Duistere wandeling met de boswachter

DOSSIER DE NACHT * Ik ging met een boswachter ‘s nachts aan de wandel in Lauwersmeer National Park, naast De Boschplaat op Terschelling het tweede donkere natuurpark in Nederland. Er zijn plannen om het hele Waddengebied tot Dark Sky region te verklaren.

Vóór 1969 is de Lauwerszee, een voormalige binnenzee, net als de Waddenzee. De getijden oefenen er dagelijks hun invloed uit. Zout en vers water mengen continu. Na de vreselijke stormramp van 1953 werd besloten de Lauwerszee volledig af te sluiten. Zo veranderde de naam in Lauwersmeer. Dit was een gigantisch project, afgerond in 1969.

In een relatief korte periode is dit een prachtig natuurgebied geworden. Het meer, de bossen en de velden bieden een rustgebied voor trekvogels tijdens hun lange reizen naar het noorden of zuiden. In de afgelopen jaren zijn er zelfs zeearenden gezien. Het gebied biedt onderdak aan een enorme variëteit van dieren.

hemel Dark Sky

Boswachter Jaap Kloosterhuis neemt groepen mee op nachtexcursies, iets wat al een zeldzaamheid is, want in de meeste Nederlandse natuurgebieden mag je na zonsondergang helemaal niet komen.

Je mag geen telefoon of zaklamp gebruiken, want daarmee zie je alleen datgene waarop je licht schijnt en de rest blijft zwart. Juist als je niets aan licht gebruikt, wennen je ogen aan het donker en kun je na al ongeveer een kwartier veel meer zien dan je dacht. “Je ziet veel meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden”, aldus Jaap Kloosterhuis.

Langzaam wordt het donker…

Vleermuizen vliegen boven de bomen. Spinnen kruipen onder een blad vlakbij hun web. Er ritselt van alles in de struiken…

hemel

Het is een bijzondere wandeling, met een speciaal gevoel: lopend door een onbekend bos, in het donker, een pietsje eng, maar ook superspannend.

Jaap vertelt dat mensenogen moeten wennen aan duisternis. “Geef ze de tijd en dan zul je merken dat je langzaam contouren van paden en bosjes begint te ontwaren. Je ziet de sterren die je verder loodsen en… je merkt dat je oren beter gaan werken.” Ook kun je de sterrenbeelden beter zien, Jaap wijst op de Zwaan en de Dolfijn.

“Iedere mens is bang in het donker, want wij mensen zijn visueel ingestelde dagmensen. Als we niks zien, maar wel iets horen, kan het van alles zijn, de poes, of een man met een mes, een trol, ork, spook, of een zombie, je fantasie neemt het over.”

Luister naar Jaaps eigen nachtelijke avontuur:

Mee met de boswachter op nachtexcursie

Op deze website vind je info over de nachtelijke wandelingen met een gids.

Lees ook dit blogartikel over Dark Sky Parks en het nut van duisternis.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.