Groene tips voor citytrips in Europa

Ook al ben ik een buitenmens, ik hou eveneens van het stadsleven. In een stad is veel te zien, te ontdekken, te beleven en je ziet intrigerende mensen. Maar toch zoek ik  altijd naar urban green. Hier een paar groene tips voor citytrips in Europa.

Als je deze zomer op reis gaat in Europa en je begint te verlangen naar rust in de drukke stad, dan heb ik hier een paar tips.

In elke stad is het allereerste wat ik zelf doe, het bestuderen van de stadsplattegrond (of Google Maps) met een focus op de groene plekken:

  • Waar is het grotere park?
  • Is er een botanische tuin?
  • Of een rivieroever? Een meer?

1. München (Duitsland)

Het groen in München gaat over het drinken van een biertje en zwemmen.

Green Munich DailyGreenspiration

In München is er veel bier, maar ook: biertuinen; zoek naar het bord Biergarten.
Je vindt een mooi buitenterras aan de westkant van de Hofgarten (nabij Odeonsplatz). In het midden van deze tuin staat een apart gebouw, de Diana-tempel, waar stenen en schelpen rond de fonteinen zijn gemetseld.

Stedelijk natuurpretpark

Door München zoekt de rivier de Isar zijn weg. Hij stroomt dwars door de Englischer Garten. Bij warm weer wordt dat een stedelijk natuurpretpark, want je kunt een spectaculaire duik maken. Gooi jezelf in het water en laat de stroom je verder brengen. Er zijn hier en daar ladders om uit het water te komen en ja, je zult in je badkleding terug moeten lopen door het park.
Je kunt deze truc herhalen in het natuurlijke zwembad in het zuiden van de stad, Naturbad Maria Einsiedel, waar de Isar ook doorheen stroomt.

Green Munich DailyGreenspiration

En als het warm is, drink dan een biertje en snack een pretzl in de buurt van de Chinesischer Turm. Een drukke boel, maar er is altijd wel een plekje om van je grote pul te genieten en mensen te bekijken.

Munchen botanic garden

Een van de andere groene must sees in München is de botanische tuin, buiten het centrum (neem tram 17).

2. Salzburg (Oostenrijk)

Het groen in Salzburg draait om romantiek.

Salzburg DailyGreenspiration.com

Mirabell Palace werd in 1606 gebouwd door prins-aartsbisschop Wolf Dietrich voor zijn geliefde Salome Alt. Mirabell is een compilatie van twee woorden: mirabile (bewonderenswaardig) en bella (mooi).

Tegenwoordig bezoeken mensen van over de hele wereld deze klassieker. Het is bekend als decor voor de beroemde jaren zestig-liefdesfilm Sound of Music. De tuin ziet er uit als een snoepwinkel: mierzoet!

Salzburg

Begonia’s en primula’s worden op geometrische gazons heel netjes in geometrische patronen geplant en rozen bloeien overvloedig in felle kleuren.

In het centrum van Salzburg tref je pleinen met heroïsche beelden van leeuwen, herten, honden en paarden.

3. Straatsburg (Frankrijk)

Het groen van Straatsburg gaan over middeleeuwse huizen en verticale tuinen.

Strasbourg DailyGrenspiration

Straatsburg is beroemd om de middeleeuwse vakwerkhuizen. Vaak hangen er geraniums onder de ramen: de typische Elzas-stijl.

Strasbourg DailyGrenspiration

In Straatsburg zijn er twee mooie groene hotspots: La Petite France en de straten tussen Rue des Juifs en Rue des Veaux, met het centrale plein Place du Marché Gayot, waar je een enorm kiezelmonument treft, temidden van bars met grote terrassen.

Strasbourg DailyGrenspiration

Er zijn ook een aantal verticale tuinen in Straatsburg. Deze bevindt zich op de hoek van Rue Sainte-Marguerite.

4. Manchester (UK)

Het groen in Manchester wordt gemixt met zwart en tref je verborgen in een park ver buiten het centrum.

Manchester DailyGreenspiration

Manchester is een stad van arbeid, industrie en Britse popmuziek. Dat zie je zelfs aan de planten en hun omgeving: behoorlijk wat rauwe en zwarte elementen. Rock & roll gardens!

In het Northern Quarter, vol bars, vinylwinkels en tweedehandswinkels, is bloemenwinkel Northern Flower een fris groene oase.

Manchester DailyGreenspiration

Ver buiten het stadshart liggen de Fletcher Moss Gardens een ware Oasis (Britpop-liefhebbers snappen de grap).

Manchester DailyGreenspiration

Er zijn hier drie aparte tuinen/groengebieden:

  • Fletcher Moss Park en de Botanical Gardens – met een juweel van een rotstuin
  • Parsonage Gardens
  • Nature Reserve of Stenner Woods en de Millgate Fields aan de rivier Mersey

Manchester DailyGreenspiration green summer city

PS Hier in de rotstuin viel ik als een blok voor de roze astilbe.

5. Brighton (UK)

Groen Brighton gaat over de bohemien stijl.

Nou zou ik Brighton niet als het Ibiza van Engeland willen bestempelen, het is eerder een soort Scheveningen, maar zoals in alle strandplaatsen zijn vooral hippie-achtige dingen te krijgen, schelpenkettinkjes en strandkleding met franjes, een beetje Ibiza en ‘boho’ dus.

Ook is Brighton hip, omdat veel Londenaren er een dagje komen genieten van strand en zee. Daarom zitten er veel vegan zaakjes waar je groentesmoothies en vegetarische tosti’s kunt bestellen.

Brighton groene citytrips

Brighton heeft en groot bruin kiezelstrand en mensen zwemmen er het hele jaar door in zee.

Groen Brighton tref je in de funky wijk North Laine, vlakbij het station. Dwaal in de straatjes tussen Trafalgar Street en North Street en je ziet muurschilderingen, stadstuintjes en stoepgroen.

Er zitten wel 300 bijzondere winkels in deze wijk. Van groene boekhandel tot stoere bloemist en curiosazaakjes waar je vast een gekke vaas kunt vinden, zoals Snoopers Paradise.

Ook ‘bohemien’ is het Indiase paleis The Royal Palvilion in een park met kleurige bloemen, wat fotogenieke plaatjes oplevert.

 

Meer groene tips op deze site voor citytrips

Zie de blogs over:

Heb je groene stadstips die ik aan deze lijst kan toevoegen? Laat het me weten!

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.