SPREADNATURELOVE * Wekelijks brouw ik een verse soep. Het recept is steeds hetzelfde, alleen de ingrediënten variëren per keer, omdat ik ‘m maak van de beschikbare oogst op dat moment. De komende maanden hou ik bij wat er in gaat. Ik noem ‘m Soupe d’Amour, uit liefde voor de natuur, de seizoenen, en de telers van (lokale) groenten. En uit liefde voor de soepeters, inclusief mezelf.
De Soupe d’Amour maak ik meestal voor meerdere dagen. Soms kook ik het laatste restje in tot een pastasaus. Ook eet ik ‘m wel eens koud bij de lunch. Of ik vries een portie in voor dagen waarop ik laat thuis kom.
Het is een ideale soep om restjes in te verwerken, dus perfect om voedselverspilling te voorkomen.
Heb jij tips en vondsten voor de Soupe d’Amour: laat het me weten!
Recept Soupe d’Amour
Ingrediënten
- Basis: Wat stevigere groente die je in olie zachtjesaan ‘caramel’ kunt stoven zoals: uienringen, bleekselderijstukjes, aardappelreepjes, courgettereepjes, wortelreepjes, knolselderijrepen, pastinaakplakken.
- Vulling: Alle mogelijke groenten. Bij voorkeur een mix. Plus: een bouillonblokje (of eigengemaakt bouillonpoeder) of zout, en kruiden naar smaak, dat kunnen currykruiden zijn, of een mix van groene tuinkruiden.
- Topping: Groenten die je semi-knapperig kunt bakken zoals paddenstoelen, uienringen, courgetteplakken, pastinaakrepen of -linten.
- Sprinkle: Eetbare bloemen, eetbare blaadjes, wildpluk, zaden, pitten, bessen, noten.
Bereiding
Belangrijk aan de Soupe d’Amour is: maak ‘m slow, met alle aandacht voor de ingrediënten. Denk met liefde aan de groentetelers, de planten die voor je groeiden én degenen die je soep gaan eten.
- Stoof de basis langzaam lekker op smaak. Voeg de kruiden toe zodat die zachtjes meesudderen en intrekken. Ondertussen hak je de groenten voor de vulling.
- Voeg na ongeveer een kwartier de vulling toe. Roer door en laat even meestoven. Kook ondertussen genoeg water zodat de groenten straks net onder staan.
- Giet het kokend water bij de soep en voeg het bouillonblokje of het zout toe. Breng aan de kook en laat koken tot de groenten zacht zijn. TIP Je kunt de pan eventueel in een hooikist/ecostoof laten doorgaren als je gas of elektra wilt besparen – begin dan wel wat eerder met bereiden, want dat garingsproces heeft meer tijd nodig.
- Bak ondertussen de topping.
- Pak mooie kommen, borden, bestek.
- Pureer de soep (hoeft niet).
- Schep de soep in de kommen of borden en maak je soep liefdevol af met de sprinkles.