Stem op deze Brabantse boom!

DOSSIER BOMEN – In de verkiezing Tree of the Year doet ook dit jaar wéér een Brabantse boom mee. Bomen die meedingen hebben een markante uitstraling en een mooi verhaal. Dit is het 11de jaar dat de Tree of the Year-competitie gehouden wordt. In maart wordt de winnaar in Brussel bekend gemaakt. Stem op de Brabantse boom!

De Moeierboom in Etten-Leur.

Dit jaar is de Moeierboom van Etten-Leur de uitverkorene. Deze Zomerlinde is maar liefst 345 jaar oud! “De Moeierboom staat al 345 jaar symbool voor ontmoeting en verbinding in het hart van Etten-Leur. Weer en wind en menselijke aandacht schonken haar een unieke vorm. De in de samenleving gewortelde linde koestert 1001 gebeurtenissen, verhalen en emoties. Zaken zijn beklonken en prille liefdes zijn tot bloei gekomen onder haar lange knoestige takken. Kunstschilder Vincent van Gogh bewonderde de inspirerende boom. Jong en oud, iedereen houdt van deze groene parel!”, bejubelen ze in Etten-Leur hun monumentale boom.

In 2020 was het de Bladelse Heksenboom die de Boom van het Jaar-verkiezing won, en werd die boom automatisch de Nederlandse inzending voor deze Europese verkiezing, onder de naam The Witch Tree.

In 2019 dong de troeteleik in Ulvenhout mee, de inmiddels vermaarde boom die tussen twee snelwegbanen op de A58 staat en bedreigd wordt door kapplannen. Deze behaalde de 7de plaats in de Europese verkiezing met zo’n 16.000 stemmen.

Topidee

Het is een topinititatief natuurlijk, om zo’n wedstrijd te bedenken, want ineens gaan mensen zich extra gezamenlijk bekommeren om de bijzondere bomen in hun omgeving. Die bomen krijgen zo dubbele waarde: ze verenigen een gemeenschap eromheen, en genereren aandacht voor de betekenis van bomen in een mensenleven, en de mensenlevens voor of na je.

De Heksenboom is de muze van Bladelse natuurfotograaf Rob Visser en dong in 2020 mee als Tree of the Year. Ook de foto boven dit artikel is van hem.
Een van de initiatiefnemers die deze boom aandroeg voor de verkiezing destijds:
“Deze beuk, met zijn grillige takken en wortels die boven de grond groeien, ziet er uit als de markering van het graf van Zwarte Kaat, een ongure vrouw die een roversbende leidde. Velen dachten dat ze een heks was. In het beruchte verhaal wordt gesproken over plekken in de omgeving die nog steeds bestaan, zoals het gehucht Helleneind, Hoeve Ten Vorsel en de Abdij van Postel.”

Stem op de Brabantse boom!

Iedere stem is er één! Het campagneteam verwacht zo’n 80.000 stemmen nodig te hebben om dit jaar absolute winnaar van de Tree of the Year competitie te worden. Dus help je hen graag om te winnen? Stem dan via deze link… Op deze site vind je ook de verhalen van andere interessante bomen in Europa die meedingen naar de titel Tree of the Year.

Meer lezen over bomen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.