5 simpele tips voor een spannende tuin

spannende tuin

Regelmatig kom ik in tuinen waarvan de bewoners met de handen in het haar zitten. Ze roepen: “Onze tuin is verschrikkelijk, help!” Samen zitten we dan in de tuin en bekijken we wat er nog wél spannend is, wat eruit moet en wat ze daar graag voor terugzien. Zo hebben we in een paar stappen al een basis voor een ontwerp waar ik mee kan gaan schetsen voor een meer spannende tuin.

Gelukkig zijn er genoeg mensen met een tuin die best prima is, die je met een paar simpele tips nét iets avontuurlijker kan maken. Ik heb hier vijf tips voor je, waar je zelf al mee aan de slag kunt gaan voor een spannende tuin.

1. Pimp je saaie grasmat

Heb je best een groot gazon in je tuin en wil je daar iets meer uithalen, maai er dan eens een paadje door en laat het gras eromheen lekker groeien, de bloemen in je grasmat komen tot bloei en daarna maai je het weer kort, grote kans dat de bloemen lekker kunnen uitzaaien.

Spannende tuin
Links: Stapstenen paadje in de tuin in plaats van een heel aangelegd pad, gezien in de tuin bij www.sielsfolle.nl Scheelt ook nog eens in kosten. Rechts:  vrolijke terrashoek in Amsterdam.

2. Maak een swingender tuinpad

Je pad door de tuin kun je spannender maken door er een soort stap-stenen-pad van te maken, je haalt er een paar tegels uit en het lijkt al een stuk leuker. Plant er lage plantjes in als Kruiptijm, Maagdenpalm of gewoon Dikkopmos en je pad komt tot leven!

3. Geef  je terras schwung

Je terras kun je aankleden met een hoekje of tafel. Maak een vogelparadijsje met een waterbadje, doppinda’s en een vogelhuisje of creëer een kruidenhoek met een verzameling oude potten met bieslook, of munt en citroenverbena: kun je direct thee van maken

Spannende tuin
De Canadese judasboom (Cercis canadensis ‘Forest pantry’) zorgt meteen voor een boeiende ‘look’.

4. Creëer spanning met een boom

Spanning in je tuin krijg je ook met een boom in je tuin. Een boom geeft beschutting en een natuurlijke schaduw en is een bron van leven voor insecten en vogels. De ideale parasolboom voor een kleine tuin is de Canadese judasboom (Cercis canadensis ‘Forest pantry’) of voor vogels de lijsterbes (Sorbus aucuparia), deze soort heeft mooie decoratieve bessen en die zijn nog eetbaar ook!

5. Durf kleur toe te voegen

Kleur maakt de tuin af! Pas de kleuren in je tuin op elkaar af: de tinten blauw-paars-roze maken je tuin lekker rustig en veilig, geel-oranje-paars brengen warmte en intensiteit in je tuin. Als je echt kiest voor spannende kleurencombinaties, breng je rust en eenheid in je tuin. Bijvoorbeeld paars en oranje of geel en blauw.

Paars:

  • Purperklokje (Heuchera ‘Palace purple’)
  • Salie (Salvia nemorosa ‘Mainacht’)
  • Reuzenlavendel (Perovskia atriplicifolia ‘Blue spire’)
  • Hemelsleutel (Sedum ‘Purple emperor’)

Geel:

  • Brandkruid (Phlomis russeliana)

Zalmoranje:

  • Daglelie (Hemerocallis ‘Children’s festival’)

Veel plezier in je tuin deze zomer!

Meer lezen over natuurlijk tuinieren

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.