Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Tel jij ook tuinvogels komend weekend?

tuinvogels

Komend weekend is het weer zover, en ik zit er al klaar voor: de Nationale Tuinvogeltelling. Deze wordt voor de achttiende keer georganiseerd door de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek. Door met z’n allen in heel Nederland tuinvogels te tellen, krijgen de onderzoekers een beeld welke vogels in de winter onze tuinen gebruiken als leefomgeving en ook welke soorten er zijn, en of die toenemen of afnemen. Die informatie is nodig voor beschermingsmaatregelen en voorlichting. Doe je ook mee?

Vorig jaar zat ik reikhalzend met mijn blokje voor het raam. Niet alle vogels die normaal in onze tuin zitten zag ik in dat ene halfuur, maar dat doet er niet toe. Ik heb eerlijk genoteerd wat ik zag. Alles voor de wetenschap!

Wij hebben vrij veel vogels in onze grote tuin. Met name mezen, vinken, mussen en merels voer ik vanaf december tot halverweg maart – ligt aan de kou. Dat doe ik via twee ‘stations’. In een staand voederhuis voor ons grote huiskamerraam strooi ik zaad en wat gedroogde insecten en ik hang er een zelfgemaakte vetbol aan. Aan de oude perenboom voor ons huis heb ik een hangend huisje geschroefd, met een vogelpindakaas-houder en een voederplankje. Soms gooi ik wat niet meer zo frisse appels en peren in de border eronder, want die lusten met name merels, maar ook mezen graag. Al zijn ze het dolst op vet…

tuinvogels
Mijn telling vorig jaar. Verder in onze tuin, maar niet gezien in het halfuur dat ik zat te spotten: roodborstje, merels, bonte specht, gaai, duiven, boomkruiper. Ook zie ik voor ons huis nog wel eens een witte reiger en achter het huis rotganzen, zwanen en een enkele keer zelfs meeuwen. Maar dat zijn eigenlijk geen ‘tuinvogels’.

Zo tel je tuinvogels

Benodigd:

  • 1 half uur op een van deze dagen: vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari 2019 (vrijdag vanaf 8.30 uur)
  • een notitieblokje
  • eventueel een verrekijker
  • een vogelchecklijst, een vogelboekje, en/of de gratis app ‘Tuinvogels’
  • een fototoestel als ‘spotter en teller’ tegelijk, handig als er ineens een hele zwerm in de tuin zit die je niet zo gauw compleet telt

Telwijze:

Ga rustig zitten kijken welke vogels er voorbij komen.

  • noteer alleen de vogels die echt in je tuin of op je balkon zitten/scharrelen, geen overvliegende vogels
  • noteer alleen het hoogste aantal van een soort die je tegelijkertijd ziet. Dus zie je eerst 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen bij elkaar, dan noteer je 5 koolmezen (en niet 8) want het kunnen natuurlijk weer gedeeltelijk diezelfde mezen wezen
  • geef je stand door via het telformulier in de app Tuinvogels of via deze website

Als je je aanmeldt voor de telling krijg je een link naar de special ‘Vogels Voeren’ in je mailbox, met interessante weetjes en info over wat je vogels wel en niet kunt voeren. Lees zeker even door, want met goed voer lok je nog meer vogels te tuin in en kun je nog uitgebreider tellen. En dan is het ook leuk dat voeren een beetje vol te houden, want vogels zijn geweldig om naar te kijken, ook na het telweekend.

Zelf voer voor je tuinvogels maken

Ik blogde eerder over hoe je plasticvrije vogelsnacks maakt.