Operatie Steenbreek: weg met die tegels

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is een beweging die mensen oproept hun tuin minder te betegelen en meer groen te gebruiken. Afgelopen maand heeft het op een aantal plaatsen in Nederland keihard en veel geregend. Straten en ook huizen liepen onder. Dat gebeurt steeds vaker, vanwege de klimaatverandering. Het water kan dan niet goed weg.. Een belangrijke oplossing is: minder bestrating en meer planten. 

Door de klimaatverandering kampen we in in Nederland steeds vaker met flinke hoosbuien, maar ook van periodes met extremere hitte en droogte. Die regenbuien zijn zo intens, dat ze kunnen leiden tot wateroverlast. Ze worden ook wel piekbuien genoemd. De droge periodes duren steeds langer en zo krijg je schade aan planten en een te lage grondwaterstand.

Hoosbuien en droogte

Te veel bestrating in tuinen veroorzaakt problemen tijdens die hoosbuien en droogte. Met meer planten en minder tegels, kan het regenwater sneller de grond inzakken én wordt het water door planten opgeslupt. Ze zuigen water op met hun wortels. Zo zorgen ze ervoor dat tijdens en na extreme regenval het riool minder overbelast raakt. Je groene tuin werkt dan als een spons. En… dat groen is meteen beter voor de biodiversiteit, want in plaats van die tegel, zet je een struik of plant neer. Ook word je er zelf gezonder van.

Haal minimaal één tegel weg

Operatie Steenbreek is een stichting met als doel om alle Nederlanders ertoe te bewegen eens minimaal één tegel te lichten in hun tuin en er wat groens voor in de plaats te planten. Want ongeveer veertig procent van stedelijk gebied is in bezit van particulieren.

“Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving”, aldus Operatie Steenbreek. Met gemeentes organiseert de stichting ze acties en projecten om de openbare ruimte en de tuinen van inwoners te vergroenen. “Iedere tegel eruit, telt.”

Operatie Steenbreek
Geveltuinen met stokrozen bieden altijd een vrolijk gezicht in de zomer. Kijk ook naar planten die in het voorjaar en najaar een mooi beeld geven, zoals krokussen, narcissen en herfstasters.

Welke tegel kan er bij jou uit?

Kijk eens of jij ergens op je terrein een steen kunt lichten.

  • Een paar tegels aan de rand van je terras
  • Steeds één tegel in je looppad > voor een stapsteen-effect
  • Een paar stenen recht voor je gevel (geen heesters, struiken of bomen in zetten, die krijgen te grote wortels)
  • De gehele middenrij van je oprit
  • De gehele zijkant van je oprit
  • 1 of 2 tegels in je terras > en daar bijvoorbeeld kruiden in zetten voor thee
Operatie Steenbreek
De kruidenthee groeit direct in je terras.

Over Operatie Steenbreek

Een aantal jaar geleden bleek uit onderzoeken dat de toename van verharding van wegen, openbare ruimtes en tuinen negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur. Daarom richtte Wout Veldstra in 2015 de stichting Operatie Steenbreek op.

Meer lezen over meer groen in je tuin

Simpele tips voor een spannende tuin

 

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.