Zomerse siroop maken van rabarber en vlierbloesem

EETBARE TUIN * Juni is de maand van de eerste vlierbloesem en de laatste rabarber. Ik maak er siroop van om er lekkere zomerse drankjes of ijsjes mee te maken, of om zoete gerechten mee op te smukken.

Siroop rabarber vlierbloesem
Verse vroege zomeroogst voor dorstlessende drankjes tijdens de hittegolven die nog gaan komen.

Rabarbersiroop & -puree

Dit is zo’n geweldig eenvoudig recept met dubbel plezier, want feitelijk kook je twee basisrecepten: rabarbersiroop en rabarberpuree. Daar kun je weer van alles mee maken.

Recept rabarbersiroop

  • zeef
  • 4 mokken rabarber
  • 1 mok water
  • 1 mok suiker

Kook de rabarber met de mok suiker in het water, 20 minuten. De rabarber wordt dan helemaal zacht en laat haar structuur los. Werk de rabarber goed door de zeef met een houten lepel. Wat je in je bakje hebt, is de siroop die je in een flesje kunt gieten. Met de puree in de zeef, kun je van alles maken: eten in de yoghurt, gebruiken voor het maken van jam of chutney, of verwerken in een cake.

TIP Op deze wijze kun je ook met andere vruchten een siroop en een puree maken.

Vlierbloesemsiroop

Zoek een vlier. Het is een grote groene heester die aan de randen van bossen en wegen staat, met trapsgewijs vele witte bloesemschermen die héérlijk zoet ruiken. Zoek er eentje op een schone plek, dus niet pal langs een drukke weg. Pluk niet te veel en onthoud waar de boom staat, want dan kun je van het najaar nog bessen plukken voor vlierbessensiroop.

Pluk de schermen als er geel stuifmeel op te zien is, pas dan zijn ze echt op hun zoetst en lekkerst. Pluk ze in kleine trosjes zodat je de dikke stelen al verwijdert en stop ze tijdens het plukken direct in een plastic broodzak. Thuis kun je deze hele rijpe bloemen dan makkelijk met een vork van de steeltjes rissen. Je wilt zo weinig mogelijk stukjes steel in je siroop: dat maakt het bitterder en er zit een schadelijk stofje in. Niet heel akelig hoor, maar hoe minder hoe beter. Verder natuurlijk even checken op beestjes die er onherroepelijk in schuilen. Laat ze er maar even zelfstandig uitkruipen 😉

Ik zie veel mensen citroenzuur bij hun siroop doen. Zelf doe ik dat nooit, ten eerste omdat het niet nodig is en ten tweede omdat citroenzuur over het algemeen een chemisch geproduceerd goedje is.

Recept vlierbloesemsiroop

  • 15 grote bloemschermen met geel stuifmeel
  • 1 liter water
  • 500 gram suiker
  • 1 grote biologische citroen (of 2 kleintjes) > schil geraspt en de vrucht in schijven

Kook de suiker in het water, breng aan de kook en laat even staan. Roer er citroenschilrasp en de losse vlierbloemetjes bij en een aantal schijven citroen. Je kunt er ook versgeperst citroensap bij gieten. Dat laat ik een middag en nachtje staan. Giet via een zeef in een kan met tuit en schenk het in flesjes. Je kunt de siroop ongeveer 6 weken in de koelkast bewaren – ik heb zelfs ‘m soms veel langer bewaard. In elk geval kun je de flessen het beste zo koel en donker mogelijk bewaren.

Ook lekker: overgiet een paar bloesemschermen met water dat even van de kook is (dus niet 100 graden). Dan krijg je een lekkere friszoete thee. Staat extra ‘botanisch’ in een glazen theepot of theeglazen.

TIPS

  • giet siroop in ijsblokjes en stop ze in de vriezer, voor langere houdbaarheid
  • maak er waterijsjes of sorbet mee, of besprenkel er vanilleroomijs mee
  • serveer bij pannenkoekjes
  • leng aan met bruiswater en citroen, munt en aardbeien en/of eetbare bloemen voor een verkoelende traktatie op een hete dag
  • maak etiketten van schilderstape, washitape of papiertape: dat pel je er makkelijk zonder lijmresten af
  • noteer de productiedatum op het etiket

Lees ook deze blog over bloeiende rabarber en de Japanse duizendknoop, waar je ongetwijfeld ook een siroop van kunt koken.