Reizen zonder plastic is nog een stap te ver

reizen wegwerpplastic

SERIE AFVALVRIJ LEVEN * Tijdens een aantal reizen afgelopen jaar, kwam ik erachter dat ‘onderweg’ overal het plastic wegwerpspul nog hoogtij viert. Reizen zonder plastic lijkt nog een stap te ver. Ik geef in dit artikel enkele voorbeelden en bedenk daarbij een alternatief.

Ik ben al een tijd bezig met een #nowaste levensstijl en schreef er meerdere blogs over. Ook de eerlijke kant ervan. Dat het best moeilijk is in deze maatschappij. En ja, ik weet dat vliegen slecht is, ik probeer het dan ook zo weinig mogelijk te doen. Ook autorijden, niet goed voor het milieu. Ik doe het echter regelmatig, want ik woon best een eind van bepaalde bestemmingen af, al werk ik de meeste dagen gewoon vanuit huis. Verder reis ik met de trein, carpool ik en combineer ik bijna alle autoritjes met meerdere activiteiten. En ondertussen droom ik van een voor mij nu nog onhaalbare elektrische auto (sponsors welkom!) en een meer haalbare elektrische fiets (gaat heel snel komen!).

Ook probeer ik op veel fronten te doen wat ik wél kan. Al is het maar bewust zien welke kleine dingen er al anders kunnen en daar een oplossing voor bedenken. Zo ontdekte ik dat tijdens vlieg- en autoreizen nog veel gewonnen kan worden op het gebied van #nowaste, maar kwam ik ook goede initiatieven tegen waarvan geleerd kan worden.

Reizen zonder plastic

Reizen zonder wegwerpplastic lijkt nog ver weg. Heb je zelf onderweg voorbeelden van ‘onnodig wegwerpplastic onderweg’ gespot? Of juist hele goede alternatieven gezien? Laat het hieronder weten!

In het vliegtuig

Vliegtuigmaaltijd: volledig in plastic verpakt, plastic bestek, koffie met plastic roerstaafje, peper en zout in een (grappige) plastic verpakking, koekje in plastic. Wel: de koffie in een prachtige mok! In business class, dat dan weer wel. Dit kan grotendeels anders. Ik snap dat er dan een hele industrie moet worden aangepast en de mentaliteit van reizigers anders moet: wie begint er?

Aan tafel

Links: in een Schotse pub kregen we een mand VOL mosterd, mayo en ketchup in plastic wegwerpzakjes, want volgens de ober werden de flessen gestolen. Rechts een voorbeeld van een ander Schots etablissement hoe dat is op te lossen: in papieren cupjes spuiten (hierin zat jam en room bij de scones).
Op het eiland Arran hebben ze het begrepen, daar motiveren ze hun bezoekers vooral te gaan voor alternatieven voor plastic. Misschien zijn ze er op zo’n eiland meer mee bezig vanwege het vele plastic dat kan aanspoelen. Bij Mara’s Fish Bar & Deli krijg je je fish&chips in een kartonnen bakje, je drankje in een flesje met een bamboe rietje of in een ‘wheat straw cup’ die je ter plekke ook kunt aanschaffen. De koffie op Arran zit steevast in een cup van afbreekbaar materiaal (dat je toch wel in de prullenbak moet gooien) en de take-away-sandwiches krijg je in een papiertje mee.
In een boekhandel op Arran zag ik nog een leuke titel: Say No To Plastic.

In het hotel

reizen zonder plastic
Koekjes in plastic, plastic zak in de afvalemmer die bij elke gast wordt ververst terwijl je er maar 1 ding in gooit. Shampoo en badgel in plastic, drinkbeker van plastic in plastic, showercap en make-upspulletjes in plastic (in verraderlijk eco-bruin doosje) en de gratis-water-tap met plastic glazen. Kan allemaal anders door voor de shampoo een muurhouder te bevestigen (of je eigen stuk zeep mee te nemen), water via een ouderwetse kraan en met glazen of kartonnen bekers (liefst niet met kunststof gecoat) aan te bieden, en wie nog doucht met een showercap, die neemt z’n eigen badmuts maar mee van thuis.

Onderweg

reizen zonder plastic
Verder onderweg gespot: waarom toch overal bij tankstations die plastic handschoenen? Leer netjes tanken! En waarom bij festivals die kansloze wegwerpponcho’s dragen? Neem je regenjas mee!

In Duitsland zijn ze goed bezig

De eilanden Usedom en Rügen in Mecklenburg-Voorpommeren willen de hoeveelheid afval terugdringen. Daarom heeft Usedom dit voorjaar het statiegeldsysteem voor coffee-to-go cups van RECUP geïntroduceerd. Restaurants, hotels, recreatiebedrijven, bakkers, tankstations en snackbars op Usedom gebruiken nu herbruikbare koffiebekers in plaats van wegwerpbekers. Met het project Weniger fürs Meer (Minder voor de zee) wil het eiland Rügen het gebruik van wegwerpplastic beperken. Ze hebben drie producten ontwikkeld: de BPA-vrije drinkfles Buddelbuddy, de biologisch afbreekbare Dreckbag-vuilniszak van maïszetmeel en de broekzak-asbak Kippenkiller als oplossing voor sigarettenpeuken die in de natuur belanden.

Meer blogs lezen over een afvalvrije leefstijl

Afvalvrij leven is best een uitdaging

Minder plastic met mijn eigen frisdrank

Het stroeve proces van plastic minderen

Koken met kliekjes tegen verspilling

NB de compositiefoto boven deze blog maakte ik op een strand in Portugal van aangespoeld plastic.

Geef een reactie