Vrolijke kwarktaart met frambozen uit eigen tuin

kwarktaart

OOGSTRECEPT * In het zomerseizoen pluk ik elke dag wel een handvol frambozen. De meeste stop ik in een bakje in de vriezer, om er later in één keer een paar potten jam van te maken, of deze fris-fruitige kwarktaart. Een heerlijk zomers gerecht dat goed past op een zomers tuinfeestje, en afgelopen jaar serveerde ik ‘m met Kerst als vrolijk dessert en dat viel bij de gasten goed in de smaak. Maar ook nu, met vers fruit, issie te gek als zomers dessert.

kwarktaart

Uiteraard kun je deze taart ook maken met bramen, of ander besachtig fruit uit de tuin. Afhankelijk van de zoetgehalte van het fruit dat je gebruikt, kun je nog wat extra suiker toevoegen.

Ingrediënten kwarktaart

  • 200 gram volkoren biscuits
  • 100 gram roomboter
  • 9 blaadjes gelatine
  • 500 gram (verse) frambozen uit de tuin, of bramen/blauwe bessen
  • Sap van een halve citroen
  • 250 ml slagroom
  • 125 gram suiker
  • 500 gram volle kwark

Materiaal

  • Springvorm van circa 26 centimeter doorsnede, waarvan de rand rondom strak is bekleed met bakpapier
  • Zeef
  • Spuitzak + spuitmondje voor slagroomtoefjes

Voor de garnering

  • Fruit om te garneren zoals bessen en frambozen
  • Eetbare bloemen
  • Half bekertje slagroom
  • Zakje vanillesuiker
  • Eventueel klop-klop (slagroomversteviger)

Hoe maak je deze kwarktaart?

  1. Week de gelatine in een bakje koud water.
  2. Stort alle koekjes in een groot breed bakblik en rol ze met een fles of deegroller aan kruimelig gruis.
  3. Smelt de boter zacht in de magnetron en giet dat bij de koekkruimels. Kneed even tot een stevig mengsel. Is het te gruizig, dan voeg je nog wat boter toe.
  4. Duw het kruimelmengsel uit op de bodem van de springvorm. Druk gelijkmatig en stevig aan met de onderkant van een glas met platte bodem. Zet het blik in de koelkast om op te stijven.
  5. Kook de frambozen in een kleine pan, samen met het sap van de citroen. Zodra het fruit een beetje is ingekookt, zet je het vuur uit. Hang een zeef boven een schaal of pan en druk het fruit met een houten lepel door de zeef, zodat alle pitjes achterblijven. Probeer zoveel mogelijk fruitsap op te vangen. Roer de gelatineblaadjes door het warme sap, zodat ze oplossen. Je kunt de zeef met frambozenprut nog even boven het bakje hangen, want dat sijpelt nog even na.
  6. Klop de slagroom met de suiker. Spatel er de kwark doorheen.
  7. Haal de springvorm uit de koelkast.
  8. Roer het frambozenspul goed door de slagroomkwark en giet alles in de springvorm.
  9. Zet deze in de koelkast tot je de taart wilt opdienen.
  10. Voor het opdienen: leg de fruitgarnering en eetbare bloemen op een leuke manier op de taart. Klop de slagroom met versteviger en vanillesuiker op en spuit op diverse plekken een toef of kleine toefjes.

Geef een reactie