SERIE AFVALVRIJ LEVEN * Tijdens een aantal reizen afgelopen jaar, kwam ik erachter dat ‘onderweg’ overal het plastic wegwerpspul nog hoogtij viert. Reizen zonder plastic lijkt nog een stap te ver. Ik geef in dit artikel enkele voorbeelden en bedenk daarbij een alternatief.
Ik ben al een tijd bezig met een #nowaste levensstijl en schreef er meerdere blogs over. Ook de eerlijke kant ervan. Dat het best moeilijk is in deze maatschappij. En ja, ik weet dat vliegen slecht is, ik probeer het dan ook zo weinig mogelijk te doen. Ook autorijden, niet goed voor het milieu. Ik doe het echter regelmatig, want ik woon best een eind van bepaalde bestemmingen af, al werk ik de meeste dagen gewoon vanuit huis. Verder reis ik met de trein, carpool ik en combineer ik bijna alle autoritjes met meerdere activiteiten. En ondertussen droom ik van een voor mij nu nog onhaalbare elektrische auto (sponsors welkom!) en een meer haalbare elektrische fiets (gaat heel snel komen!).
Ook probeer ik op veel fronten te doen wat ik wél kan. Al is het maar bewust zien welke kleine dingen er al anders kunnen en daar een oplossing voor bedenken. Zo ontdekte ik dat tijdens vlieg- en autoreizen nog veel gewonnen kan worden op het gebied van #nowaste, maar kwam ik ook goede initiatieven tegen waarvan geleerd kan worden.
Reizen zonder plastic
Reizen zonder wegwerpplastic lijkt nog ver weg. Heb je zelf onderweg voorbeelden van ‘onnodig wegwerpplastic onderweg’ gespot? Of juist hele goede alternatieven gezien? Laat het hieronder weten!
In het vliegtuig
Aan tafel
In het hotel
Onderweg
In Duitsland zijn ze goed bezig
De eilanden Usedom en Rügen in Mecklenburg-Voorpommeren willen de hoeveelheid afval terugdringen. Daarom heeft Usedom dit voorjaar het statiegeldsysteem voor coffee-to-go cups van RECUP geïntroduceerd. Restaurants, hotels, recreatiebedrijven, bakkers, tankstations en snackbars op Usedom gebruiken nu herbruikbare koffiebekers in plaats van wegwerpbekers. Met het project Weniger fürs Meer (Minder voor de zee) wil het eiland Rügen het gebruik van wegwerpplastic beperken. Ze hebben drie producten ontwikkeld: de BPA-vrije drinkfles Buddelbuddy, de biologisch afbreekbare Dreckbag-vuilniszak van maïszetmeel en de broekzak-asbak Kippenkiller als oplossing voor sigarettenpeuken die in de natuur belanden.
Meer blogs lezen over een afvalvrije leefstijl
Afvalvrij leven is best een uitdaging
Minder plastic met mijn eigen frisdrank
Het stroeve proces van plastic minderen
Koken met kliekjes tegen verspilling
NB de compositiefoto boven deze blog maakte ik op een strand in Portugal van aangespoeld plastic.