wordt afgestoten.
 • Wilde Küche, hippe tent op de hoek van het Görlitzer Park met een beachy feel waar ze volledig ‘natuurminnend’ koken. Alle gerechten zijn veganistisch of vegetarisch, seizoensgebonden en zonder geraffineerde suiker bereid. Ze gebruiken in de keuken voedzame ingrediënten als distelolie, kokosolie en kokosbloesems, berkensuiker en hoogwaardige zouten. De groente komt van lokale telers. Ook passen ze wilde kruiden en planten toe. “Wij willen een nieuw perspectief op eten te geven. Voor ons betekent voedsel: helen”, aldus de oprichtsters. Nou dat doen ze zeker. Wat ik proefde, daar heb ik mijn vingers bij afgelikt, en ik wilde eigenlijk méér van dat alles. Zo smakelijk was het.
vega berlin
Wilde Küche staat voor lokaal, zuiver, vleesloos, seizoensgebonden en wilde kruiden.
vega berlin
Boven: bioburgers en vegetarische dumplings in Kreuzberg. Onder: Syrisch streetfood met flink wat pindasaus en veganistische döner op basis van seitan in Friedrichshain.
vegan berlijn
Een plaaaaatje van een vegetarisch gerecht uit de keuken van Cookies Cream. (foto: Visit Berlin)

Getipt door Berlijners

Van groene blogster Claudi Sult en van Berlijnse kennissen kreeg ik nog meer tips voor allerlei vleesloos lekkers. Wij hadden tijd te kort om ze allemaal te checken, maar hiermee hebben we wel vast een lijst voor volgende keer:

 • Yellow Sunshine Burger bakt bio & veggie burgers aan de Wiener Strasse in de wijk Kreuzberg
 • Liquid Garden mixt supersmoothies en -sappen aan de Stargarder Strasse 72
 • Brammibal Donuts verkoopt all vegan donuts op 3 locaties: Maybachufer 8, Danziger Strasse 65, Alte Potsdamer Straße 7
 • Rawtastic gaat voor 100 % raw & vegan
 • The Bowl maaktverse en gezonde salades
 • Daluma staat voor gezond & duurzaam eten
 • Let It Be Vegan bakt vegan pannenkoeken en burgers
 • Vöner is een snackbar in Friedrichshain waar je allerlei variaties op traditonele snacks kunt krijgen, maar dan veganistisch. Probeer een broodje Vöner, een Wagenburger, een bakje bio-patat, of de Vish & Chips.
 • Kopps kiest voor regionale en seizoensgebonden en biologische teelt in biologische. Ze koken en bakken alles zelf en gebruiken geen dierlijke ingrediënten. Ze gaan steeds op zoek naar nieuwe, verrassende smaaksensaties en combinaties en maken groenten sexy.
 • Good Bank laat de nieuwste trend zien: verticale landbouw. Binnen verbouwen ze kruiden en groenten, waarmee ze ook koken. Hun slasoorten hebben namen als Butterhead, Chocolate Oak en Yacht. Door verticaal te telen in de stad, kunnen ze direct een verse en smakelijke maaltijd bieden, vol voedingsstoffen en zonder pesticiden. “Terwijl we de carbon miles van boerderij tot tafel reduceren”, zeggen ze. Bij dit restaurant zijn ze niet speciaal vegetarisch, want hun kip en rund komt zoveel mogelijk van regionaal geselecteerde bedrijven die zich inzetten voor het respect voor dierenwelzijn. “Wij zijn noch ‘puristen’, noch naïeve idealisten, wij willen gewoon de best mogelijke maaltijden tegen een redelijke prijs aanbieden, op de meest transparante manier”, aldus de eigenaren.
 • Huadou Soy Concept Store op Linienstrasse 205 vind je huisgemaakte biologische sojadrankjes, vegan zoetigheid, speciale koffietraktaties en tofuworkshops op de laatste vrijdagavond van de maand.
vegan berlijn
Proeven en ruiken aan nieuwe producten tijdens de halfjaarlijkse Green Market. (foto: Visit Berlin)

Gidsje Vegan Berlin

Vegan Berlin is een opvouwbare stadsgids met meer dan 75 veganistische topadresjes. Aan de hand van 3 verschillende routes kom je door de creatieve veganistische wijken van Berlijn, van ontbijt tot avondcocktail. Ook staan er 50 extra veganistische hotspots op genoemd: café’s, restaurants, bars, winkels, activiteiten en andere hightlights.

Nog meer vega Berlijn

Ook lezen over Berlijn

Met Blogster Claudi op de groene toer