Soupe d’Amour, liefde voor de lokale oogst

soup d'amour

SPREADNATURELOVE * Wekelijks brouw ik een verse soep. Het recept is steeds hetzelfde, alleen de ingrediënten variëren per keer, omdat ik ‘m maak van de beschikbare oogst op dat moment. De komende maanden hou ik bij wat er in gaat. Ik noem ‘m Soupe d’Amour, uit liefde voor de natuur, de seizoenen, en de telers van (lokale) groenten. En uit liefde voor de soepeters, inclusief mezelf.

De Soupe d’Amour maak ik meestal voor meerdere dagen. Soms kook ik het laatste restje in tot een pastasaus. Ook eet ik ‘m wel eens koud bij de lunch. Of ik vries een portie in voor dagen waarop ik laat thuis kom.

Het is een ideale soep om restjes in te verwerken, dus perfect om voedselverspilling te voorkomen.

Heb jij tips en vondsten voor de Soupe d’Amour: laat het me weten!

Recept Soupe d’Amour

Ingrediënten

  • Basis: Wat stevigere groente die je in olie zachtjesaan ‘caramel’ kunt stoven zoals: uienringen, bleekselderijstukjes, aardappelreepjes, courgettereepjes, wortelreepjes, knolselderijrepen, pastinaakplakken.
  • Vulling: Alle mogelijke groenten. Bij voorkeur een mix. Plus: een bouillonblokje (of eigengemaakt bouillonpoeder) of zout, en kruiden naar smaak, dat kunnen currykruiden zijn, of een mix van groene tuinkruiden.
  • Topping: Groenten die je semi-knapperig kunt bakken zoals paddenstoelen, uienringen, courgetteplakken, pastinaakrepen of -linten.
  • Sprinkle: Eetbare bloemen, eetbare blaadjes, wildpluk, zaden, pitten, bessen, noten.

Bereiding

Belangrijk aan de Soupe d’Amour is: maak ‘m slow, met alle aandacht voor de ingrediënten. Denk met liefde aan de groentetelers, de planten die voor je groeiden én degenen die je soep gaan eten.

  • Stoof de basis langzaam lekker op smaak. Voeg de kruiden toe zodat die zachtjes meesudderen en intrekken. Ondertussen hak je de groenten voor de vulling.
  • Voeg na ongeveer een kwartier de vulling toe. Roer door en laat even meestoven. Kook ondertussen genoeg water zodat de groenten straks net onder staan.
  • Giet het kokend water bij de soep en voeg het bouillonblokje of het zout toe. Breng aan de kook en laat koken tot de groenten zacht zijn. TIP Je kunt de pan eventueel in een hooikist/ecostoof laten doorgaren als je gas of elektra wilt besparen – begin dan wel wat eerder met bereiden, want dat garingsproces heeft meer tijd nodig.
  • Bak ondertussen de topping.
  • Pak mooie kommen, borden, bestek.
  • Pureer de soep (hoeft niet).
  • Schep de soep in de kommen of borden en maak je soep liefdevol af met de sprinkles.

Soupe d’Amour 29 oktober ’22

soupe d'amour
Basis: biologische aardappel, rode ui, bleekselderij van de lokale boeren van Goei Eete en knoflook uit mijn eigen tuin. Laatste restje rotikruiden.
Vulling: gele courgette uit mijn eigen tuin en een biologische winterwortel.
Topping: (niet op deze foto – deze kom at ik de tweede dag koud als lunch) biologische kastanjechampignons.
Sprinkles: cosmea-blaadjes, bloem en blad van Oost-Indische kers en harig knopkruid, zaden van teunisbloem.

Soupe d’Amour 6 november ’22

Héét soepje!
Basis: pond biologische tomaten, ui, een ultraheet rood pepertje van de lokale boeren van Goei Eete en knoflook, rozemarijn en salie uit mijn eigen tuin.
Vulling: biologische prei, selderijgroen, peterselie van Goei Eete.
Beetje ketjap voor een zoet tegenhangertje, bouillonpoeder en brandnetelzout (eigengemaakt kruidenmengsel).
Topping: shiitake uit de zelfkweekkit van Eclo en rogge-pasta.
Sprinkles: bieslook uit eigen tuin, biologische peterselie, cosmea-blaadjes, Mexicaanse dragonbloemetjes, biologische gezouten pinda’s.

Soupe d’Amour 1 december 2022

Ook weer een hete soep want ik had nog zo’n rood pepertje liggen…
Basis: Ui, rood pepertje van de lokale boeren van Goei Eete en knoflook uit mijn eigen tuin.
Vulling: Pond aardappels en een hele oranje pompoen,biologische, bleekselderij en verschillende tuinkruiden.
Topping: veldsla uit eigen tuin, gebakken tomaatjes met ketchup vermengd (dat wordt een lekker kleverig goedje).
Sprinkles: rodekoolkiemen van mijn ‘aanrechtkwekerij’ en pecan-noten.

Soupe d’Amour 5 december

Basis: Ui, knoflook en twee handen knolselderijreepjes (boer)
Vulling: rest van de knolselderij, biologische appel, blik haricots verts (in het kader van voorraadkast leegmaken) en salie uit mijn tuin
Topping: zelf gegaarde stoofpeer-partjes uit de Ecostoof.
Sprinkles: goudsbloemblaadjes uit mijn tuin.

Soupe d’Amour 27 december

Basis: Ui, knoflook, prei, rood pepertje (bio-boeren).
Vulling: wortelboerenkoolsalade met rozijnen en zwarte bonen (kerstrestant) en nog een laatste lepel chutney (kerstpakket).
Topping: Room van aquafaba met zout en zeewier.
Sprinkles: gebakken boerenkool, tofublokjes, paprikareepjes en kastanjechampignons, afgeblust met ketjap, bestrooid met verse bieslook.
(dag ervoor nog broodcroutons en paar geroosterde kikkererwten erover gestrooid – ook een kerstrestje).

Meer over oogst en recepten op deze site

Geef een reactie