DOSSIER DAHLIA * Wat zijn jouw dahlia-vragen? Stel ze onderaan deze blog (dan kunnen anderen ook leren van het antwoord) en ik geef antwoord. Plus: mooie plaatjes van mijn favorieten, om je aan te verlekkeren.
Dahlia-vragen
Het is weer de tijd voor dahlia-vragen. Welke vraag heb jij? Stel ‘m onderaan deze blogtekst! Dus niet via DM op Instagram of andere sociale media alsjeblieft > het is fijn als alle vragen bij elkaar staan en iedereen de antwoorden kan lezen.
1. Wanneer kan ik dahlia’s planten en kopen?
Jacqueline: “Wat geweldig, die dahlia’s, ik vond ze altijd zo tuttig, maar zie nu toch mooie soorten. Wanneer kan ik ze kopen en planten?”
Antwoord: Dahlia’s zijn echte zomerknollen uit de subtropen (Mexico). Je kunt bij veel webshops de eerste knollen vaak al in de winter vooruit bestellen, als een soort voorpret, en die ontvang je dan in het voorjaar, begin of medio april. Pas halverwege mei (na de nachtvorstperiode) kun je ze in de volle grond zetten.
2. Oppotten/voortrekken
Colinda: “Als je in april al knollen in een pot in huis zet om de plant te laten opgroeien, moeten die potten dan in het licht en zon staan? Of is een donkere plek ook goed?“
Antwoord: Aangezien er binnen een week al de eerste planten uit komen spruiten, krijgen ze het liefst zon, want dat is goed voor de groei. In de winter bewaar je de knollen juist op een donkere, droge, niet te warme (ook niet te koude) plek.
Zie ook deze aflevering van mijn Dahlia DIY (cursus).
Wilma op 15 april: “Boven heb ik op een frisse kamer mijn dahlias voorgetrokken, het worden nu al grote struiken, wat moet ik hier mee nu? Ik ga ze pas na IJsheiligen naar buiten doen, wat moet ik in de tussentijd van enkele weken nog doen?”
Antwoord: Ik krijg her en der nog veel vragen van mensen die VEEL TE VROEG zijn begonnen met zaaien of oppotten van niet-winterharde planten als dahlia’s. Die zitten dan medio april ineens met slungels van zaailingen binnen, of opgepotte planten die nog lang niet naar buiten kunnen. Is je dit in je enthousiasme toch overkomen? Wat je kunt doen, is sowieso toppen: middelste steel terugknippen tot circa 30 centimeter (laat nog 2 bladparen staan), dan wordt het een stevigere plant en krijg je straks meer (dunnere = handiger in boeket) bloemstelen en zodoende meer bloemen.
Verder kun je ze (in pot) al buiten zetten en de temperaturen in de gaten houden (afharden heet dat).
Gaat het nog vriezen, dan die vorstperiode even binnen zetten op een koele plek, of in schuur tegen de warmste wand, en van de vloer: op bijvoorbeeld plank, krat of doos.
Als er rond Koningsdag voor de komende 14 dagen absoluut geen vorst meer is te zien in je weer-app, kun je ze in de grond zetten.
3. Hoeveel bloemen
Agnes: “Ik wil een paar soorten bestellen en vroeg me af hoeveel bloemen ongeveer uit een zo’n knol komen?”
Antwoord: “Oneindig veel! Hoe meer bloemen je van de plant knipt, hoe meer de plant er aanmaakt. Van juni tot en met oktober. Dat is het wonderlijke van de dahlia. Ik interviewde mensen van een dahliavereniging en daar telde een verenigingslid in 2019 iedere dahlia uit haar tuintje van 20 vierkante meter. Ze kwam tot een oogst van 1613 stuks: dat is meer dan 80 bloemen per vierkante meter!”
4. Bladluizen
Marga: “Ik heb altijd luizen in mijn dahlia’s, daarom plant ik ze niet graag in mijn tuin: het worden luizenhotels die niet om aan te zien zijn. Weet jij hoe dit zou kunnen komen en wat ik er tegen kan doen?”
Antwoord: Hiervoor zijn verschillende tips. Zorg voor wat wilde planten waar bladluizen ook op kunnen gaan zitten. Zorg ervoor dat mieren de luizen komen managen (dus jaag ze niet weg), het teveel aan luizen voeren zij namelijk aan hun larven. En: lok vogels (zoals mezen) die ze eten. En niet te vergeten: koester bladluizenvreters als lieveheersbeestjes (en hun larven) en oorwormen. Lok deze luizenvijanden door een luis plat te knijpen op de plant zodat er een lokstof vrij komt die ze waarschuwt dat er wat te eten is. Oorwormen lok je verder via een oorwormenhut, zie de foto hieronder.
Verder kun je bladluizen met een sterke plantenspuit wegspuiten met water. Zijn ze dan nog niet weg en heb je écht moeite met heel veel luizen? Maak dan brandnetelgier: laat in een emmer regenwater brandnetels 2 weken sudderen als een soort heksensoep, zeef het door een theedoek en spuit dat spul in een verhouding van 1:10 op de planten met luis.
5. Ineens matige bloei
Hennie: “Ik heb al jaren een dahlia prominent in de tuin staan. Deze haal ik er na de eerste vorst uit en zet hem in mei in de grond. Dit jaar geeft ie maar kleine bloemen in tegenstelling tot andere jaren en bloeit zeer matig. Jammer van die leuke plek. Kan het zijn dat na bijvoorbeeld 5 jaar de dahlia te oud is?”
Antwoord: Dahlia’s houden van warmte, maar hebben ook af en toe vocht nodig. Met die droge zomers mag je ze dus best af en toe op een gieter water trakteren. Pas op dat ze niet té natte voeten krijgen, want daar houden ze dan weer niet van. Als het niet aan de droogte ligt, dan heeft het te maken met wat anders:
a. Overwintermethode
Een dahlia kan in principe niet te oud zijn, maar de knol moet wel gezond blijven. Als de knol na de winter te ingedroogd en rimpelig is, is er veel kracht uit. Ook schimmel kan erin sluipen en dat doet een knol uiteraard ook geen goed. Ikzelf heb knollen in bezit die al vele jaren meegaan. Geheim: ik bewaar de knollen ’s winters in mijn kelder (daar is het ongeveer 10-15 graden) in een doos met proppen krantenpapier en houtwol.
b. Plaats in de tuin
Verder: zet je deze dahlia steeds op exact dezelfde plek? Officieel kun je op eenzelfde plek in de tuin (of kweekveld) maar 3 jaar een dahlia neerzetten, vanwege aaltjes en andere ongemakken die anders in de bodem kunnen ontstaan. Je kunt dat dus beter afwisselen om de grond gezond te houden. Hoe doe je dat zonder ineens tegen een lelijke plek in je tuin aan te kijken?
- Bedenk meerdere plekken voor dahlia’s en roteer jaarlijks. Zet komend jaar op de plek waar nu een dahlia stond een leuke eenjarige bloeier om de bodem gezond te houden en plant de dahlia op een andere plaats.
- Zorg dat je bodem gezond blijft met biocompost en/of door bladeren en stengels van planten en struiken fijn te knippen en op de grond tussen de planten te leggen: dat is gratis bodemvoeding.
- Zet eens in de zoveel jaar je dahlia’s in een pot. Dahlialiefhebber Jorien Bloemink van @Bloematwork “Ik plant al mijn dahlia’s in potten en ik geniet van rijke bloei! Ik heb van die grote goedkope emmers bij bouwmarkt gehaald, jeweetwel, met zo’n logo erop. Daar heb ik wat gaten in gemaakt en die afgedicht met potscherven. Vervolgens een laagje hydrokorrels en daarna potgrond erin gestort. Ik plaats één knol per pot. Steunstokken erbij, en vooral in het begin dagelijks checken op slakken. De lelijke emmers zet ik natuurlijk in – of achter – een mooie sierpot.”
Het leuke van emmers en potten is dat je ze nog eens kunt verplaatsen en door het seizoen zelfs nieuwe kleur- en hoogtecombinaties kunt maken.
6. Na de storm
Wilma: “Ik heb mijn opgepotte planten in de vollegrond gezet en nu zijn ze door de harde wind beschadigd: bladeren zijn bruin geworden en de planten staan er treurig bij. Wat nu?”
Antwoord: “Heel winderige plekken zijn voor dahlia’s wat minder geschikt, dus liefst geef je ze een wat luwe plek. Maar waar ze ook staan, zodra dahliaplanten enige hoogte bereiken, moet je de hoge soorten meteen stutten. Na het uitplanten van bollen of planten zet je er voor dat doel direct een stok bij. Als de plant enige hoogte heeft, kun je deze daaraan opbinden met touw of rubber draad. Het slechte blad gaat er vanzelf af, maar vind je het lelijk, dan kun je het eraf knippen met een schone schaar. Dahlia’s zijn als plant wel ‘survivors’. Dahliaknollen maken vaak nog meer nieuwe scheuten aan, check maar eens bij de knol of je kleine scheutjes onderop ziet. Dat geeft weer hoop.”
TIP: bouw een rekje om ze heen. Ik heb nu voor het eerst een plukrekje gemaakt van snoeitakjes. Zie foto.
7. Planten snoeien/toppen
Wilma: “De planten zijn allemaal al vrij groot, 30 centimeter minimaal. Ik zie meerdere stengels per knol. Is het handig nu elke stengel te gaan korten? Of alleen de middelste stengel?“
Antwoord: “Je kunt elke stengel in principe toppen, maar het beste is te beginnen met de middelste/grootste. Bij sommige planten zijn dat er 3 bij andere maar 1. Zorg wel dat er aan de steel nog minimaal 1 of liefst 2 bladparen zitten.”
8. Dahlia’s in kleigrond
Wilma: “De planten staan bij mij in kleigrond. Moet ik dan nog ergens rekening mee houden?”
Antwoord: “Waar je bij kleigrond op moet letten, is dat deze niet te vochtig wordt en blijft, want dahlia’s houden beslist niet van te veel nattigheid. Je zou de grond kunnen mengen met zand.”
9. Slakken
Babette: “Mijn dahlia’s hebben toch steeds last van slakken, ondanks jouw tips met eierschaal en koffiedik. Wat kan ik doen?”
Antwoord: lees deze aparte blog over slakkenvraat in je tuin.
Hallo Katja!
Prachtige tips voor de dahlia’s en feestelijke foto’s, zo mooi!
Wij hebben al jaren meerdere dahlia’s en ik heb nu een vraag. Wij merken de knollen altijd met een kaartje om de kleur en hoogte te weten voor de plant in het volgende jaar.
Nu hebben wij grote oranje dahlia’s g4plant, en tot onze verbazing hebben deze alle wit gebloeid! Het zijn allemaal knollen van dezelfde moederplant die al gedeeld was. En omdat mijn man nietvan wit houdt, hebben Wij geen witte dahlia’s. Het verhaal van verkleuring door de grondsamenstelling, zoals bij hortensia’s, wil er bij mij niet in. Maar wij hadden helemaal geen witte, dus een verwisseling is het ook niet!
Kan het zijn dat dahlia’s verkleuren door een bepaalde grondsamenstelling?
Groet, Jan Age
Hoi Jan Age, het kán zijn dat na enkele jaren de ´oude genen´ van een dahlia weer opspelen en de overheersende oorspronkelijke tint weer terugkomt, dit heb ik wel eens gehoord van een teler, maar ik kan niet beoordelen of dat in dit geval zo is. Met de grondsamenstelling heeft het inderdaad niets te maken. Raadselachtig! Misschien kun je de kweker waar je destijds de eerste knollen van hebt gekocht eens vragen hoe dit kan. Ik ben benieuwd! Groet, Katja
Geachte lezer, kunnen opgepotte dahlias 12 dagen zonder water? Ze hebben1 x water gehad toen ze in de aarde zaten.
Beste Christa, opgepotte dahlia’s kunnen (zeker nu ze nog nauwelijks loof hebben) een best lange tijd zonder water, omdat de knollen in eerste instantie voeding en vocht afgeven aan de plant. Straks in de zomer, in héle hete en langere droge periodes, hebben de planten als ze eenmaal zijn gegroeid wel water nodig, anders gaan ze in zomerslaap. Wat niet erg is, maar dan maken ze niet veel bloemen aan, om krachten te sparen, dat komt dan later in het seizoen weer goed.
Je ziet het aan de plant overigens gauw genoeg of-ie dorst heeft: dan hangen de blaadjes wat slapjes.
Groet, Katja
Ik wil dahlia’s (knollen) planten in een hanging baskets. Welke soorten zijn geschikt?
Beste Johannes,
Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar als je dahlia’s in een hanging basket wilt verwerken, dan zou ik de lage soorten adviseren, bekend onder de naam ‘perkdahlia’s’. Die worden niet hoger dan 30 cm, en andere dahlia’s groeien veel te lang/hoog voor een hanging basket.
Hou er wel rekening mee dat dahlia’s bij droog en warm weer extra water nodig hebben en zorg dat overtollig water echt goed kan worden afgevoerd, anders gaan de knollen rotten. Ik zou ze verder combineren met hanging-basket-planten die ook echt ‘hangen’ zoals hanggeraniums, dat doen dahlia’s namelijk niet, en dan krijg je niet dat ‘volle effect’. Ik ben benieuwd of het lukt!
Succes, Katja
Mijn dahlia zit vol met knop maar er komen geen bloemen uit staat in de zon op het balkon
Ha Jolanda,
Heb nog even geduld, want dahlia´s beginnen nu hier en daar voorzichtig te bloeien, bij mij staat er pas eentje in bloei bijvoorbeeld, van de tientallen anderen die nog moeten komen. Binnenkort kun je genieten van je bloemen! Geef met dit droge weer 1 of 2 x per week een flinke gieter, en zorg dat de plant het overtollige water kan lozen, want anders gaan de knollen rotten. Veel plezier straks en hou me op de hoogte of je over 3 weken inderdaad bloei hebt?
Groet, Katja
Goedemorgen Katja,
ik heb een vraagje over een knolletje die wel lekker wortels aan het schieten is in de aarde maar geen ogen heeft.
Weggooien in de groene bak vind ik ook zo barbaars, is er nog een kans dat deze knol wel ooit eens gaat spruiten of als hij dit jaar geen ogen heeft het volgend jaar ook niet gaat doen?
ik heb deze knol opgestuurd gekregen vanuit het buitenland omdat ik deze dahlia zooo graag wilde en hier nergens te krijgen is, je begrijpt nu ik hem heb er ook niet zomaar afstand kan van doen (ruhrbarb & custard). ik ben benieuwd naar je antwoord
groetjes Claudia
Hi Claudia, hoe zien die ‘wortels’ eruit? Zoals de uitlopers bij een aardappel? Dan zijn het namelijk plantstengels. De knollen zijn namelijk zelf wortels en maken bij mijn weten niet spontaan boven de grond haarworteltjes aan op dit moment.
Omdat dahlia’s oersterk zijn, zou ik ze gewoon in de grond zetten nu. Ze gaan je wellicht nog verrassen. Mocht er echt niks uitkomen, dan zijn de knollen daar in je grond nog goede bodemvoeding.
Goedemorgen, Nee ze zien er niet uit als de uitlopers van aardappels. Het knolletje ben ik aan het voortrekken in een pot binnen en dacht na een 4 weken ga eens kijken of er wel leven in de brouwerij zit.
Na hem uit de pot te willen halen zat hij best wel vast en zag dat hij dezelfde wortels als de rest van mn knollen heeft, lange draderige wortels….. alleen geen ogen en spruitsels boven de grond helaas. ik laat hem wel gewoon zitten maar was benieuwd of het eventueel volgend jaar dan nog zou kunnen gebeuren? Of dat het dan alleen een knol blijft zn hele leven zonder stengels en bloemen?😂😖
Hmmm… je zou nu toch wel wat groen moeten zien, als de knol verder gezond (klaarblijkelijk wel anders maak-ie geen wortels aan) en groot genoeg is, want er zou minimaal een oog op moeten zitten. Anders zou ik je aanraden met de winkel/leverancier contact op te nemen. Verder: laat de knol sowieso groeien, want dan zou er toch op een moment een plant uit moeten kunnen spruiten, misschien pas volgend jaar.
Ja laat hem gewoon lekker zitten, hopelijk geeft hij volgend jaar spruiten.
Ik heb hem opgestuurd gekregen van een dame die in duitsland woont ( instagram) ook een dahlia liefhebber.
Ik hoop zo dat ze deze ook een keer in nederland gaan verkopen, ik probeer hem al paar jaar te krijgen maar is niet zo makkelijk. Nu dus via deze dame, nu alleen geeft de knol niet thuis. Bedankt voor je antwoord en fijne dag.
Ha Claudia, ja wie weet, hou me op de hoogte van de vorderingen. Ik heb al wat gekke dingen meegemaakt met dahlia’s, dus geef niet op!
Dag Katja, ik kocht een maand geleden een dahlia plant in een pot. Nu staat ze in een grotere pot (met gat in de bodem). Helaas zijn de nieuwe bloemen veel bleker van kleur. De pot staat in de ochtendzon tot het begin van de namiddag. Is dit voldoende? Kan ik nog iets anders doen? Alvast bedankt voor jouw hulp.
Hoi Liesbet, dahlia’s in een kant-en-klare pot van een tuincentrum/bloemist zijn naar mijn eigen ervaring vaak niet zo sterk. Ik heb ze wel eens goedbedoeld cadeau gekregen en wist ze dan met moeite het seizoen door te loodsen: ze raakten gauw verwelkt (blijkbaar extreem veel water nodig), of waren ineens zonder bloemen.
Het zijn denk ik planten die razendsnel voor de seizoensverkoop worden opgekweekt met ‘boosters’ (kunstmest) in een kas en gauw tot bloei worden gebracht, zodat ze er in de winkel vrolijk en aantrekkelijk uitzien.
Ze houden het in de praktijk echter niet langer dan een gemiddeld boeketje bloemen. Beter is: zelf een knol kopen, dit kan nu nog, en in een pot met potgrond te zetten, of in de vollegrond. Bij http://www.bloemoloog.nl hebben ze momenteel nog mooie soorten op voorraad, en dan zijn de knollen nog biologisch ook, wat maakt dat ze sterk zijn en gezond voor de insecten die er stuifmeel komen halen.
Kan ik ook dahli’s half maart buiten poten en onder plastic leggen ?
Dat kan op een zonnige plek, ik zou er echter geen plastic over doen, dat helpt niet tegen vorstschade, maar eerder een flinke berg stro of een hele berg eikenbladeren.
hoi ,ik heb een vraag over de geneeskracht van dahlia,ik meen ergens gelezen te hebben dat dahlia’s eetbaar zijn ,en ook geneeskrachtig maar voor welke kwalen zijn ze dan geneeskrachtig ,veel kan ik er niet van vinden ,weet u soms toevallig iets meer ,ik denk dat ze ong dezelfde eigenschappen zouden hebben als calendula,goudsbloemen?
Groetjes Christine
Beste Christina, dahlia’s zijn eetbaar, zowel knol, als blad, als bloem. Zie ook https://dailygreenspiration.nl/koken-met-dahliaknollen/
De betrouwbare plantkundige bronnen die ik zelf raadpleeg geven geen medicinale werking aan, maar op deze site kun je wat lezen over medische toepassingen: http://www.healthbenefitstimes.com/dahlia Ik ben er echter zelf niet in thuis. Wel raad ik aan voorzichtig te zijn met het zelf experimenteren met de medicinale werking van planten. Groet, Katja
Hallo Katja,
binnenkort ga ik de dahliaknollen uit onze moestuin halen. Nu zag ik op youtube dat ze ook bewaard kunnen worden in zaagsel. Bij onze dierenwinkel hebben ze beukensnippers (Welkoop Beukensnippers zijn 100% natuurlijke, gezuiverde en gedroogde houtsnippers met een hoog absorptievermogen. Na gebruik kunnen de beukensnippers aan de composthoop worden toegevoegd of als tuinhumus worden gebruikt) te koop. De prijs is aanzienlijk lager dan zaagsel. Zijn de beukensnippers ook geschikt denk je. Ik wil ze bewaren in een open krat met daarin krantenpapier als voering en daarop de beukensnippers, dahliaknollen en weer bedekken met snippers.
Beste Jos,
Ikzelf bewaar ze in droge luchtige krantenproppen en luchtig houtwol, in dichtgevouwen kartonnen dozen met wat luchtgaten (type verhuisdoos).
Ik ken het idee van de beukensnippers niet, maar volgens mij moet je de dozen dan zeker in een ruimte plaatsen die niet te vochtig wordt, waar geen kans is op optrekkend vocht zoals een kelder of overkapping/gammele schuur.
Het lijkt me dat van die dunne houtsnippers snel vocht aantrekken (vandaar het absorptievermogen) en dus kunnen gaan schimmelen. Dat is niet goed voor de knollen. De knollen moeten droog (maar niet uitgedroogd – dus ook niet in ketelhok zetten) de winter door.
Maar zoals bij alles wat ik niet ken zeg ik: probeer het gerust en kijk of het een succes is en laat het me weten hoe het is bevallen.
Groet! Katja
Er moet morgen gewerkt worden aan een buitenmuur waar enkele Dalia’s voor staan ze staan in de weg voor de stelling. Mag ik deze Dalia’s nu tot beneden snoeien en of al uit de grond halen?
Groeten Willy.
Ha Willy, dan hoef je ze niet te snoeien, maar zorg wel dat de planten niet vertrapt raken, werklui zijn vaak niet zo plantvriendelijk. Of je haalt ze er met veel liefde zorgvuldig uit en zet ze voorlopig nog even in een bak (met goede waterafvoer anders verrotten de knollen) tot de vorst intreedt. En daarna vorstvrij en opbergen tot volgend jaar. Succes met de werkzaamheden! Groet, Katja
Hoi Katja, ik ben dit voorjaar hier in Spanje begonnen met Dahlia zaadjes. De plant is nu al anderhalve meter groot. Met heel veel knoppen, alhoewel ze wel moeite om te bloeien (waarschijnlijk vanwege de enorme hitte). Wil dat zeggen dat ik nu bollen in de grond heb? Kan ik die dan het beste eruit halen voor de winter? Of gewoon de stengels kort boven de grond afknippen? Het gaat hier waarschijnlijk niet vriezen. Dank.
Hoi Mark, ja dat komt door de hitte, dat de bloei achter blijft, giet vooral wat meer water bij de voet van de plant. Er zullen zich inderdaad knollen onder de grond ontwikkelen nu. Als het niet gaat vriezen, hoeven de knollen er inderdaad niet uit, maar in een van mijn blogs kun je enkele redenen lezen waarom je ze er op een gegeven moment wél uithaalt, zoals: de grond kan verslechteren en aaltjes krijgen, je wilt de knollen splitsen voor meer planten. Succes! Katja
Mijn dalia knoppen zijn aan het rotten voor ze uitkomen weet iemand de oorzaak
Beste Kees, dat zou kunnen liggen aan de huidige droogte. Geef dahliaknollen bij dit soort hittegolven 1 x per week goed water en op zandgrond misschien nog een keertje extra. Knip de verwelkte bloemknoppen weg.
Hoi Katja,
Wat een fijne tips lees ik hier voor mijn dahlia’s, dankjewel! Het is nog wat nieuw voor mij. Is er een maximum lengte tot wanneer ik mijn dahlia’s kan toppen? Met sommigen was ik te laat en zijn ze nu al bv. 70 cm hoog en zitten er al knoppen aan. Dat lijkt me spannend, maar omdat het de groei versterkt wil ik het toch even vragen.
Andere vraag, als een bloem is uitgebloeid, tot hoe ver knip ik hem af? Tot aan de eerstvolgende blaadjes?
Alvast bedankt voor je antwoorden!!
Groetjes
Melissa
Hi Melissa, ik ben zelf niet zo’n ’topper’, dus te laat ben je nooit 😉 en dahlia’s groeien als kool, daarom kun je er juist van blijven knippen tot in oktober. Ik ’top’ zelf vaak pas als de eerste bloem eraan komt, dan knip ik die middensteel halverwege af en zet ‘m in de vaas en dan groeit de plant vrolijk door. De groei zelf wordt met toppen niet per se enorm versterkt (qua harder groeien), maar de plant zelf wordt er steviger/bossiger van.
Officieel top je op ongeveer 30/50 cm, boven het eerste ‘bossige’ stuk van de plant – per plant/variëteit verschilt dat, komt niet héél nauw, gewoon proberen. Laat in elk geval 3 ‘etages’ blaadjes staan.
Als de bloem is uitgebloeid, knip ik deze af tot het stukje waar de steel niet meer te zien is: anders krijg je een plant met diverse lelijke afgeknipte stelen/stompjes.
Succes! Groet, Katja
goedendag. mijn man en ik hebben daliha staan maar nu zijn daar leeuwenbekjes uit gekomen. kan het dat een daliha familie is van een leeuwenbek of dan wel anders om? hoor graag mvg karin brienen
Hi Karin, ik heb een vermoeden dat jullie leeuwenbek hebben gezaaid op die plek, of iemand die jullie wilde verrassen 😉 Het is namelijk geen familie van elkaar De bonte soorten leeuwenbek zijn in ons land eenjarig en groeien uit zaad – hoewel 2 planten bij mij hebben overwinterd wegens de milde winter. Je hebt ook nog de inheemse leeuwenbek, een wat lager/fragieler plantje. Groet, Katja
Hallo Katja!
Hopelijk kan je via deze weg mijn vraag beantwoorden? Ik ben dit jaar voor het eerst dahlia’s aan het planten . Ik heb ze voorgetrokken en eind mei in de grond gezet, met een raster voor steun. Ze krijgen zonlicht, alleen misschien te weinig? Ze zien er namelijk goed sterk uit met veel blad, ze groeien goed, alleen ik zie geen knoppen. Daar gaat mijn vraag over. Is het een kwestie van tijd dat die knoppen komen, of kan ik ze helpen? Het kan zijn, ik heb de zandgrond verrijkt met tuinaarde en mestkorrels, dat ik te fanatiek van start ben gegaan? Is het mest toevoegen geen goed idee geweest? Kan ik daar nog wat aan doen? De toplaag grond eraf halen en tuinaarde of juist potgrond toevoegen? En heeft het zich ze wat terug te toppen? Ook heb ik wat bentoniet, minimaal, toegevoegd, dan loopt het water niet gelijk weg. Want ze zandgrond was net een zeef zo snel liep het water weg. De knollen zijn niet nat, zien er goed uit. Misschien kan je mij helpen, zodat ik dit jaar toch nog bloemen in m’n planten krijg
Ha Mieke, dank voor je vraag. Ik ga er uitgebreid op in:
1. Het kan dat je nog geen knoppen ziet, ik zie hier in mijn tuin ook op niet alle dahliaplanten al knoppen, al heb ik er geen een voorgetrokken dit jaar omdat onze kas door de storm is weggewaaid. Alle knollen zijn in april de grond in gegaan en de planten zijn zich nu pas volop aan het ontwikkelen.
2. Maar wat ik lees is dat je de aarde verrijkt hebt met mest en bentoniet en dat is wat dahlia’s juist niet nodig hebben. Ze gaan er te veel bladgroen van aanmaken en houden dan op met knoppen ontwikkelen. Dahlia’s hebben knollen en daar zit hun voeding in. Zelfs op vrij arme zandgrond doen ze daardoor het prima, als ze daar wel bij langdurig droge periodes water krijgen. Als je wilt voorkomen dat dit wegloopt, kun je de bodem rondom de stelen mulchen met wat stro of dorre snoeibladeren of houtsnippers (niet te mals nieuw blad, daar komen slakken op af).
3. Verder moeten dahlia’s wel zo zonnig mogelijk staan, want op plekken waar ze te weinig zon krijgen, gaan ze te hoog groeien en maken ze ook meer groen dan bloemknoppen aan.
Al met al zou ik nu even afwachten, zie je medio juli nog steeds geen knoppen, graaf dan de planten voorzichtig uit de grond, schud de aarde eraf en zet ze op een minder voedselrijke en zonnigere plek, of in een pot met niet te rijke potgrond (vermeng gewone potgrond met zand/gewone tuinaarde).
Laat je me weten of je dit jaar toch nog bloei ziet?
Succes! Katja
Katja bedankt voor je uitgebreide antwoord, ik kijk het even aan alleen ik vermoed dat ik ze binnenkort voorzichtig uit de grond haal en in die grond die jij noemt ga zetten. Groetjes Mieke
Succes Mieke!
Hallo Katja!
GOED nieuws!! Je hebt het juist ingeschat dat ik nog een aantal weken moest wachten, nu zijn er volop knoppen en bloeien m’n dahlia’s prachtig
BEDANKT voor je tips
Groetjes van Mieke
Haha geweldig Mieke, leuk dat je het nog even meldt. Geduld is een schone zaak en nu kun je nog maanden genieten! Groetjes, Katja
Goedemiddag,
Met warm weer hangen de bladeren van mijn dahlia’s op het midden van de dag al slap.
Het maakt geen verschil of ik s avonds of s ochtends bewater.
Hoort dat bij de dahlia en maakt het voor de bloei weinig uit? Of kan ik ze beter iets meer in de schaduw planten?
Dahlia’s houden van warmte en zon, dus verplaatsen hoeft niet. In mijn tuin staan ze (al jaren) blakend in de volle zon, zonder slap te worden. De planten groeien oorspronkelijk in Mexico in droog en zonnig berggebied. Alleen bij extreem droge periodes bemerk ik een groeistop, dan geef ik ze extra water. Wat ik mij wel afvraag over uw dahlia: zijn dit planten die u zelf uit een knol in de tuin (of in een pot) heeft laten opgroeien, of betreft het een in de winkel gekochte potplant? De laatste kunnen naar mijn ervaring minder goed tegen droogte en warmte. Planten die uit een gezonde knol opgroeien hebben nauwelijks last van ‘slapte’. Of er moet een muis aan knagen, of een ziekte in de knol zitten, of iets dergelijks.
Hallo Katja.
Vorig jaar heb ik Tyrell geplant. Deze bloem is nu helemaal geel en anders van vorm. Weet jij hoe dit kan?
Hi Lidy,
In principe kan een geregistreerde (en dus jarenlang op soortecht/vastheid geteelde – voor deze de markt op komt) dahliasoort niet zomaar ineens een totaal andere vorm en kleur aannemen… dus misschien heb je jezelf nu verrast met een wisseling van knollen tijdens de winteropslag? Dat overkomt mijzelf jaarlijks!
Is de dahlia wel mooi?
Groet, Katja
Hi Lidy, ik heb het nog even nagevraagd bij Linda en Marlies van FAMFlowerFarm die ook de Tyrell verkopen. Zij zeggen: “Het kan dat de planten in het begin van het seizoen wat andere kleuren en vormen hebben, de groeiomstandigheden zoals licht en daglengte zijn anders in het begin van het seizoen. Waarschijnlijk zijn de bloemen later in het seizoen weer ‘normaal’. Wat ook nog wel eens kan gebeuren zijn trips die de ontwikkeling van de bloemknop verstoren, dan zie je vreemd vervormde bloemen.”
Hallo Katja,
Heel erg bedankt voor je antwoord. Ik zal je laten weten hoe de volgende bloemen gebloeid hebben.
Groet Lidy
Ik ben benieuwd! Leuk als je me op de hoogte houdt!
Hoi, mijn dahlias bloeien mooi, maar de bloemen hangen allemaal naar beneden. Wat kan ik daar tegen doen?
Beste Mark, of je dahliasoort heeft van zichzelf hangende bloemen, of de plant heeft vreselijke dorst, wat aannemelijk is met dit weer 😉
Verder: wat voor dahlia’s zijn het? Op zich bloeien er nu nog maar de eerste, wat wel al bloeit zijn voorgetrokken dahlia’s uit de kas of die je in de winkel al als volwaardig bloeiende plant in een pot koopt. Die laatste hebben naar mijn ervaring heel veel water nodig, het zijn echt letterlijk ‘kasplantjes’.
Groet, Katja
Hallo, ik ging net mijn dahlia knollen controleren en ik zag dat ze wat slap zijn en op sommige stelen staat er schimmel op. Ik heb ze voor de winter laten drogen en allemaal in krantenpapier bewaard op een droge zolder.
Kunnen die nog in de grond?
Dankje voor je antwoord
Hi Sofie, dat klinkt of ze te toch koud en/of te vochtig lagen, maar op zolder zou dat niet zo logisch zijn gezien de niet zulke lage temperaturen van afgelopen winter. Ik ben bang dat ze niet meer goed zullen aanslaan, maar ik ben van het experiment en ‘jeweetmaarnooit’ – dahliaknollen zijn ongekend sterk in basis. Dus wat je kunt proberen is het volgende: de aangetaste delen netjes afsnijden en de restanten bewaren op een andere plek, tussen nieuwe krantenproppen. Over 3 tot 4 weken oppotten in oude niet te voedselrijke potgrond (of nieuwe potgrond vermengd met bouw/zandbakzand) en kijken of ze nog opkomen. Benieuwd, hou me op de hoogte. Succes! Groet, Katja
Dankje. Er zijn er heel wat waar geen schimmel opstaat, maar die zacht en slap zijn..pfff
Aaaah, ik keek naar m’n dahliaknollen die ik laat overwinteren in ons fietsenschuurtje en u tref ik veel beschimmelde knollen aan. Is er nog een overlevingskans?
Mvrgr een nét startende liefhebber, Carolien de Jager
Ha Caroline, probeer de schimmel zachtjes met een tissue af te vegen en de knollen even te laten drogen. Ze liggen daar klaarblijkelijk te vochtig. Kun je ze ergens anders opbergen? Of je hebt ze te dicht op elkaar of in kunststof bewaard? Tip: eerst om elke knol een krant frommelen: niet te strak. Vervolgens die pakketjes in een kartonnen doos (geen kunststof krat ofzo) met luchtige krantenproppen stoppen. De doos dichtvouwen of binden. Hopelijk helpt dit je knollen de winter verder door. Succes! Katja
Dank je Katja!
Ik heb de besmette, zachte knollen weggegooid, helaas. Dearest liggen nu op zolder bij een radiator die een klein beetje aan staat. Op hoop van zegen…
Groeten, Carolien
Hi Carolien, mooi zo, té warm moeten ze ook niet liggen, want dan drogen ze uit 😉 Dus leg ze niet vlakbij de radiator. Succes!
Kun je dahlia’s te warm opslaan?
Hallo Katja,
Ik wil onze dahlia´s graag in de kelder laten overwinteren.
Echter, deze is zo´n 15 graden. Nu lees ik dat dahlia´s kunnen gaat wortelschieten bij 15 graden. Mijn vraag is onze kelder, van 15 graden, daarmee te warm?
Dank je voor je antwoord
Hi Jasper, ik heb zelf in een dergelijke kelder mijn dahlia’s laten overwinteren en dat ging altijd goed. Letterlijk ‘wortel schieten’ is bij dahlia’s niet zo gauw het geval of een probleem, wel maken ze uitlopers tegen het voorjaar, maar dat is niet erg. Zorg wel dat ze goed in kranten bijvoorbeeld zijn gewikkeld dus weinig licht zien, dat scheelt ook. Succes! Katja
Dag Katja,
Ben ik weer 🙂 Ze hebben het echt prachtig gedaan heel het seizoen! Ik wilde mn dahlia knollen eruit gaan halen (was 2 weken op vakantie) maar nu stuit ik op (geloof ik, witgrijsachtige poederachtige laag op de bladeren) meeldauw op veel van de Dahlias :(.
Wat moet ik hier het best mee? Afknippen en knollen er gewoon uithalen en opbergen? Of gaat meeldauw ook in de knol zitten?
Ik denk dat het er nu zo een 2 tot 3 weken op zit.
Alvast bedankt voor je antwoord!
Melissa
Hi Melissa, wat fijn! Je kunt de planten gewoon afknippen en weggooien (bij onduidelijke plaag > in de kliko, niet op composthoop) en de knollen eruit halen. Dat kan nu prima, beste op een droge dag. Succes! Katja
Hallo!
Ik zou mijn dahlia’s graag knippen en in een vaas zetten. En insect dat er nog in zit is niet erg, maar wel als het over trips gaat. Ik heb zo maandenlang last van die beesten, veel kamerplanten zijn dood. Wat kan ik doen om dahlia’s veilig binnen te zetten? Ze even onder water dompelen dacht ik misschien? Aaargh zo zonde. Dankje!!
Beste Ine, probeer de verse bloemen in de ochtend te knippen en voorzichtig omgekeerd in een vaas onder te dompelen, niet te lang, schud het water er zachtjes af. Hopelijk heeft de trips dan losgelaten. Als dit niet werkt, de bloemen niet binnen zetten en eerst buiten behandelen met bijvoorbeeld knoflookspray. Zie mijn filmpje hier voor het recept: https://www.instagram.com/tv/CBi3TqSDixc/ Verder wil een plaag vaak duiden op een minder voedzame/gezonde bodem. Voed de bodem door er steeds mulch over te strooien (dood plantmateriaal zoals snoeiselstukjes, houtsnippers, bladeren) en bokashi (zie mijn blog daarover) en/of biologische compost.
mijn dalia’s zijn een halve meter hoog met bloemknoppen in en nu zijn alle bladeren slap gaan hangen.1 plant uitgetrokken en ik zie alle wortel knollen zijn opgegeten.
Is dit door aardmuizen ?
Beste Philippe, dat zou kunnen als je echt bijt/knaag-effect ziet, maar het kan ook een kwaadaardige schimmel (door bijvoorbeeld door te veel vocht of iets slechts in de grond) zijn. Klinkt heel voordehandliggend en flauw: maar dat is dus geen goede plek voor een dahliaknol helaas… Ik heb dat in een vorige tuin ook meegemaakt, op één plek kwam er steeds een rare aandoening in de knollen. Dat ligt dan ook aan de bodemgesteldheid. Voed de bodem door er steeds mulch over te strooien (dood plantmateriaal zoals snoeiselstukjes, houtsnippers, bladeren) en bokashi (zie mijn blog daarover) en/of biologische compost. Als het woelmuizen o.i.d. zijn, kun je er weinig aan doen, dan accepteren, en dahlia’s voortaan in potten zetten, of op een andere plek waar ze misschien niet komen.
Gevalletje van een totaal verkeerde locatie… Zelfs de cacaodoppen hielpen hier niet. Dus: verzetten! Maar… deed ik niet, want dit was voor mij een topper om de kopermethode toe te passen. Resultaat: de plant werd inderdaad met rust gelaten en kon groeien!
De koperen ringen koop je als lange band, waarvan je de uiteindes in elkaar schuift om de plant heen. Zorg dat er geen blaadjes overheen hangen, want die bieden aan slakken dan alsnog ‘opstapmogelijkheid’. Ik kocht de ringen in een verpakking van 5 stuks op een plantenmarkt, maar ze zijn ook online te vinden.
heel blij was ik toen ik dit berichtje las, maar wat nu te doen als er al aaltjes BINNEN die koperen band zitten?
Beste Els, aaltjes zijn compleet anders dan slakken en hebben maling aan koper, of andere slakwerende middeltjes. Als je te veel aaltjes hebt en je dahliaplant eronder lijdt, dan kan dat komen omdat je te vaak op diezelfde plek dahlia’s hebt gezet de afgelopen jaren. Dus plant/zaai op die plek andere planten en zorg dat je met o.a. mulchen (aanbrengen houtsnippers, bladeren, plantsnoeiselstukjes,, etc) de bodem weer gezond krijgt, waardoor er ook ander leven komt dat het teveel aan aaltjes weer uit de weg ruimt. Op zich bestaan er ook goedaardige aaltjes, er bestaan vele soorten.
Het advies is dus om dahlia’s niet te lang op exact dezelfde plaats te zetten. En: de bodem goed te vertroetelen en voeden met plantaardige resten, wat sowieso áltijd goed is om te doen.
Ook kun je eens kijken of je wat met bokashi kunt experimenteren om de bodem te verbeteren met micro-organismen https://dailygreenspiration.nl/bokashi/
Hey Katja,
De bladeren van mijn pas opgekomen dahlia zien er opeens heel erg dor uit. Ze krullen ook om. Ik dacht, wellicht te weinig water? Maar na het geven van wat water, gingen de overige nog goede bladeren ook verdorren. Nu werkt dat water natuurlijk niet zo snel, denk ik. Weet jij wat er wellicht aan de hand is? Ik kan een foto ervan sturen.
Groetjes Paul
Ha Paul, als je water hebt gegeven, zu je na een poosje wel effect moeten zien. Hoe staat de plant er in de vroege ochtend bij? Anders kan het een plaagdier zijn. Kijk eens of er spint, of mijt of mineervlieg aan de onderkant van het blad zit? Die eten het bladgroen weg tot de nerf. Probeer die beestjes met knoflookextract weg te krijgen > zie in mijn dahliafilmpje https://www.instagram.com/tv/CBi3TqSDixc/ hoe ik dat maak.
Hoi Katja, dank je wel voor je reactie. Gisteravond nog wat water gegeven, omdat de grond erg droog was. Vanmorgen was hij helemaal verdord. Ik zie niet zo snel ongedierte, maar ga je knoflookextract maken. Al is het maar om te voorkomen dat de rest wordt aangetast.
Dat klinkt niet goed Paul. Ik ben geen uitgebreide kenner van plagen, maar het zou wellicht kunnen dat de knol is aangetast of aangevreten. In principe zou een gezonde dahlia-met-knol niet mogen verdorren, zelfs niet met dit weer. Wat is het voor dahlia? Heb je deze zelf uit een goede knol op laten groeien, zelf gezaaid, of in de winkel in een pot gekocht? In dat laatste twee gevallen zit er hoogstwaarschijnlijk geen knol aan en heeft deze dus wel dagelijks water nodig met dit weer.
Hoi Katja, wij hebben de knol via famflower gekocht. Het is de Ekatarina. Wellicht dat het toch ongedierte is. Sommige diertjes zie je wellicht ook niet zo goed met het blote oog.
Stuur anders een foto naar @famflowerfarm met je vraag, zij zijn de telers en hebben dieper verstand van ‘vreemde aandoeningen’…
Ik heb gewacht tot na de ijsheiligen, maar nu mijn opgepotte dahlia’s zijn veel te groot geworden. Bijna anderhave meter! Nu lukt het niet meer om ze zonder breuk in de volle grond te zetten. Kan ik ze rigoureus terugknippen of komen er dan geen bloemen in?
Hedwig
Oeps Hedwig, dan ben je of te vroeg begonnen met oppotten, of heb je te voedselrijke potgrond gebruikt ben ik bang, óf… gewoon heel enthousiaste dahlia’s :-D.
Inderdaad, deze slungelplanten kun je het beste flink toppen. Zorg dat je een zo bossig mogelijke plant met veel blad overhoudt en zet ze nu in de vollegrond.
Verder: ik weet niet waar je woont, maar IJsheiligen is een indicator, hier in het zuiden zag ik op de weersverwachtings-apps geen vorst meer vanaf 1 mei, dus toen ben ik de planten en knollen al buiten gaan zetten. In Drenthe heb ik echter wel eens op 18 mei nog vorst gehad… Hou dat volgend jaar ook zeker in de gaten.
Ja Katja, te vroeg begonnen en in compost van de eigen hoop:) Ze gingen als een speer. Ik gokte op een warm voorjaar maar hier in N.Brabant heeft het nog 12 graden gevroren. Desondanks zie ik de knollen die nu in de tuin staan toch nog opkomen. Volgend jaar blijven ze in de grond en dek ik ze af met diezelfde compost.
Dank je wel voor de tip.
Ha Hedwig, ja beter wat later starten en in schrale grond oppotten. Ik zit ook in Brabant (Tilburg) en hier vroor het vanaf eind april niet meer, dus heb de vollegrond aangedurfd en dat ging goed. Meestal pot ik pas 4 weken voor IJsheiligen op. Nu lukte dat niet wegens ruimtegebrek. Succes en kom van de zomer op een zaterdag vooral eens langs op Verderland, zie http://www.dailygreenspiration.nl/verderland
mijn daliahs niet goed bewaard, wel koel, maar te licht, nu hebben ze allemaal lange dunne slierten uitlopers, kan ik die inkorten zodat ze zijtaken gaan maken?
Ha Yolande, laat die uitlopers aan de knol zitten alsjebllieft! 😉 Dat is volstrekt normaal, het worden de eerste plantstelen, maar nu afknippen zou ik niet doen: dan rem je die prille groei… Dus behandel ze voorzichtig en zet de knollen met liefde in de grond, en dek af met stro, hooi of snoeiafval (bladeren) als de uitlopers nog boven de grond piepen. Hou in de gaten of er nog nachtvorst komt. Hier in het zuiden van het land en in de warme stad verwacht ik ‘m niet meer, maar in het noorden kan de nachtvorst nog toeslaan. Indien het nog gaat vriezen: zet er een omgekeerde emmer over of plaats de knollen nu nog even binnen in een pot tuinaarde tot de laatste nachtvorst is geweken (medio mei meestal).
Hoi, de knollen die ik vorig jaar uit de grond heb gehaald heb ik denk ik niet kort genoeg de stengels vanaf gehaald. Nu wil ik ze planten en heb ik er wat oude ingedroogde stengels aanzitten van circa 10 cm. Laat ik die zitten en boven de grond steken of knip ik ze af?
Hi Kim, je kunt ze gewoon laten zitten, dan zie je ook nog waar je ze hebt geplant! En de steel eraan laten zitten is ook handig om de knol goed beet te kunnen pakken en de bovenzijde te herkennen, dus helemaal prima. Wel kun je ‘m eventueel zachtjes omknakken, zodat er geen regenwater in loopt (dit zou de knol beschermen tegen rotting). Succes met je knollen!
Hoi Katja,
Ik heb vorig jaar voor het eerst Dahlia’s geplant.
Er kwamen wel stelen met blad naar boven, maar nergens kwam een bloem in.
Heb ik iets verkeerd gedaan?
(Mijn tuin heeft vrij zure grond)
Dag Irene, wat jammer. Dat kan meerdere redenen hebben. Afgelopen jaar was er extreme droogte gedurende meerdere langere periodes. In hete tijden houden dahlia’s een soort zomerslaap, om zo weinig mogelijk energie te verspillen en dan kan bloei uitblijven. Geef ze dan vooral extra water. Hopelijk hebben we komende zomer minder vaak hittegolven. Ook kan mest leiden tot verminderde bloei en te veel bladgroen. Verder: stonden ze wel genoeg in de zon? In de (half)schaduw groeien dahlia’s niet optimaal ( je schrijft dat je zure grond hebt, dus misschien zit je in een bosrijk gebied en dus schaduw?) En hoe zuur is de grond, heb je de ph-waarde al eens gemeten? Dat zou je kunnen oplossen met wat gewone tuinaarde toevoegen, als het écht heel zuur is, hoewel dat uitzonderlijk is.
Goedemiddag, mijn dahlia worden de bladeren ineens slap en vanboven af zie je nu de onderkant van de bladeren / gedraaid.
Hi Jessica, slap wordend blad duidt meestal op vochttekort bij planten, dus misschien hebben ze gewoon erge dorst? Groet, Katja
Beste Katja,
Af en toe heb ik een knol van een willekeurige dahliasoort waarbij het blad vreemd en lichtelijk verwrongen groeit en waarbij ook pigmentverschil is in het blad. Vervolgens komen er nauwelijks tot geen bloemen maar het gewas blijft wel raar doorgroeien. Aan het eind van het seizoen is de knol gewoon gegroeid en oogstbaar. Heb jij een idee wat dat veroorzaakt?
Beste Wouter, het zou een virus kunnen zijn. Komt hetzelfde beeld het volgende jaar bij dezelfde knol weer terug? Is het kleurverschil op de nerf of binnen het bladgroen? Stuur anders deze vraag met foto’s naar mijn collega’s Linda en Marlies van FAM Flower Farm (info@famflowerfarm.nl) > zij zijn zeer ervaren bloemtelers en hebben gespecialsieerde kennis.
Hoi Katja
Kan ik mijn dahlia’s half april buiten planten onder plastic?
Groetjes,
Conny
Hi Conny, wat bedoel je met plastic? Als een vuilniszak of plastic folie? Ik ben zelf voor zo weinig plastic in de tuin: het laat uiteindelijk (micro)vezeltjes los en die komen terecht in de voedselketen van mens en dier. Een laag plastic kan ook verstikkend werken en rotting veroorzaken. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus geen ervaring en zeg dan altijd: probeer het uit. Ik zou eerder, als je ze echt nu al in de grond zou willen stoppen, afdekken met een dikke laag stro.
Over die slakken. Ik heb dit jaar de knollen geplant en nadat er plantjes boven de grond kwamen heb ik ze beschermt met plastic en kartonnen bakjes. Net als jouw koper rand. Gewoon een boterkuipje of een plastic bakje waar de groente of het vlees wordt geleverd. Ik heb de bodem er uitgeknipt en dat rondom de dahlia plant gezet. Of kartonnen doosjes op maat geknipt en die gebruikt. Dat leek goed te werken …..
Ha Jos, dank voor je suggestie. Ik zou dan gaan voor karton. Ik probeer zelf zo weinig mogelijk plastic te gebruiken in de tuin: het dat doet de natuur helaas geen goed omdat het kan wegwaaien en in kleine deeltjes uiteen kan vallen en dat is schadelijk voor allerlei dieren, maar ook voor de mens: de deeltjes kunnen zo via de bodem ook in je groenten en fruit terecht komen.
TIP let op dat slakken geen eitjes gaan leggen onder het karton, dus af en toe even checken.
Ik heb 1 dahliaplant en die heeft het behoorlijk gedaan maar ik dacht ergens gelezen te hebben dat je de dahlia ook in de pot mag laten staan in de winterperiode als hij droog staat ,niet koud & op een donkere plaats kelder b.v. klopt dit of klopt dit niet? Buiten staat hij in pot op het terras. Grts. Willy.
Beste Willy, het gaat er vooral om dat de dahliaknol echt vorstvrij overwintert, want anders vriest hij tot ‘pap’ en dat is zonde. Dus als de pot vorstrvij staat, kan dat goed. Ik zou toch aanraden de knol er dan in het voorjaar wel even uit te nemen om deze te controleren, eventueel te vermeerderen (zie mijn Dahlia DIY-aflevering 1) en de knol(len) nieuwe verse potgrond te geven, dat geeft ‘m wat extra voeding en ook voorkom je daarmee nare plant- en knolkwaaltjes. De oude potgrond kan dan op de composthoop, of uitgestrooid in de border of onder een haag. Succes! Groet, Katja
Er licht een wittige douwlaag op mijn dalias, wat doe ik daar aan?
Dat is meeldauw, dat komt door de droogte. Geef de plant extra water. Je kunt ook sproeien met een gier van heermoes of smeerwortel (wilde planten die je een poosje laat weken/fermenteren in water), of sproeien met een mix van half water half melk.
Hallo!
Heb een vraagje over toppen. Las pas op internet dat je dat niet bij pom pom dahlia’s hoeft te doen. Maar is dat ook zo, want vind het nergens nog een keer deze info.
Bedankt voor je antwoord!
Beste Evera, een pompondahlia is eenzelfde soort plant als alle andere dahlia’s, dus ik zou niet weten waarom je die niet zou toppen. Al ben ikzelf niet zo’n ’topper’.
Dit jaar, waren de slakken in onze tuin wel héél actief! Veel dingen geprobeerd, maar tot 3 keer toe zijn de nieuwe scheuten opgegeten. De 4e keer, hoera.., bleven de nieuwe scheuten ongemoeid. Het zijn 2 prachtige planten geworden, maar er is geen enkele bloem aan gekomen.
Heeft het zin om deze 2 knollen te bewaren, of komen er dan volgend jaar, ook géén bloemen aan?
Hoi Ineke, de planten zijn gegroeid, en dat is genoeg voor de knol om te overleven, door het groen blijft de groei erin. Je kunt ze er dus straks na de eesrte nachtvorst (vaak eind deze maand, begin november) uithalen en mijn tip: kijk even naar deze video https://www.instagram.com/tv/CBi3TqSDixc/?utm_source=ig_web_copy_link en/of pot ze vanaf half april op in huis, zodat de planten al groter groeien en de slakken niet elke jonge spruit of spriet afvreten. Ook een andere locatie kan al helpen. Succes!
Ik heb een donkerrode dahlia waaraan telkens weer andere kleurcombinaties tevoorschijn komen. Van rood met wit of geheel roze tot een kleurcombinatie met maar een paar anders kleurige blaadjes. Wordt dit vaker gezien?
Ha Jos, dat kan twee oorzaken hebben:
1. het verschijnsel hoort bij deze variëteit. Er bestaan officiële dahliavariëteiten waarbij de bloemen onderling kleurverschillen tonen.
2. je dahlia ‘muteert’ een beetje terug en laat wat genen van ‘voorouders’ zien. Dahlia’s hebben ‘wondergenen’. Dahliasoorten ontstaan uit meerdere andere soorten (door bestuiving), zowel qua kleur als vorm. Vandaar dat er zoveel variaties zijn. Of: misschien heb je wel een heel bijzondere nieuwe variant gekweekt!
Hallo Katja,
Leuk geschreven jouw artikel! Ik kan in jouw artikel en eigenlijk op internet nergens vinden wat je moet doen als er toch schimmel ontstaat bij het overwinteren in de schuur. Helaas heb ik geen andere koude donkere plek om mijn dahlia’s op te bergen. Ik heb ze netjes laten drogen en in kranten gewikkeld en ik een krat gedaan. Helaas is er nu wel schimmel te zien. Ik heb de schimmel met een keukenpapier een beetje weggehaald maar helemaal wegkrijgen wordt natuurlijk lastig…. Ik heb ze uit de kranten gehaald en in de schuur laat ik ze nu luchten zodat ze hopelijk minder vochtig worden. Wat nu? Toch in een kartonnen doos doen ipv een krat met meer kranten? Of in tuinturf? Zijn ze nog te redden? De dahlia’s voelen nog goed aan. Alleen de afgeknipte stelen zijn een beetje zacht bij sommige knollen. Bedankt alvast voor je advies!
Hi Floor, waarschijnlijk staan ze te vochtig. Zet ze op een drogere plek. Niet te warm, maar mag wel 15/17 graden zijn ofzo, dus de vliering klinkt beter. En vervang de kranten door proppen krant (luchtiger) of houtwol. Ook nog doen: was de schimmel eraf, wie weet zit het alleen op de top en de stelen. En stop de knollen in doos ipv plastic krat, zodat ze beter ademen. Dat kan ook nog schelen. Hopelijk overleven ze. De knollen verbazen mij altijd in hun taaiheid… Succes!
Ik heb net nieuwe zaden maar kan ik ze nu in een pot binnen zaaien?
Beste Feike, aangezien dahlia’s niet tegen nachtvorst kunnen, behandel je ze als elke andere niet-wimterharde eenjarige. Die zaai je eind februari/begin maart op de vensterbank (of in een verwarmde kas) en de plantjes zet je pas na half mei (na IJsheiligen) in de grond. Vóór het planten kun je ze het beste nog ‘afharden’ (= wennen aan de buitenlucht) op een vorstrvrije buitenplek (overdag).
Heb al jaren verschillende dahlia’s. Dit jaar zijn ze alle goed opgekomen doch ze hebben dezelfde kleur gekregen. In de winter berg ik de knollen apart op in kisten in de kelder. 10 jaar terug heb ik hetzelfde meegemaakt. Weet u wat ik verkeerd doe
Dank
Beste Dion, begrijp ik je goed dat je verschillende dahliaknollen in de grond hebt gezet en je nu alleen dahlia’s van één soort ziet? Of dat je eerst witte/gele/rode/roze bloemen had en nu alleen rode? De enige verklaring daarvoor lijkt me dat de knollen van de andere varieteiten of kleuren dit jaar helaas niet zijn opgekomen. Het is niet zo dat een knol ineens muteert naar 1 tint.
Kan je bloeiende dahlia’s verplaatsen. Ze zijn onverwacht veel te groot
Hi Yolanda,
Ik zou het volgende proberen:
1. Laat eerst de plant staan en knip deze terug tot op ongeveer 40/45 centimeter. Zorg dat er nog voldoende onderbladeren overblijven: die heeft de plant nodig om voedingsstoffen via zonlicht op te nemen. De plant wordt dan lager/bossiger van structuur. En knip van de plant lekker bloemen af voor je vazen.
2. Wil je de plant toch écht verzetten, snoei ‘m dan sowieso óók, want met een hoge, slappe plant is verplaatsen lastig. De kans op knakken is dan groot. Graaf de knol voorzichtig met haarwortels en al voorzichtig uit. Verzet ‘m direct in een al voorgegraven kuiltje op de betere plek. Geef ‘m een flinke sloot water de eerste dagen.
Verder (ik weet niet waarom de dahlia te groot is):
* geef dahlia’s geen mest, want daarvan groeien ze te hoog en sprieterig en geven ze minder bloei.
* kijk bij aankoop altijd naar de lengte die een plant kan bereiken. Op klei groeien ze altijd nog wat door en op zand blijven ze vaak net wat lager.
Succes!