Kleurrijk winteruitje naar Brugge en Kalmthout

SLOW TRAVEL * Voor een van mijn opdrachtgevers stond er een interview gepland met een Vlaamse kweker vlakbij de stad Brugge. Ik besloot daar een tweedaagse trip van te maken en tufte met vriendlief naar het zuiden voor een kleurrijk winteruitje. Met roze en gele gebouwen, schilderijen van oude meesters, een fruitig ontbijtje, bonte ‘lenterozen’, olijke sneeuwklokjes en fleurige toverhazelaars.

Voor mijn opdrachtgever Groei&Bloei mag ik 10 zelfstandige en eigenwijze kwekers interviewen. Omdat ik daarvoor onder andere helleboruskwekerij in het Vlaamse Oostkamp uitkoos, besloot ik de trip daarheen te combineren met een dagje in de nabijgelegen stad Brugge. En op de terugweg pikten we nog mooi even de hamamelis- en sneeuwklokjesroute van het Arboretum Kalmthout mee. Een kleurrijk uitje in toch wat saaie maanden februari en maart.

Middagje Brugge

Eerst maakten we een klassieke toeristische boottocht, iets wat echt áltijd leuk is om te doen in een stad, want je ziet alles dan van een heel andere kant.
Daarna gingen we door naar het Groeningemuseum voor het bewonderen van oude meesters en ook modernere kunst
.
Er zijn overigens meer dan 13 musea in Brugge.

Prachtige werken van o.a. René Magritte en mooie landschappen en dorpsgezichten vanaf 1850 in het Groeningemuseum, waar ook werk van Pieter Brueghel is te zien.

Plantaardig drinken en eten in Brugge

Stadswandelen, daarna borrelen met oude pop- en rockmuziek bij Charlie Rockets, vervolgens door naar het gezellig drukke grand-café De Republiek waar ook een filmhuis aan gekoppeld is. In de zomer hebben ze er een mooie binnentuin met terras.
We aten er een heerlijke hokkaido (vega Aziatische soep). Wow, wat een enorme porties serveert de vriendelijke bediening!
We waren te gast bij Bruges Bed and Breakfast, een vegan logeeradres aan de Singel, centraal gelegen, waar de plantaardig etende mens zorgeloos volwaardig kan ontbijten, iets wat in andere B&B’s en hotels nog lastig kan zijn. Er stonden bonte zelfgemaakte zoete en hartige smeersels op tafel, lieve glaasjes met sap, een fruitig vegayoghurtje, en heerlijke zelfgebakken broodjes en croissants.

Nog meer adresjes en ideeën in Brugge

Vintage, ambachtelijk en lokaal shoppen

Bijzondere Brugse adresjes vind je in:

* het gidsje ‘Handmade in Brugge’: ambachtelijke adressen van keramisten, bierbrouwers, bakkers, chocolademakers, lepelsnijders, mandenvlechters, kantklossers, etc.
* de downloadbare plattegrond Art and Antiques: galeries, kunsthandel en curiosa- en antiekzaakjes.
* de downloadbare plattegrond Local Love: delicatessen, wonen, boeken en (vintage) fashion.
Ook vond ik nog kringloopadrestips via deze website. Zo is er in de Langestraat en Katelijnestraat een Sue Ryder-winkel met tweedehands kleding. Deze winkels worden gerund door vrijwilligers en de opbrengst gaat naar mensen in psychosociale nood.

Plantaardig eten en drinken

  • Réliva – Goezeputstraat 6: culinair genieten van biologisch eten.
  • Sprout – Baron Ruzettelaan 144: queer & plantaardig eten.
  • Atelier Flori – Jozef Suvéestraat 20: kunstzinnig vegan restaurant en wijnbar.
  • Hashtagfood – Scheepsdalelaan 37: vers, eerlijk en plantbased (met optie vlees en vis)
  • Kottee Kaffee – Ezelstraat 68: ontbijt met kraakvers desembrood, lunch met lokale en verse producten, warme dranken om mee te nemen.
  • Stera Plantenbar – Lange Vesting 16: planten en koffie

Ook doen en bezoeken

  • Bezoek aan Brouwerij De Halve Maan.
  • Uitkijken over de stad vanaf het dakterras van het concertgebouw Circuit.
  • Een van de vier wandelroutes lopen uit de ‘Oooh! Brugge’-wandelgids: buiten de gebaande paden. Zoals route 3 door rustige steegjes en volkswijk Sint-Anna.

Nieskruid in Oostkamp

In februari en maart is het tijd voor de winterbloeiende plant de helleborus, ofwel nieskruid, ofwel ‘rose de printemps’ zoals kweker Thierry van Paemel de plant noemt, om deze wat aantrekkelijker onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Hij is al jaren bezig de helleborus in vele verschijningsvormen te kweken door te kruisen met botanische soorten die in het wild voorkomen.
Zijn familiebedrijf/kwekerij Het Wilgenbroek in Oostkamp (op 5 minuten rijden van Brugge) is voor plantenliefhebbers zeer de moeite waard om te bezoeken, ook voor andere planten als pioenen, salvia’s en varens en nog meer.
Ik interviewde de teler voor een artikel dat later in het blad Groei & Bloei zal verschijnen.

Toverhazelaars en sneeuwklokjes in Kalmthout

Arboretum Kalmthout, daar wilde ik al zooooo’n lange tijd eens heen, het bomenpark stond al járen op mijn lijstje, maar toch kwam het er maar niet van, terwijl ik inmiddels best in de buurt woon. Nu ga ik er zeker vaker terug, want het is een machtig oord met elk moment van het jaar weer nieuwe botanische juweeltjes om te bewonderen.
Wij wandelden nu de sneeuwklokjesroute en hamamelis(toverhazelaar)route om de eerste kleuren van het seizoen te aanschouwen.

Combineren met

Een uitje naar Brugge kun je combineren met de gezellige stad Gent, een bezoek aan de Vlaamse kust en/of het stadje Damme.