Vier je exotische vakantie eens vliegloos

Vliegloos

SLOW TRAVEL * Er zijn bucketlist-bestemmingen die je vliegloos kunt bereiken en die net zo fantastisch zijn als verre oorden. Je vindt ze in een gratis reidsgids van Natuur & Milieu. De gids helpt je na te denken over slimme keuzes voor je vakantie, die duizenden kilo’s CO2-uitstoot kunnen schelen.

Je kent ze wel, die droombestemmingen: Thailand, Nieuw-Zeeland, Canada. De organisatie Natuur & Milieu daagt je uit om te denken over een alternatief voor een dichterbije bestemming die hetzelfde te bieden heeft. Die plekken zijn op een duurzamere manier te bereiken, namelijk: vliegloos. Dus per trein, of auto.

Bij elke exotische plek wordt een vergelijkbare plek geboemd die op rij- of treinafstand is te bereiken. Ook wordt de besparing in CO2-uitstoot getoond.

Voorbeelden van nét zo goed, maar vliegloos vakantie vieren

  • In plaats van vliegen naar Nieuw-Zeeland, reis je per trein naar het net zo magische Isle of Skye in Schotland. De CO2-uitstoot is dan 200 kilo, in plaats van 9600 kilo als je naar Nieuw-Zeeland vliegt
  • De wandelroute van kust naar kust langs de muur van Hadrianus (130 kilo) in plaats van de Chinese Muur (4600 kilo)
  • Boottocht over de Donau in Roemenië waarbij bedreigde moerasvogels te spotten zijn (260 kilo) versus de Everglades in Florida (4400 kilo)
  • Kroatië (160 kilo) in plaats van Thailand (5300 kilo)

Natuur & Milieu: “Vliegen is de meest vervuilende manier van transport. Toch groeit de luchtvaart door terwijl we onze uitstoot juist terug moeten brengen. We moeten minder vliegen en dus anders reizen.”

Wat vind ik ervan?

Ik vind de gids mooi gemaakt en op een inspirerende manier bewust maken wat vliegen voor het milieu betekent.

De gids komt denk ik pas aan bij mensen die serieus al overwegen minder te gaan vliegen, zoals ik, en dan vlieg ik zelf nog niet eens vaak en al helemaal niet naar de andere kant van de wereld.

Lastige van echte zonbestemmingen in onze eigen winter als je in januari en februari wilt reizen, want dan zijn er heel veel minder opties.

Verder ben ikzelf als vakantiefietser benieuwd hoeveel CO2-uitstoot het scheelt als ik fiets naar de genoemde alternatieve bucketlistbestemmingen. Interessant voor een volgende gids!

Hij ziet eruit als een reisgids van papier, maar je kunt ‘m na het bestellen downloaden als e-zine, dat scheelt ook weer CO2!

Droombestemmingen lekker dichtbij

De digitale duurzame reisgids van Natuur & Milieu is gratis hier te downloaden.