Hoe biologisch voedsel de planeet kan redden

organic food

GEZONDE AARDE * Voedsel produceren zoals we dat nu doen, beschadigt onze planeet en mensen. Obesitas en voedselallergieën zijn vaak het gevolg van slecht eten. De natuur lijdt aan bodemdegradatie door overmatig gebruik, verdwijnend regenwoud, vervuild water, klimaatverandering. Dieren verliezen hun habitat door pesticiden en boomkap. Dat kan anders. Door anders naar eten te kijken. Biologisch voedsel is een van de oplossingen.

Als we op een nieuwe manier naar voedsel kijken, kunnen we onze wereld, ons klimaat, onze gezondheid veranderen.

Wat is dan nodig?

Biologisch voedsel produceren en zorgen voor minder CO2-voetafdruk, minder water, minder suiker, minder vlees, minder land, minder elektriciteit, minder transport.

Hoe produceer je biologisch voedsel?

Er zijn veel manieren om biologisch voedsel te produceren. Tegenwoordig werken en studeren veel kleine bedrijven aan nieuwe vormen van etenswaren, gebaseerd op duurzaamheid. De kleine ondernemers die nieuwe alternatieven willen ontwikkelen, staan voor een uitdaging: als ze een succesvol product willen neerzetten, moet hun product smakelijk zijn, er goed uitzien, betaalbaar zijn en ook: winstgevend zijn. Plus: hun producten zouden niet alleen beschikbaar moeten zijn voor een happy few.

In 2050 leven er op onze planeet 9 miljard mensen. Er is nooit een grotere behoefte geweest om de wereld van voedsel te veranderen. Gezonder eten, betekent gezondere mensen en een gezondere planeet.

Op vrijdag 23 juni was ik uitgenodigd voor het laatste pitch evenement van de OFCCC, de Organic Food Against Climate Change Challenge in Amsterdam.

Acht ondernemers moesten de jury overtuigen dat hun nieuwe biologische en/of duurzame product een investering van 10.000 euro waard is, omdat het de wereld op de een of andere manier beschermt. De initiatiefnemer hiervan was Wessanen, een voedingsbedrijf met een missie om gezondere voeding te bieden aan gezondere mensen en de planeet en daarom een sterke focus op biologisch voedsel. De uitdaging werd ondersteund door Impact Hub Amsterdam en Triodos Bank.

biologisch voedsel

  1. Susanne de Raaij van de gezonde snackreep Biobite.
  2. Luxe organic en vegan snoep van Kändi.
  3. Vleesvervangers van Botanic Bites.
  4. Bieterbal, een bitterbal met rode biet.
  5. Gezonde pindakaas van De Pindakaaswinkel.
  6. Charly’s All is Fair kaasvervanger.
  7. De winaars.

Moet je gek zijn?

De voedselvernieuwers hadden een programma gevolgd om hun bedrijven te versnellen, op te schalen, samen te werken in de strijd tegen klimaatverandering en een grotere impact te hebben. Ze leerden over financiën, marketing en moesten hun verhaal vertellen tijdens het slotevenement.

Chief Sustainability & Marketing Officer bij Wessanen is Klaus Arntz. Hij zei dat zijn financiële collega’s verrast reageerden nadat ze de deelnemende ondernemers hadden geadviseerd. “Ze weten niets van financiën!” Klaus antwoordde zoiets als: “Dat is precies waarom ze sociale ondernemers zijn en jij een goede baan hebt.”

Nou, ja… In de eerste plaats moet je om de wereld geven en niet om cijfers, om een duurzaam initiatief te starten. Om niet te zeggen: je moet een beetje gek zijn?

Maar daarna wel reeël, wil je kans van slagen hebben.

biologisch voedsel

De deelnemers van #OFACCC17

De jury kon niet kiezen tussen twee bedrijven, dus die twee wonnen beiden een investering voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijven.

Charly’s All is Fair en Botanic Bites kreeg de cheque van 10.000 euro voor hun idee over biologisch voedsel.

Tijdens het luisteren naar de pitches vond ik de woorden ‘Klimaatverandering’ in de uitdagingstitel iets te smal gekozen, omdat niet alle deelnemers een speciale focus hebben op dat specifieke onderwerp – de winnaars echter, hebben wel het onderwerp klimaatverandering meegenomen in hun product.

Charly’s All is Fair

Charlotte Zum Vörde Sive Vörding (ik hou van deze naam) biedt een alternatief voor kaas, gebaseerd op biologische en ongezouten noten. Het product is biologisch, handgemaakt en veganistisch, met een sterke focus op een uitstekende smaak. Met haar product zorgt ze voor gezondheid, dieren en het milieu. “Ik wil dat mensen mijn Charly’s kiezen boven dierlijke melkkazen, waardoor we de druk van de dierenindustrie verlichten en de uitstoot van broeikasgassen verminderen”, aldus Charlotte.

Botanic Bites

Smakelijk zeewier en tomatenburgers. Doreen Westphal begon ze te ontwikkelen om twee beweegredenen. “Eén: bijdragen tot een duurzamere voedselketen met nieuwe, innovatieve producten met behulp van regionale boeren. We willen zo lokaal mogelijk produceren, dit is een reden waarom we soja vermijden. Twee: op planten gebaseerd voedsel, om meer mensen aan te moedigen om duurzaam eten te verkennen. Dat heeft een positieve impact op gezondheid, klimaat, dieren en sociale rechtvaardigheid. ”

Bieterbal

De Bieterbal is gebaseerd op de zeer populaire Nederlandse bitterbal, maar gemaakt van lokaal geteelde rode biet en andere pure ingrediënten. Het is een vegetarische snack, vrij van kunstmatige toevoegingen. Ontwikkelaar is chef Johan Karpathios.

Biobite

Susanne de Raaij vond haar gezonde Biobite per ongeluk uit in haar keuken, omdat ze mensen wilde leren beter te kauwen, op de juiste natuurlijke ingrediënten. De frisse reep is gevuld met natuurlijke ingrediënten, zoals hazelnoten, amandelen, zaden, dadels, bessen en abrikozen en waardevolle granen zoals spelt, haver en gierst. “We moedigen mensen aan om gezonder voedsel te kiezen zoals het onze, om hen gelukkig en fit te houden. In plaats van ziekten te genezen, helpen we die te voorkomen.”

De Pindakaaswinkel

Pindakaas zonder palmolie, zonder toegevoegde suikers, zonder kunstmatige smaakstoffen. “Bovendien zoeken we de eerlijkste, fair trade en/of biologische ingrediënten”, zegt oprichter Michiel Vos. “We willen een alternatief voor pindakaas creëren en hierop voortbouwend, zullen we innoveren tot een echte vervanging voor vlees.”

Biobites

Pure vegan crackers en koekjes zonder conserveringsmiddelen en 100% organic. Geen gluten, lactose, gist of geraffineerde suiker. De producten zijn gedroogd op een lage temperatuur.

Kändi

Hoogwaardige zoete repen en snoepjes, met de hand geproduceerd, met alleen plantaardige, biologische voedselingrediënten. Vegan. “Het wordt tijd dat snoep niet langer een goedkope grondstof is en dat het weer iets wordt om uitzonderlijke momenten te creëren”, zegt oprichter Florian Huber.

Cultiva

Bladeren en kruiden gekweekt in een ‘verticale boerderij’, pesticidenvrij. Door gebruik te maken van een indoor productiesysteem is het mogelijk om overal ter wereld lokaal en vers en biologisch voedsel te produceren. Het noodzakelijke oppervlak wordt tot het 12-voudige verminderd in vergelijking met traditionele landbouw. Dit kan ontbossing en bodemdegradatie aanzienlijk terugbrengen. Bovendien zorgt het voor minder uitstoot door minder vervoerbewegingen en biedt het vers voedsel ook sociale ontwikkelingsmogelijkheden voor afgelegen gemeenschappen.

Taste before you waste

Een initiatief gericht op het voorkomen van voedselverspilling. De organisatie haalt overtollig voedsel op en gebruikt het als inspiratie en brandstof voor activiteiten en evenementen zoals voedselmarkten, gemeenschappelijke diners en workshops. Oprichter Sophia Bensch wil het bewustzijn vergroten over de enorme hoeveelheid voedsel die wordt weggegooid en mensen leren hoe dit te voorkomen.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.