Grote natuuravonturen in de Italiaanse Alpen

De Italiaanse Alpen hebben een waanzinnige uitstraling. En de Dolomieten behoren tot ‘s werelds meest bijzondere bergketens. UNESCO heeft ze met niet zomaar op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dit gebied is een paradijs voor natuurliefhebbers. Ga wandelen, mountainbiken en… geniet van de lokale keuken.

De vvv van de Italiaanse provincie Trentino nodigde mij en andere Nederlandse journalisten en bloggers uit voor een perstrip. We gingen op outdoor-avontuur met een e-mountainbike en maakten een spectaculaire bergwandeling op zo’n 2700 meter. Ook wandelden we door een sprookjesachtige vallei vol alpiene flora en een fantastisch zicht op de grillige bergpieken.

Italian Alps Dolomites

De schoonheid van de Dolomieten is onmiskenbaar. De bergen hebben er steeds een andere vorm. Dan weer verticale pinakels, torens en pieken, dan weer horizontale richels, plateaus en rotspartijen, die allemaal abrupt voor je oprijzen.

Wat deze monumenten nog interessanter maakt, is het sappige groen van de alpenweiden en het donkergroen van de bossen dat tegen ze afsteekt, en niet te vergeten, de blauwe luchten met wolken die om de haverklap van vorm veranderen en het landschap steeds weer een nieuwe spectaculaire look geven.

Dolomites
Val Primiero

De negen bergmassieven van de Dolomieten staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, want het zijn fantastische natuurfenomenen en buitengewone voorbeelden van de natuurlijke wereldgeschiedenis.

Paneveggio
Lago di Castrona

Het natuurreservaat Parco Naturale Paneveggio herbergt tientallen vlinders, insecten, zoogdieren, reptielen, libellen, reeën en herten. In de herfst groeien er veel zeldzame paddenstoelen. Er zijn  rotsachtige hellingen en zachte alpenweiden. Er zijn gletsjers, bergbeken, meren, dennenbossen.

Hier 3 tips om zelf te ontdekken hoe mooi dit alpengebied is.

1. Wandelen in een ijl maanlandschap

Italian Alps Cima della Rosetta

De Pala Group (Gruppo delle Pale) is een steile en puntige bergketen van 240 km² tussen de Primiero-vallei, en de valleien van Biois en Agordino. Er ligt ook een groot plateau, de Altopiano delle Pale, een stenig, leeg gebied van 50 km² op een hoogte van 2500 tot 2800 meter.

Italian Alps Cima della Rosetta

De Rosetta-piek (Cima della Rosetta) is 2743 meters hoog.

Wij ‘vlogen’ erheen met de twee liften van San Martino di Castrozza. Eerst met de groene cabines van de Cabinovia Colverde voor een eerste stop op 2000 meter, vervolgens de rode Funivia Cima della Rosetta naar 2700 meter.

Italian Alps Cima della Rosetta

Ik zou het dolgraag zelf hebben geklommen. Dat zou enkele uren en flink wat kracht en energie hebben gekost, maar daar gaat het bij bergwandelen om!

Vanaf deze top kun je schitterende trekkings en wandelingen doen, over die vlakte die eruit ziet als een maanlandschap.

Italian Alps Cima della Rosetta

Rifugio Rosetta is de eerste hut die je bereikt, vanaf daar gaan er vele routes allerlei kanten op, gemarkeerd met rood-witte markeringen en nummers.

In de video hieronder zie je hoe dit landschap eruit ziet, met heel veel grijs-, wit- en blauwtinten, bijna oceaankleuren. En zelfs, als je goed kijkt, ontdek je in dit maanlandschap toch bloemen die de kans zien om zelfs op deze hoogte en in deze steenmassa te groeien en bloeien.

2. Wandeling in een botanische vallei

Val Venegia Italian Alps

De wandeltocht door de Val Venegia leidt je naar een indrukwekkend toneel; de Gruppo delle Pale (Pala-groep) die eruitziet als een amfitheater.

Val Venegia Italian Alps

Deze vallei is bekend om zijn grote botanische variatie van alpiene flora, er groeien hier 500 plantensoorten. Val Venegia is een van de belangrijkste gebieden van het Paneveggio park vanwege de grote landschappelijke waarde.

Val Venegia Italian Alps

Er zijn hier twee berghutten met een terras om van het uitzicht te genieten, en natuurlijk ook van de lokale dis, zoals polenta met de smakelijke toséla-kaas en paddestoelen.

Zie deze video om te zien wat deze vallei te bieden heeft:

3. E-Mountainbike tour in een steil bos

Italiaanse alpen

We gingen op een e-bike het natuurpark in en ik moet zeggen: ik vond het te gek!

Sportieve types zouden kunnen denken dat het ‘smokkelen’ is als je een beetje extra power gebruikt, maar ik – toegewijd fietser – ben het niet met ze eens.

Elektriciteit voegt wat toe aan je fietservaring. Je vliegt de hellingen op, maar hebt nog altijd je benen nodig om voort te bewegen, en je hebt nog altijd je soepele stuurvaardigheid nodig. En een snel reactievermogen, omdat je sneller gaat. E-bikes zijn dus NIET voor luie of oude lieden, maar voor mensen die meer lol willen hebben!

Zie de video voor een impressie:

Info over de regio Trentino in de Italiaanse alpen

a. Wandelen

Italiaanse alpen

Voor een wandeling in het maanlandschap boven San Martino di Castrozza, neem je de cabinelift Cabiaovia Colverde voor een eerste etappe – 2000 meter – en dan de Funivia Cima della Rosetta tot 2700 meter. Vanaf daar vertrekken meerdere routes, aangegeven met cijfers. Probeer de Carta Percorsi te pakken te krijgen, deze is verkrijgbaar bij het lokale toeristische kantoor en aan de kassa van de Cabinovia Colverde. Er staan 16 mogelijke – licht tot zware – wandelingen op. Ook deze website geeft inspiratie en tips.

De Palaronda Trek is een interessante optie voor een meerdaagse trekking. Het is een gemarkeerde 5-daagse wandeling voor middelste wandelaars, van hut naar hut (rifugio’s) bovenop de Pale di San Martino. Er zijn twee opties: de Palaronda Soft Trek (4-daagse trekking) of de Palaronda Hard Trek (6-daagse trekking en via ferratas). Deze website bevat alle info. Wil je meer van die hutten zien? Rifugio Rosetta heeft een website.

De wandeling in Val Venegia is makkelijk. Parkeer op de (bij voorkeur eerste) parkeerplaats en loop door de bossen langs de rivier naar het berg amfitheater. Er zijn twee hutten.

b. E-mountainbike

De (perfecte) e-bikes waar wij op reden waren gehuurd via Local Motion in Predazzo.

c. Dolomieten

Val Venegia Italian Alps Dolomites

Wil je meer leren over dit beschermde berggebied, neem dan een kijkje op deze website voor details, achtergronden en verhalen.

d. Verblijf

Ga je voor luxe in een viersterrenhotel met een uitgebreid ontbijtbuffet, een sauna en een zwembad, dan is het Castelir Suite Hotel in Panchià een geschikt adres. Wij werden daar gastvrij ontvangen en vonden het er heerlijk. Als je meer van het kamperen bent, kijk dan even op de site van deze camping.

Er zijn veel meer logeeradressen, zie ‘Eten’ (hieronder) want veel restaurants die ik noem hebben ook kamers en liggen op mooie plekken:

e. Eten

Italiaanse alpen
Zeker bezoeken: het restaurant La Miola van de fantastische, lieve kokkin Betta Dellantonio, die al 30 jaar hier de scepter zwaait.

We aten zalig lokaal eten op het buitenterras met zicht op de bergen op de eco-fruitboerderij van Massimo Scalet: Agritur Dalaip dei Pape (heeft ook kamers, schitterend gelegen).

Trentino Italian Alps
Trek in smakelijke pizza met lokale biertjes? Je kunt het bestellen bij Excelsior tegenover de kerk in het leuke stadje Cavalese, waar ook Hotel La Stüa zit, met een goed restaurant met lokale keuken en uiteraard ook kamers.
Italiaanse alpen
Geweldige huisgemaakte pasta proef je bij La Primoteca aan de doorgaande weg in Predazzo. In San Martino di Castrozza, staat het Ristorante Tipico da Anita bekend om het traditionale menu. Ook hier hebben ze kamers. Bestel Tosèla Polenta Funghi in de hut Agritur Malga Venegia in de vallei Val Venegia. Zeer smakelijk vegetarisch gerecht met lokale kaas en champignons.
Italiaanse alpen
Wil je wat culinaire souvenirs meenemen? Lokale specialiteiten zijn de kazen van koe- en geitenmelk en de boter van Cavalese, en de luxe pasta van de Pastificio Felicetti.

Ook lezen over de Italiaanse alpen