Kritische Test: shampoo en deo HappySoaps

AFVALVRIJ & DUURZAAM LEVEN * Al een tijd schrijf ik over afvalvrij en duurzaam leven. Ik tuinier circulair en biologisch, eet zo plantaardig mogelijk en ben me sowieso bewust van mijn koopgedrag. Dit keer check ik shampoo en deodorant van HappySoaps in een Kritische Test.

Steeds meer consumenten worden kritisch en checken de etiketten op hun boodschappen. Ik heb de punten waar ik zelf op let op een rijtje gezet:

 1. Duurzaam verpakt > er is nagedacht of een verpakking is te hergebruiken.
 2. Vegan > niet getest op dieren (cruelty free) en zonder dierlijke ingrediënten.
 3. Sociaal geproduceerd > goede omstandigheden in de fabriek, geen kinderhandjes, eerlijke lonen.
 4. Eerlijke handel > de boeren en kleine producenten krijgen fatsoenlijk betaald.
 5. Eerlijke grondstoffen > de oogst van de ingrediënten vernietigt geen natuur.
 6. Gezonde grondstoffen > wat smeer je op je huid en in je haar? Is een ingrediënt van biologische oorsprong en zijn er dus geen chemicaliën gebruikt? Wat is de herkomst van de verpakking?
 7. Lage footprint > er hoeft niet van alles en nog wat van heinde en verre te worden aangevoerd om het product te maken of verkopen.

Nou is dit een flinke eisenlijst om rekening mee te houden voor elke producent. En ook voor de consument. Ik snap dat het een hele weg is om als producent/merk aan alle punten te voldoen en voor de consument om op alles te letten als je wat koopt. Mij lukt het ook niet altijd, maar ik streef toch naar ultrabewust boodschappen doen. Daarom ga ik voortaan testproducten langs deze meetlat leggen. Voor dat bewustzijn van de producent, van mijzelf en van jou als consument.

En dan heb ik nog de twee gebruikerstest-punten op het gebied van ‘does it spark joy‘:

8. Is het product handig, fijn, praktisch, nuttig of noodzakelijk?

9. Is het product mooi, dus met aandacht vormgegeven en kijk je er met plezier naar?

Ik beoordeel de producten op de informatie die ik als gewone consument op de website en de etiketten kan vinden, dus de info en communicatie die bedrijven zelf naar buiten brengen richting hun klanten, en die voor iedereen zichtbaar is.

Gelukkige zeep

Vooral voor de badkamer zie je momenteel veel nieuwe artikelen verschijnen die verpakkingsvrij of duurzaam verpakt worden. Als ik nu bij de drogist zowat een muur van plastic flessen zie staan, denk ik: jongens, dat dit nog kán! Gelukkig zijn er merken die met de tijd en de toekomst meegaan.

HappySoaps in de Kritische Test

HappySoaps stuurde me een shampoo bar en natuurlijke deodorant. Marco en Marcel Koers uit Hall (bij Zutphen) richtten dit merk op in 2019 vanuit de plasticvrije gedachte, punt 1 van mijn meetlat. “Voor onze producten gebruiken we geen grammetje plastic in de productie, opslag en verzending. Eén shampooblok staat gelijk aan 3 tot 4 plastic shampooflessen en er zitten ook geen microplastics in de zeep.” Daarnaast voldoen ze aan punt 2 (“lief voor dieren” noemen ze dat zelf) en punt 5 en deels 6: “geen palmolie, geen rotzooi.” Ook aan punt 3 en 7 wordt voldaan, want de producten worden handgemaakt in de eigen ‘zeeperij’ in Nederland.

Ben ik wel nog benieuwd naar de herkomst van de kruiden, andere ingrediënten en de aluminium verpakking van het deodorantdoosje. Er wordt op de website gesproken over duurzame bronnen. Het is in elk geval herbruikbaar voor mijzelf als zadenverzameldoosje. Het verzendmateriaal is inderdaad helemaal van karton en gerecycled papier, net als het doosje om de shampoo, dus dat kan allemaal bij het oud papier.

Op de ingrediëntenlijst van mijn shampoo staat natuurlijke shea butter en olijfolie genoemd. Ook op het etiket van de deo zie ik allerlei grondstoffen, die me niet allemaal uit Nederland lijken te komen en waarvan ik als gewone consument niet weet wat het allemaal inhoudt. Dus daar mag betreffend punt 4, 6 en 7 wat meer informatie over komen.

Kritische Test van Happy Soaps zeep en deodorant
Ik weet nooit waar je dan zo’n zeep moet laten, maar heb daar nu een aluminium bekertje voor. Op de website van HappySoaps zag ik voor dat doel houten rekjes en een zakje.

Gebruikerstest HappySoaps deodorant en shampoo

Producttest 1: is dit product nuttig etc.?

Ik koos voor de shampoo met kaneel, de Cinnamaon Roll Shampoo Bar, die lekker ruikt. Ze prijzen ‘m aan als mannengeur, maar ik hou wel van stoer en kruidig. Eerder had ik al eens zo’n zeepblok voor mijn haar en dan maakte ik eerst mijn haar nat en wreef er dan hier en daar wat met die zeep in. Vond ik best een gedoe, maar je kunt beter eerst je handen goed inzepen en dat schuim vervolgens in je natte haar smeren.

De deodorant komt me goed van pas. Ik werk me natuurlijk nogal veel in het zweet in de tuin en ook het fietsseizoen staat weer voor de deur. Dan is zo’n fris blik in de tas altijd fijn. Ik heb gekozen voor rozemarijn&pepermunt en eucalyptus&lemongrass. Frisse geuren, dus niet dat zoete, weeïge luchtje dat ik van andere deo’s altijd zo misselijkmakend vind. Wat ik in de praktijk onhandig vind is het best grote blikje, en het vrij korrelige spul waarvan je een ‘dotje’ met de hand onder je oksel moet uitwrijven, iets wat met name onderweg niet praktisch is. En dan moet je handen weer wassen na het deo opdoen, dat kost weer water en zeep.

Producttest 2: zijn deze producten mooi?

Ja, ze zijn stijlvol en aanstekelijk van kleur. Dus fijn om naar te kijken en in huis te hebben. En het verpakkingsdoosje heeft een ‘smile’ die de tint van het product verraadt. Goed bedacht. In de loop der tijd worden de etiketten van de deo-doosjes wel wat smoezelig.

Conclusie kritische test Happy Soaps

Al met al voldoet HappySoaps dus aan bijna alle punten, over de herkomst van bepaalde grondstoffen en materialen mag het bedrijf nog transparanter zijn. Ik vind de producten een goed voorbeeld voor alternatieve badkamer- en keukenartikelen met toch een leuke look. Er is gekozen voor een assortiment dat altijd nodig is en een hoge omloopsnelheid heeft, dat inspeelt op de populaire afvalvrije beweging. Ik zag ook afwaszeep met toebehoren en een vlekkenzeep op de site staan. Goed te weten.

Wat mij betreft gaat HappySoaps het assortiment uitbreiden met haarstylingproducten of een hygiënisch alternatief voor handzeeppompjes. En die huidige deodorantblikken zijn best flink, een mini-deo-blikje voor onderweg zou ik handig vinden.

Meer lezen over bewust consumeren

Deze blog betreft een zakelijke samenwerking waarbij ik als voorwaarde stel dat ik mag schrijven wat ik wil.

6 Antwoorden op “Kritische Test: shampoo en deo HappySoaps”

 1. Nog tips voor het gebruik van de deo. Ruikt de hele dag prima maar opbrengen is vervelend, korrelig en smeert niet makkelijk uit, alsook het handen wassen nadien. Kost dan weer water en zeep.

  1. KAtja Staring zegt:

   In deze hitte smelt ie 😉 ligt dus aan de temperatuur, maar je hebt gelijk: dat gruizige is niet heel praktisch…

 2. In de douchebak heb ik meer kringen, dan dat ik bij andere shampoo had. Hebben anderen dit ook?

  1. Katja Staring zegt:

   Ik heb zelf geen douchebak maar tegels. Misschien kun je schrobben met een beetje schoonmaakazijn?

 3. Mag ik tip geven, ik doe schepje deo zelf in handzaam blikje die ik al had!
  Hoef je niet alles mee te nemen elke keer.

  1. Katja Staring zegt:

   Goeie tip! Dank!

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.