Op zoek naar een huis met grote tuin

huis met grote tuin

GROENE LIFESTYLE * Omdat ik weer opnieuw begin, zoek ik een nieuw huis, voor mezelf. Ik laat je zien hoe ik dat aanpak. Met een wensenlijstje, visualisatie en een reële kijk op het budget.

Zoek je ook naar een huis met grote tuin? Of juist een groot huis met een kleine tuin? Of wat anders?

Als je wat bijzonders zoekt, dan kun je maar ‘t beste zo duidelijk mogelijk omschrijven en visualiseren wát je wilt vinden. Dan weet je zelf en iedereen die meezoekt precies wat je bedoelt, dus dat brengt focus. Je schift en kiest dan stukken makkelijker. En als het goed is, brengt deze aanpak je ook in een positieve flow.

Wensenlijstje formuleren

Een wensenlijstje laten uitkomen, lukt alleen met positieve energie. Je zet er dus niet in wat je niet zoekt, je zet er in wat je wél wilt. Je formuleert positief en vermijdt dus woorden als niet/geen/zonder. Ook schrijf je duidelijk op wat je wilt. Er zou geen twijfel over mogelijk moeten zijn. Dat is qua omschrijven soms een uitdaging en heel wat gepuzzel met de juiste woorden.

Hieronder zie je het lijstje dat ik heb gemaakt.

Ik wens dit huis met grote tuin

 • Het huis is compact. Ik wil er zelf gezellig wonen en gasten en logés kunnen ontvangen.
 • Het huis is licht.
 • Er is een tuin, van enig formaat, laat ik zeggen: tussen de 200 en de 800 m2, waarin ik fijn aan de slag kan.
 • Er is veel ruimte om te kunnen koken en experimenteren met mijn tuinoogst.
 • Er is een (mogelijkheid tot) een tuinhuis om in te werken, in elk geval is er werkruimte op de begane grond.
 • Het huis ligt op een plek die vrij voelt, in een gezellige, rustige, groene wijk of omgeving, in een leuke woonplaats met voorzieningen. Ik zoek nu in Oisterwijk, Udenhout, Biezenmortel, Moergestel of Helvoirt en zelfs in mijn geboortestad Tilburg.
 • Het ligt op loop- of zeer korte fietsafstand van een natuurgebied.
 • Door de straat rijdt alleen ‘woon/buurtverkeer’.
 • Het huis past binnen mijn budget, wat betekent dat mijn maandlasten zo laag mogelijk zijn. Daar koop ik vrijheid mee.
 • Het huis is ‘instapklaar’, of ik hoef alleen enkele basiszaken aan te passen. Een nieuwe keuken of badkamer erin, wat verven en behangen is prima. Een complete verbouwing van onder tot boven is te veel.

NB Het kan best een paar dagen duren voor je je lijstje goed en compleet vindt, zeker als er medebewoners zijn, die ook mee mogen wensen.

Visualisatie

Nadat je je wensenlijstje hebt opgeschreven, ga je visualiseren. Sluit je ogen en denk aan je ideale huis. Schrijf kort op wat je ziet.

Mijn visualisatie: “Ik zie een vrijstaand huisje met een mansardedak. Daaromheen is veel ruimte, groen en rust. Ik loop de deur uit, en ben snel in de natuur voor een dagelijks dwaaltochtje. Mijn werkruimte is ruim en licht.”

Verder kun je voor je visualisatie op internet of in tijdschriften zoeken naar afbeeldingen die lijken op wat je zoekt.

huis met grote tuin
Het huis dat ik zoek staat nota bene gewoon op Funda, het is een van de visuals op deze woningzoeksite!
Mijn ideale huis staat ook in de Tuinen Mien Ruys, het is de tuinmanswoning.

Op Pinterest maak ik boards om de beelden uit mijn hoofd daadwerkelijk op een plaatje gerealiseerd te zien, of zelfs nog prachtigere foto’s te verzamelen, want die brengen me weer op nieuwe ideeën. Ook Instagram biedt veel inspiratie, net als woonbladen en de sites van woonwinkels.

Ik ben niet zo’n enorme interieurfreak, dus de trends volg ik niet echt op de voet. Maar zodra ik ga verhuizen, dan vind ik het altijd leuk om te speuren waar mijn voorkeur naar uitgaat.

Op Instagram vind ik inspirerende accounts zoals The Jungalow van ontwerpster Justina Blakeney met kleurrijke en groene inspiratie (foto links en rechts) en Audenza Home (midden).
Insta Inspo!
Links: Charleston Trust, midden: Audenza Home, rechts: HK Living.
Ook inspirerend zijn de website en socials van internationaal woonwarenhuis Anthropologie.

Realisatie

Om je huis te kunnen realiseren, is natuurlijk een budget nodig. Welk bedrag heb je tot je beschikking? Wat zul je moeten bijlenen en van wie? Hoeveel je aan hypotheek kan en wilt lenen, kun je op verschillende sites online ruwweg berekenen. Ook kun je uitzoeken hoe het zit met de hypotheekrentes op dit moment.

Zodra je echt tot de koop overgaat, kun je je financiën verder uitwerken met een of meer hypotheekverstrekkers. Ikzelf ga kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Dus ik ben af en toe al aan het browsen welke aanbieder met de gunstigste aflossingsvrije hypotheekrente komt. Dat scheelt enkele getalletjes achter de komma, maar elke cent telt en kan weer voordeel opleveren. Het is al een flinke uitgave, zo’n huis, dus dan hou je graag zoveel mogelijk geld over voor de inrichting en natuurlijk die grote tuin.

Zelf bouwen?

Ik ben ook aan het kijken of ik op een kavel misschien zelf wat kan bouwen, eventueel met meerdere anderen. Ik heb op deze website echt zulke toffe woningen gezien!

Geduld en actie

Om je wensen te laten uitkomen, is actie ondernemen echt noodzakelijk. Het komt niet vanzelf. Dus begin met echt fysiek zoeken. Speur op internet, fiets door buurten, roep je wensen rond in je omgeving, bel een makelaar, maak een afspraak voor een bezichtiging. Wel is geduld nodig, want het ideale huis vinden, gebeurt meestal niet van vandaag op morgen 😉

Ik ben nu bezig met mijn actie. En uiteindelijk, ik weet het zeker, komt er een huis naar mijn zin op mijn pad, waarbij ik alle punten van mijn lijstje kan afvinken. Mijn huis met grote tuin, die ook best gewoon 200 vierkante meter mag zijn, als ik er maar lekker in kan wroeten!

Lees hier waar ik verder in Brabant mee bezig ben.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Rente.nl en draagt daardoor bij aan het realiseren van mijn woondroom.

2 Antwoorden op “Op zoek naar een huis met grote tuin”

 1. Ageeth Wever zegt:

  ha Katja, wat inspirerend weer van jou, dat je van je nieuwe situatie een uitdaging maakt en omzet in een leuke meekijk speurtocht. Ik zal je niet kunnen helpen, mijn contacten in het Brabantse zitten niet in jouw zoekgebied. Met jouw netwerk zal het niet lang duren voordat iemand je in de richting van het juiste huis helpt! Succes met het vinden an je nieuwe woonplek, liefs Ageeth

  1. Katja Staring zegt:

   Ha Ageeth, dankjewel hoor! En via jouw nicht/straatgenote heb ik toch ook wat Brabantse contacten opgedaan, dus wie weet wat daar weer uit voort rolt! Er komt vast wat op mijn pad en als dat zo is laat ik dat natuurlijk weten! Tot gauw maar weer, groetjes, Katja

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.