Stukkie fietsen in de Belgische Ardennen

Belgische Ardennen

Wil je fietsen in de Belgische Ardennen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De afgelopen jaren wordt ook het zuiden van België steeds meer een fietsvakantiebestemming. Overal zijn fietsen en e-bikes te huur, steeds meer hotels, gîtes en Bed and Breakfasts sluiten zich aan bij de organisatie Bienvenue vélo – Fiets welkom.

In dit artikel staan drie routetips voor fietsen in de Belgische Ardennen.

Niet ver voorbij Maastricht en Luik beginnen de Belgische Ardennen. Een uitgestrekt, vooral groen bebost laaggebergte in het Franstalige Wallonië, dat doorloopt tot in Noord-Frankrijk en aan de oostkant naadloos overgaat in de Duitse Eifel en in het zuidoosten in Luxemburg. De Ardennen trekken het hele jaar rond outdoor-sportievelingen die komen mountainbiken, rotsklimmen, abseilen en kajakken.

Maar ook wie het wat rustiger aan wil doen qua sportiviteit en vooral in eigen tempo van natuur en landschap wil genieten, kan in de Waalse oostkantons prima terecht. Er zijn namelijk talloze gemarkeerde wandel- en fietsroutes. De meeste fietstochten en -etappes zijn goed combineerbaar door het bekende fietsknooppuntensysteem. En de fietspaden liggen vooral op verkeersluwe zijwegen en verkeersvrije boswegen tussen de rivieren, bossen, weides en fantastische vergezichten. En daar gaat mijn groene hart dan weer sneller van kloppen.

1. RAVelroutes: vlakke paden in de Belgische Ardennen

De Ardennen staan bekend om het heuvelachtige terrein, vandaar dat het oorspronkelijk een bestemming is voor mountainbikers. Maar er is ook een mogelijkheid voor mensen die niet zo van de hellinkjes zijn: de RAVel-routes. Deze zijn aangelegd op het tracé van een voormalige spoorlijn of gaan over een jaagpad langs rivieren en kanalen. Dat betekent dat er bijna geen hoogteverschil is.

RAVelroutes in de Ardennen:

  • de Vennbahn, een route van 125 kilometer door het Duitstalige gebied van België tussen Aken en Troisvierges. Voor degenen die heuvels vrezen: het maximale hoogteverschil van deze route is 2 procent, dus dat is echt heel goed te doen. www.vennbahn.eu en http://ravel.wallonie.be/opencms/opencms/fr/ Het gebied waar deze route deels door leidt, is vergelijkbaar met ons hoogveen en wemelt van de zeldzame planten en dieren. Er zijn vanuit de rest van de omgeving diverse zij- of aanrijroutes naar dit pad.
  • Een deel van de Maasfietsroute (zie verderop) is ook een RAVelroute, van Luik naar Namen en Dinant gaat deze route langs de rivier de Maas en dat is dus ook vlak fietsen.
Belgische Ardennen
Foto: Pierre Pauquay

2. Fietsnetwerk: gevarieerd door de Belgische Ardennen

Met het fietsnetwerk van Famenne-à-vélo kun je gevarieerd de Ardennen door. De Famenne is een nieuw netwerk met knooppunten en RAVelroutes. Er ligt 350 kilometer fietspad, dat wisselend vlak en heuvelachtig is. De totale route leidt langs de charmante dorpjes Durbuy en Wéris, langs de Grotten van Han en Hotton en meerdere kastelen.

In dit fietsroutenetwerk zitten dus zeker heuveltjes en hellingen, maar sportief fietsen is ook een uitdaging en uiteindelijk best leuk!

De tip is: houd je eigen tempo aan en let niet op je snellere of tragere medefietser. Zelf ben ik een vréselijk trage klimmer, maar uiteindelijk kom ik ontspannen aan de top, als ik maar goed luister naar mijn eigen ritme en me niet laat opjagen. Spreek met de snellere fietser  in je gezelschap een plek af waar je op elkaar wacht, dan hoeft diegene zich ook niet in te houden, want… ook dat kan vermoeiend zijn.

En je kunt met een ter plaatse gehuurde e-bike gewoon fijn smokkelen en snel een heuvel op. Ideaal.

Belgische Ardennen
Foto: Bruno d’Alimonte

3. Maasfietsroute: van Rotterdam naar de Belgische Ardennen

Over een lengte van 1152 kilometer, verdeeld over 30 etappes, leidt deze tocht door drie landen: Nederland, België en Frankrijk. De route loopt van het plateau van Langres tot aan Hoek van Holland of andersom, dus in feite kun je vanaf Rotterdam zo naar de Ardennen fietsen.

www.maasfietsroute.eu

Belgische Ardennen
Foto: Pierre Pauquay

Websites over fietsen in de Belgische Ardennen

Downloaden en opvragen fietsroutes Belgische Ardennen

Op deze pagina zijn verschillende routes te downloaden.

Brochures over de Maasfietsroute en Heerlijk fietsen in de Ardennen met 45 fietsroutes zijn op te vragen bij het verkeersbureau.

Bungalowpark Belgische Ardennen bij BungalowSpecials

Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden van camping tot B&B of hotel. Kijk ook eens voor een verblijf in een huisje op deze website voor een bungalowpark in de Belgische Ardennen bij BungalowSpecials.

Steden en fietsen in de Belgische Ardennen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.