Help, hoe overleef je een hittegolf in de tuin?

hittegolf zonnebloem

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Alweer voor het derde jaar kampen we met een ontzettend lange, snoeihete periode. Je ziet je planten verslappen, vogels naar adem snakken en ons wordt gevraagd zuinig om te gaan met water. Als je niet mag sproeien, wat dan? Ik geef een paar tips die je nu kunt uitvoeren, en een paar tips voor wat je later dit jaar kunt doen om je tuin futureproof te maken.

hittegolf in de tuin

Dit kun je tijdens de hittegolf doen:

Gebruik je water slim

 • Vang het eerste koude water uit de kraan en in de douche op.
 • Vang water van het groente wassen op, uit je voetenbadje of ander ‘huishoudelijk water’ zonder zeep of schoonmaakmiddel.
 • Plaats een regenton, en/of als het regent: zet bakken en emmers neer om een ton te vullen. Dek die af tegen muggen.
 • Giet restjes schoon water in bakjes en schoteltjes voor dorstige bijen, hommels, egels en vogels.

Dek de bodem toe met een natuurlijk dekentje

Een kale bodem verstuift en houdt geen vocht vast, zeker niet op zandgrond. Maar droge klei is weer onhandelbaar hard en zo is geen enkele bodem er bij gebaat te droog te zijn. Belangrijke voedingstoffen en bodemleven verdwijnen erdoor.

Het scheelt dus enorm voor de gezondheid van je tuin, als je de bodem bedekt houdt met organische materialen. Dat heet mulchen. Mulch is een laag natuurlijk versnipperd materiaal, dat goed vocht vasthoudt. je maakt het eenvoudig zelf van snoeigroen, herfstbladeren en fijngeknipt snoeihout. Je kunt ook houtsnippers of cacaodoppen uit de winkel toepassen. Mulchen scheelt ook enorm met schoffelen, want het weert ook onkruid.

Verder: laat de bodem helemaal begroeien met planten, dus zorg dat er geen kale plekken in de border zijn te zien.

Dit kun je het hele jaar doen.

Maak schaduw

Elke tuin heeft z’n eigen microklimaat. Rondom een boom heb je meer schaduw en koelte. Maar een border voor een muur op het zuiden wordt écht bloedheet. Zo ook een grotendeels betegelde tuin. Daar kun je tijdens een hittegolf werkelijk een ei bakken! Maak een schaduwplan: waar kun je straks het beste een boom of haag planten voor volgend jaar? En waar kun je nu een doek ophangen (tarp) of een parasol neerzetten?

TIP: kies voor losse, makkelijk te verplaatsen tuinstoelen die je kunt meeschuiven met de schaduw.

Verder doen tijdens een hittegolf in de tuin

Stel een tropenrooster in voor jezelf.

 • Wees niet te actief op de hete uren, maar juist ‘s avonds rond zonsondergang, of ‘s ochtends heel vroeg. Maak dan een ommetje om je lijf toch wat beweging te gunnen, en frissere lucht in te ademen.
 • Zet een hoed op, zoek je Spaanse waaier, drink water en andere lekkere verkoelende dranken – liefst zonder alcohol want dat versuft alleen nog maar meer.
 • Gebruik de hitte nu in je voordeel: laat je snoeihete auto dienst doen als oven om appeltjes te drogen!
hittegolf in de tuin
Strobloemen kunnen tegen de hitte, het zijn eenjarige bloemen die zich goed lenen om gaten in de border op te vullen en leuke droogbloemen om komende winter kransen en andere huisversieringen mee te knutselen.

Dit kun je in het najaar doen:

Najaarstuinieren

Zet in oktober en november al planten in de grond, dan kunnen ze zich alvast settelen in de warme grond en krijgen ze gedurende de winter veel hemelwater om hun wortels mee te ontwikkelen en vast te zetten. De winter is een goed moment voor het planten van bomen en struiken.

Kies planten die een hittegolf in de tuin verdragen

Vorige jaren tijdens de hittegolven waren sommige planten er zo slecht aan toe, dat ik ze deels heb moeten snoeien of verplanten, omdat ze verschrompelden in de hete zon. Andere planten konden heel goed tegen de warmte en de droogte. Zoals:

 • Mediterrane kruiden als tijm, salie, oregano, munt en lavendel.
 • Taaie inheemse planten, zoals margriet, kamille, kaasjeskruid, zilverschoon en distel.
 • Vaste planten, zoals slangenkruid, vetplanten (sedum, huislook), ijsbloem, distels, rozen en zelfs courgette.

In deze blog lees je een uitgebreide lijst met meer info over planten die goed tegen hitte en droogte kunnen (en ook een lijstje met planten die er absoluut niet tegenkunnen).

hittegolf in de tuin
Rudbeckia is ook een hitteproof plant, die zelfs de neiging tot uitzaaien heeft. Het is geen vaste plant, maar wel een goede en vrolijke keuze om kale stukken in de border meer op te vullen, plús een heel leuke snijbloem, plús een magneet voor vlinders en andere mooie insecten.

Meer lezen over een hittegolf in de tuin overleven

2 Antwoorden op “Help, hoe overleef je een hittegolf in de tuin?”

 1. Wat een goed artikel en een goede ontwikkeling voor een mooie en warmte bestendige tuin

  1. Katja Staring zegt:

   Dankjewel Rita! Blij dat je het een waardevol artikel vindt!

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.