Groene buitenuitjes in heel Nederland

buitenuitjes

Ben je op zoek naar een leuk buitenuitje in de natuur voor jezelf, een groepje vrienden, je kids of je hele familie? In Nederland kun je zowat elke dag wel op pad. Per regio heb ik de aanbieders van natuurexcursies op een rijtje gezet. Ga lekker naar buiten met z’n allen onder leiding van een gids of deskundige. Je kunt op vaarexcursie, leren koken met wilde kruiden, mee op een nachtelijke wandeling, paddestoelen zoeken, uilenballen uitpluizen, diersporen leren herkennen, weidevogels spotten of wild speuren. 

Buitenuitjes in het hele land

Verschillende landelijke organisaties bieden het hele jaar door allerlei buitenuitjes en zelfs hele cursussen aan. Je zou dagelijks op pad kunnen. Het mooie is: vaak zijn de activiteiten gratis of hebben ze een heel schappelijke entreeprijs. Aanmelden is vaak wel een vereiste om mee te kunnen.

buitenuitjes
Schotse Hooglanders spotten.

De bekende natuurorganisaties

 • In de agenda van Staatsbosbeheer kun je op plaats en datum vinden of er wat bij jou of je vakantieadres in de buurt wordt georganiseerd, verder kun je op de website alle bezoekerscentra door het hele land vinden.
 • In de agenda van Natuurmonumenten kun je eveneens op regio en datum zoeken, en op dezelfde site staan alle bezoekerscentra.
 • De natuurgidsen van het IVN delen graag hun kennis met jong en oud tijdens een van de honderden buitenuitjes die je op deze pagina kunt vinden.
 • Ook de Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging biedt landelijk diverse activiteiten aan, zie hun agenda.
buitenuitjes
Er zijn kabouterpaden in heel Nederland. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je je met kinderen melden voor een knapzak en een kaboutermuts. Daarna volg je deze paaltjes langs een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal en zijn er opdrachten. Na afloop mag de puntmuts mee naar huis.

Gespecialiseerde natuurverenigingen

 • Medewerkers van De Vlinderstichting verzorgen door het land regelmatig lezingen met foto’s, filmpjes en verhalen over het vervellen en ontpoppen bij vlinders en het uitsluipen van libellen, kijk op deze pagina of er zo’n lezing in de buurt is.
 • Diersporen herkennen, vleermuizen opvangen, de Zoogdiervereniging heeft allerlei spannende cursussen en dagen waarop je dit soort dingen kunt leren of meemaken. Kijk op hun website voor informatie.
 • Deskundige en gepassioneerde vogelgidsen van de Vogelbescherming nemen je op excursie op de mooiste vogelkijkplekken van ons land. Op deze pagina zie je waar en wanneer.
 • Ga je liever tuinen kijken, dan is de agenda van Groei&Bloei de moeite waard om door te scrollen.
buitenuitjes
In de herfst zijn er op verschillende plekken in het land paddenstoelenexcursies te boeken.

Friesland

In Friesland organiseert de provinciale natuurorganisatie It Fryske Gea allerlei groens in haar natuurgebieden, je vindt ze in de Friese natuuragenda.

Groningen, Drenthe, Overijssel

De Natuur en Milieu Federatie-organisaties in deze provincies hebben allemaal een soortgelijke Groene Agenda, waar alle buitenuitjes, workshops en groene activiteiten overzichtelijk bij elkaar staan op datum:

Noord-Holland

Landschap Noord-Holland heeft tientallen activiteiten op haar agenda staan. Je kunt in deze provincie onder andere varen, vogels kijken en op natuurfotografiecursus.

buitenuitjes
De natuurspeeltuin De Speeldernis in Rotterdam, meer info op Speeldernis.nl

Zuid-Holland

 • In Rotterdam is de Groene Uitagenda een goeie om te neuzen voor buitenuitjes in en rond de Maasstad.
 • Ook een leuk buitenuitje is een tocht naar Het Eiland van Brienenoord, met Schotse Hooglanders, bos, grasvlakten, open water en poelen. Het mooiste stukje ligt pal onder de Brienenoordbrug. Daar zie je bij eb en vloed het water en in- en uitstromen. Kinderen kunnen klauteren in de avontuurlijke natuurspeeltuin De Blije Bij.
 • Ben je meer van de botanische tuinen? Bezoek dan eens Trompenburg Tuinen & Arboretum
 • Wil je actief aan de slag? Stichting Groengoed onderhoudt allerlei buurtmoestuinenen je kunt bij de vaste tuinmomenten helpen.
 • Verder heeft de Milieufederatie Zuid-Holland een Groene Agenda vol workshops, lezingen en excursies in de provincie.

Flevoland

Flevo Landschap heeft op haar agenda excursies, knutselmiddagen en hondenwandelingen staan.

Utrecht

 • De Groene Uitloper staat vol activiteiten op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid in de regio Utrecht.
 • Het Utrechts Landschap heeft ook een natuuruitjesagenda.

Gelderland

 • Op de Veluwe is Stichting Veluwe Natuur actief met het geven van wildcursussen en excursies. Op hun site staat er meer over te lezen.
 • Het Geldersch Landschap organiseert van alles, zoals kasteelwandelingen, wildspotwandelingen en hemelse avondwandelingen. Bekijk hier hun agenda.

Zeeland

Het Zeeuws Landschap gaat graag met je op stap, kijk op hun site voor een overzicht van het aanbod.

Noord-Brabant

Het Brabants Landschap organiseert excursies, schemerwandelingen en zelfs bijencursussen. Zie hier de Brabantse agenda.

Limburg

En tot slot het Limburgs Landschap, met een interessante agenda vol buitenuitjes naar onder andere landgoederen, molens, kasteelruïnes en steengroeves.

Op de website van VVV Zuid-Limburg vind je info over allerlei soorten excursies en rondleidingen, waaronder dit spannende ondergrondse avontuur in een vuursteenmijn.

Buitenuitjes Limburg
Excursies in Zuid-Limburg: wandelen en zelfs ondergronds op avontuur in een vuursteenmijn.
buitenuitjes
De lente ontdekken in het prille voorjaar onder leiding van een natuurgids.

 

Organiseer je ook natuurexcursies en buitenuitjes en heb ik je niet genoemd? Laat het me even weten.

Weekendje of (mid)week weg?

Boek een weekend of week weg via HotelSpecials of BungalowSpecials en ga de natuur elders in het land ontdekken.

Nog meer buitenuitjes in Nederland op deze site

 

 

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.