Paar dagen uitwaaien op Walcheren

SLOW TRAVEL * De eerste week van januari begon gelijk buiten de deur, op Walcheren. Lekker uitwaaien in deze Zeeuwse regio met interessante steden en prachtige stranden en wandelgebieden op korte afstand van elkaar.

Voor je oriëntatie: Walcheren is het stukje Zeeland waar de steden Goes, Veere, Middelburg en Vlissingen op liggen en waar de badplaatsen Domburg en Zoutelande te vinden zijn. Wij verbleven in een huisje in Serooskerke, ideaal centraal gelegen: alles is dichtbij.

Middagje Middelburg

Middelburg, Walcheren

Wij begonnen met snuffelen bij gezellige kringloopwinkel Ramsjburg en reden daarna door naar de binnenstad waar we lunchten bij The Green Room.

Helaas was plantenwinkel Plantaardig gesloten, maar konden we wel in de daarnaast gelegen mega-boekhandel De Drukkery terecht voor uitgebreid boek- en cadeau-gesnuffel (stiekem even mijn boeken zichtbaar in het schap gelegd) en koffie in de lunchroom.

In het in een mooi en gezellig oud pand aan het Abdijplein gevestigde Zeeuws Museum dwaalden we van etage naar etage. We lieten ons inspireren in het atelier waar vrijwilligers aan het naaien waren met allerlei lapjes en knoopjes. We bewonderden de talloze werken van verschillende kunstenaars door de eeuwen heen, van ons onbekendere schilders als de 17e-eeuwse Adriaen van de Venne, maar ook van de 20e-eeuwse Toorop en Mondriaan. Bijzonder vonden we de wandkleden met oorlogstaferelen en hilarisch het schilderij ‘Gezicht op Middelburg met knolraap’ uit 1616 van een ongetwijfeld humoristische, helaas onbekende maker. We vonden het een verfrissend bezoek.

Op de foto’s hierboven zie je ook nog de historie van meekrap: een plant waarvan de wortels via een bepaald procedé zijn te verwerken tot een verfpoeder (alizarine), waarmee katoen, leer, wol en zijde rood kon worden geverfd. Op de vette zeeklei van Zeeland werd al vanaf de Middeleeuwen meekrap verbouwd, tot halverwege de 19e eeuw. Op deze pagina lees je meer over deze teelt, die weer aan interesse wint vanwege z’n natuurlijke, niet-vervuilende karakter.

Middagje Vlissingen

Fijn zijn ze, steden aan zee. Vlissingen is er zo een. Wij parkeerden bij het Nollebos, op een (in de winter in elk geval) gratis parkeerplaats bij de Zwanenburgseweg en liepen daar het duin over, via het magistrale windorgel – dat echt een gierende herrie maakt als het flink waait. Daarna liepen we verder zuidwaarts over het strand en de boulevard.

Vlissingen, Walcheren
Vlissingen, Walcheren

In het maritiem museum MuZEEum fristen we onze kennis op van de geschiedenis van de Nederlandse handelsvaart, in de interactieve tentoonstelling waarin Michiel de Ruyter en andere personages uit die tijd levendig vertellen over hoe het er toen aan toeging. Die expositie is echt goed en boeiend gemaakt. Er is ook aandacht aan de slavenhandel besteed, wat mij betreft had dat nét even wat meer mogen worden uitgelicht naar de indringende betekenis daarvan voor ons land en onze hedendaagse geschiedenis, maar… misschien is dat nog een te delicaat onderwerp.

Via lunchtent Marcus aan het Bellamypark (veel vega en vegan lunchopties op de kaart) en de loodshuizen in Art Nouveau-stijl aan de Spuistraat struinden we weer terug naar het strand.

Op het strand van Vlissingen staan her en der containers waarin je afval kunt dumpen, van het burgerinitiatief ‘Doe mee, Verlos de zee’. Ook op de Zeeuwse stranden ligt helaas veel plastic afval afkomstig vanuit zee en scheepvaart, maar ook van badgasten.

Wandelen op Walcheren

Wandelen op Walcheren

Schitterend is het strand en hoge duin van Zoutelande en ook een aanrader is natuurreservaat Oranjezon. In dat laatste gebied moet je entree betalen, een euro per persoon, dat kan bij een automaat bij de ingang. Je kunt er drie paaltjeswandelingen volgen, naar een uitkijktoren wandelen en onderweg met enig geluk reeën spotten. Tip: steek over naar het strand voor strandtent Aloha.

Tweedehands shoppen op Walcheren

Tegenwoordig winkel ik alleen nog maar tweedehands. Ik heb altijd een lijstje met wat ik nodig heb, zoals dit keer een beslagkom, een mengbeker, een citruspers, een schrijfblok en pannenlappen. Om dat allemaal te vinden (en stiekem ook altijd weer met een vaas naar huis te gaan…) gingen we naar de gezellig-rommelige Roemenië Schuur in Grijpskerke en naar de keurig overzichtelijke kringloopwinkel Zeeland in Serooskerke. Ook snuffelden we nog in het piepkleine Unicef-winkeltje in Westkapelle. Verder hebben we kort even gekeken in de kille loods van Sjiek de Friemel in Vlissingen, waar we niets van onze gading vonden, en helaas was de op zich leuk ogende Terres des Hommes in Middelburg dicht op de dag dat wij er waren.

Informatie verblijf

Wij verbleven in vierpersoonshuisje de Strandloper op het kleinschalige park Stee aan Zee in Serooskerke (dat overigens niet aan zee ligt). Dat huisje is te huur via Walcheren Vakanties.

Ook lezen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.