Op de groene fietstoer in Valencia

Valencia

In elke stad speur ik naar natuur, planten en parken. In Valencia is dat een makkie. Het is een topbestemming voor mensen die van Spanje én groen houden. Er ligt een machtig park in een voormalige rivierbedding, er is een klassieke botanische tuin en… je kunt er fietsen. Daarnaast is Valencia zo’n fijne Spaanse kuststad met heerlijk eten, strand en slenterstraatjes. Ik neem je mee op mijn groene fietstocht door Valencia.

1.     Jardín del Turia

Ik peddel door het rivierdal van de Turia. Een bijzonderheid. Hier heeft de gemeente in de jaren negentig een revolutionaire beslissing genomen. In het binnenland werd de bedding van de Turia kunstmatig verlegd, helemaal buiten de stad om, zodat de rivier niet meer voor ongewenste overstromingen kon zorgen. Voor dit oorspronkelijke stroomdal hadden de planologen eerst bedacht er een fikse weg of spoorlijn in aan te leggen: geweldig makkelijk, zo dwars door de stad. Een praktische en logische invulling als oplossing voor het toenemende verkeer.

Maar de inwoners protesteerden. Er kwam een nieuw plan. De 9 kilometer groene long werd behouden en ingericht als wandel- en fietspark, de Jardín del Turia. En wat een goede zet is dát geweest! Als je nu, zo’n 25 jaar later, ziet hoe dit gebied functioneert in zo’n typische, behoorlijk verkeersdrukke mediterrane stad. Het dal van de Turia is nu een lang lint van rust. Een plek waar je altijd makkelijk toegang toe hebt. Om te spelen, sporten, flaneren, picknicken, mediteren, of een lunchwandeling te maken. En dus ook om als toerist doorheen te fietsen.

Valencia
De Turia-tuin heeft steeds weer andere zones met een andere sfeer. Vijvers, fonteinen, dan weer strakke kanaaltjes met cipressen. Vanaf het Parque de Cabecera, helemaal aan de landinwaartse kant van de Turia, fiets je over een grindpad zo de campo in. Vele bruggen leiden over de voormalige rivierbedding de binnenstad in en uit. Een beroemde is de Puente de las Flores, die in het bloeiseizoen is voorzien van duizenden petunia’s en geraniums.
Valencia
Aan het eind van de Turia-tuin kom je in een architectonisch paradijs terecht, met flitsend witte gebouwen in gewaagde visvormen, spiegelende waterpartijen en nevelende fonteinen. De Ciutat de les Arts i les Ciències, Valenciaans voor ‘de stad van de kunst en wetenschap’.

2.     Parken

Er liggen heel wat parken rondom de Turia. Zoals de klassieke Jardines del Real, de Koninklijke tuinen met verschillende bijzondere bloemen en bomen en een flinke rozentuin. Ook mooi is het nabijgelegen parkje Jardines Monforte.

Valencia Chorisia
En hier in de Valenciaanse parken raak ik verliefd op een miraculeuze boom, die in oktober in bloei staat. Het is de Silk Floss Tree, de Ceibia speciosa (zijdeboom). De hoveniers van het park noemen ‘m nog bij z’n oude naam: Chorisia. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en behoort tot dezelfde familie als de baobab en de kapokboom. Dat laatste zie je aan de vrucht die er een beetje uitziet als een dikke lichtgroene augurk, waar later een soort kapokachtig spul uitpuilt. Uit de bolle stammen werden ook wel kano’s gemaakt. Heel bijzonder zijn de honderden doornen op de schors.

Valencia

3.     Botanische Tuin

Voor het belachelijke bedrag van 2,50 euro ben ik een hele middag zoet in deze oude tuin. Ik dwaal van het een naar het ander, me steeds weer verwonderend. Er is van alles te ontdekken, voor plantliefhebbers, maar ook fans van architectuur. Er staan elegante oude kassen uit de 19e eeuw, er is een vijver met bijzondere waterplanten, een oude boom met een uitgezaagde poort, er staan dikke palmen en in het granaatappelbosje puilen de vruchten uit.

Mooie weetjes: de Jardí Botanic de la Universitat de València heeft zijn oorsprong al in 1576, en er wonen heel veel katten.

Valencia
De botanische tuin is netjes in 27 gelijkmatige vakken ingedeeld, zodat je ook juist heel gericht je favoriete sector kunt opzoeken. Met medicinale planten, verfplanten, vleesetende planten, vetplanten, cactussen, maar ook rozen, tomaten, orchideeën, palmen en bloemen uit Macaronesia, een archipel voor de Afrikaanse kust.
Valencia botanische tuin
Palmbomen, gekke beeldjes, klassieke illustraties, tropische vruchten, Victoriaanse kassen, bijzondere bladvormen en spetterende kleuren.

4.     Mercado Central

Dynamiek! Dat is wel het trefwoord van de Mercado Central en directe omgeving op zaterdagochtend. Verkeersregelaars staan druk het autoverkeer te managen, de terrassen en barkrukken bij stalletjes zitten vol met ontbijtende Spanjaarden en toeristen. Sommigen hebben hun inkopen voor het weekend alweer gedaan en volle tassen aan hun voeten, anderen duiken zo de drukte in, maar nemen eerst nog een koffie.

De markthal is tjokvol met 959 kramen waar talloze verse lokale producten worden aangeboden. Een heerlijke, kleurrijke herrie, zowel qua geluid als qua beeld. Ik hou d’r wel van, zo’n levendige drukte en overal neuzen en speuren naar lekkers dat ik thuis niet kan krijgen. Ik sprokkel mijn lunch bij elkaar. Het idee hier is: dring een beetje voor, bestel in je beste Spaans, desnoods met Google Translate als souffleur en doe vrolijk mee met dit zaterdagochtendritueel.

Valencia
Superman is nu bonenverkoper in de Mercado Central!
Bloemist buiten het marktgebouw voor je weekendboeket of tuinzaden.
Valencia
Ik bestel churros bij mijn koffie als ontbijt en kijk naar kruiden voor patatas bravas, olijven, verse bospaddenstoelen, brood, gegrilde pompoen (calabaza asada), avocado’s, rijpe vijgen en vreemde vruchten zoals de pitahaya. Verder koop ik zaadjes voor mijn experimentele moestuin: zoethout.

5.     Fietstripjes naar strand en Albufera

Valencia
Naar het noordelijk gelegen strand en de haven kun je een fietstocht maken door de stad. Zo’n 10 kilometer ten zuiden van het centrum ligt de Albufera, een natuurpark en stranden en rijstvelden, en een soort binnenmeren waarop je bootje kunt varen om vogels te spotten. Foto’s: Babette Roelandschap.

6.     Groene details

Verwijzingen naar de natuur en groen vind je overal. Het station Estacion del Norte heeft schitterende mozaïeken, echt bijzonder om even te bekijken. Door de hele stad zijn parkjes waar je van alles ziet bloeien en groeien.

Extra Valencia

Valencia

Valencia is een typische Spaanse stad waar je verder heerlijk kunt sightseeën, smikkelen en shoppen. Tips:

Fietsen

Hoewel Valencia zich als echte fietsstad profileert en er dus fietspaden zijn aangelegd in de Turia-tuin, met een verbindend netwerk door de rest van de stad, is het aantal paden nog beperkt. Ook houden fietspaden ineens op en dan moet je zelf maar uitzoeken hoe je door de stad manoeuvreert. Met op de stoep fietsen schijn je een hoge boete te kunnen krijgen. Dus moet je hier en daar creatief fietsen en goed opletten.

Als je een fiets huurt: kies de wat duurdere variant met versnellingen met een mandje voor je tas, of neem je eigen fietstas van thuis mee. Ik regelde een huurfiets bij deze bedrijven:

 • Tripje onder leiding van een Nederlandstalige of Engelstalige gids of een losse fiets huren kan bij een van de 3 kantoren van Valencia Bikes
 • Wil je naar de Albufera fietsen met een handige kaart, huur dan een fiets bij The Easy Way, die ook 3 kantoren hebben in de stad

Eten

 • Federal Cafe aan Plaza de Rodrigo Botet > heerlijke tapasplank en ongelooflijke taarten
 • Taberna Sants Joans aan de Calle Pere Compte 5-7 > tapas en Valenciaanse specialiteiten
 • In de 100 jaar oude Mercat de Colón zitten allerlei barretjes en eettentjes
 • Vegans kunnen terecht bij Aloha in de Calle de Caballeros
 • Hippe mensen gaan koffie met taart eten bij het Instagrammable Dulce de Leche aan de Carre del Pintor Gisbert 2, in de upcoming wijk Russafa, waar ook her en der kleinere winkeltjes zitten met duurzame merken en vintage spullen
 • Op het strand kun je chique (en lekkere) paella lunchen bij de luxe Marina Beach Club, of bij het wat gewonere Panorama op de pier (maar aan horeca op het strand en in de haven verder totaal geen gebrek)
 • Eco-boodschappen kun je doen bij de Bio Bàsic, de natuursupermarkt in de Calle Pintor Salvador Abril 31 in de wijk Russafa
 • Echt geweldig ijs eet je bij Gelateria La Romana in de Calle Joaquín Costa 2
 • Talloze restaurants vind je in de Calle del Comte d’Altea, wees op tijd, het zit hier gauw vol bij de populaire tenten
 • De Mercado de San Valero is de eerste street food market van Valencia, aan de rand van Ruzafa.

Andere groene tips in Valencia

 • Dierentuin Bioparc aan de inlandse kant van de Turia, bij Parque de Cabecera
 • Aquarium L’Oceanogràfic aan het eind van de Turia, in de ‘Science & Art City’
 • Vanaf 2019 is het Parc Central de Valencia open, een stadspark dat is aangelegd op een oud spooremplacement aan de rand van de wijk Russafa
 • Wildlife spotten kan zomaar in de stad: schildpadden in de vijvers van het Parque de Cabecera, waar de Turia-tuin begint, of nestelende papegaaien in de hypermoderne bogen van de Umbracle in de Science & Art City, een soort open kas met planten en bomen uit het Middellandse-Zeegebied. Ze zitten overigens ook in de Jardines del Real

Meer lezen over Valencia:

 • Espai Verd: stadspark en appartementengebouw in één
 • Horchata, een bijzonder vegan drankje