Zomers koken in de buitenkeuken

EETBARE TUIN * In mijn eetbare tuin wil ik natuurlijk ook kunnen koken. Daarom maak ik momenteel een buitenkeuken. Ik ben aan het zagen en timmeren en zoek de juiste uitrusting en inspiratie om deze zomer lekker te genieten. En ik verzamel recepten voor het ultieme plantaardige buitenbuffet.

Na het werken op de tuin ga ik altijd een rondje oogsten. De buit eet ik dan meestal thuis op, maar hoe heerlijk is het om op warme avonden gewoon te blijven en ter plekke een maaltje te bereiden? Op mijn tuin Verderland, vol eetbare planten, kan ik gewoon plukken en als ik nog wat extra’s nodig heb, dan heb ik alle ingrediënten onder handbereik.

Daarom heb ik nu een buitenkeuken gemaakt. Zo’n ongelooflijke klusser ben ik niet, maar dit lukte best: pallets doorzagen en stapelen, latjes op maat zagen en schroeven. En het hoeft ook niet zo netjes en waterpas op de tuin, dat scheelt.

Campingtoestel

Mijn buitenkeuken maakte ik van 3 doorgezaagde pallets en wat resthout. Het is vooral een aanrecht op goede hoogte, om mijn uitgebreide campingkooktoestel en pannen op te zetten. De open ‘planken’ gebruik ik om wat borden te stallen. De oude schoffelsteel is voor mijn pannenlappen en keukenschort.
Ik ga de unit nog wat ‘netter’ afwerken met zwarte buitenbeits.
Tip van een volger: wijnkistje er nog bovenop voor kruiden. Nu staat dit ding in weer en wind, dus kruiden laten staan op de tuin lijkt me minder succesvol, maar het staat wel leuk natuurlijk op het moment dat ik gasten krijg.
Verder ga ik nog wat haakjes schroeven voor bijvoorbeeld een lepel.

Dit gasstel heb ik gekocht voor op de camping, maar gebruik ik ook hier voor snelle bereidingen als een soepje maken of opwarmen, een biologisch eitje bakken, of wat nootjes of pitten roosteren voor de salade. Ook gebruik ik het om brood te bakken/roosteren in een pan en om groente te wokken, of fruit zachtjes met wat suiker te koken tot een sausje voor het dessert.

Kamado

De kamado temidden van wilde tuinhapjes.

Lastig vond ik het altijd, dat ik als vegetariër tijdens barbecues een beetje stond te improviseren met satésaus, salade en een stokbroodje en dan proberen ‘gezellig’ mee te doen. Met enig geluk kon ik nog een groentenspies ritselen en de laatste jaren was er de klassieke vega-burger. Maar… daar hoef je er ook geen drie van. Hoe maak je een barbecue óók een feestje voor mensen die ervoor kiezen geen vlees te eten? En sowieso een stuk gevarieerder en gezonder?

Een collega wees me op de kamado. Dat is een Japans woord voor een houtoven van klei, maar de hedendaagse kamado’s zijn van keramisch materiaal. Je kunt erin bakken, stomen, grillen, roken en langzaam garen met de low&slow-methode (8 uur op een lage temperatuur) en er zelfs pizza in klaar maken.

De website van Kamado Express heeft een zogeheten Bastard aanbieding, die voor de echte liefhebber is: dan krijg je een ‘testosteron-unit’ die tegen de 1500 euro gaat kosten. Een schitterend ding, maar dat zou voor mijn lowbudget tuin de allerhoogste uitgave van de hele tuin zijn. Voor dat bedrag krijg je dan wel een gratis kookworkshop in Kaatsheuvel aangeboden op het experience center. Meer in mijn budget past de leuke The Bastard Small voor 399 euro, een mooi ‘meenemertje’ voor in tuin, balkon, camping of park. Dat lijkt mij wel wat als verjaardagscadeau.

Mijn plantaardige buitenbuffet

buiten koken in de buitenkeuken van Verderland
Plukken uit de moeskrattentuin, gerechten stylish opdienen op mijn seventies fondueborden en in klassieke moezelglazen.
Recepten: wilde groeneplantenpesto met eetbare bloemen en een vega burger met crispy… brandnetel!

Komende zomer, als we weer met wat mensen bij elkaar mogen zijn, ga ik iedereen die mij de eerste helft van het jaar heeft meegeholpen met een tuinklus of -project uitnodigen voor een lunch.

  • Salade uit de moeskrattentuin met o.a. sla, rucola, spinazie, melde, kerstomaatjes en gekookte bonen, versierd met bloemetjes
  • Chutney van pruimen of appels
  • Bruschetta met pesto en/of hummus van eigen bonen
  • Linzenboekweitburgertjes met tuinpluk. Deze maak ik als volgt: gebakken ui, restje gekookte linzen (of andere peulvruchten), restje gekookte boekweit (of andere graansoort), een ei, psylliumvezels (maakt het ‘deeg’ vast), amandelmeel, peper, zout, cayennepeper (of vers pepertje) en een twee handenvol fijngesneden groenpluk uit de eetbare tuin (blad van brandnetel, vogelmuur, melde, rucola of kruiden als lavas, bieslook, mierikswortel of zelfs venkel) > dit met staafmixer tot een deeg kneden, platte burgertjes van maken.
  • Courgettekoekjes
  • Tomatensambal
  • Muntwater met vers fruit
  • Rozemarijn-elixer (rozemarijn overgieten met heet water, af laten koelen, 24 uur laten trekken in koelkast en aanlengen met bruisend water)
  • Gebakken aardappeltjes bestrooid met bieslook- en uienringen
  • Gebakken knolselderijplakken
  • Toetje van vers fruit met muntsnippertjes en geroosterde amandel, versierd met bonte bloemblaadjes

Lees ook mijn blog over eetbare bloemen.

Meer buitenkeuken-inspiratie

Komende zomer hoop ik op meer plekken inspirerende buitenkeukens te ontdekken. Ik zal ze aan deze blog toevoegen. Heb je zelf een leuke buitenkeuken? Stuur me een foto of tag me op sociale media.

1. Buitenvuurtje met heksenketel

buitenkoken bij de vuurplaats
Op de ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg, waar mijn tuin ligt, hielden we laatst een buitenvergadering met een pan soep die aan een ‘heksenstandaard’ bungelde boven het vuur. Vergaderen wordt zo een geweldig avontuur.
Op de foto: mijn collega Tamira Waszink van De Pronktuin.

2. Buitenkeuken de luxe

luxe buitenkeuken
Deze luxe, overdekte buitenkeuken is van vrienden van mij, die een yurt achterin hun immense weidetuin verhuren.
Hun gasten kunnen koken op dit aanrecht van pallets met een mooi tafelblad. Een grote butagasfles is aangesloten op een tweepits kooktoestel en afwassen kan in de teil. Al het keukengerei zit in plastic bakken. Er is ook stroom aangelegd.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Kamado Express. Ik werk samen met bedrijven als het onderwerp past bij mijn missie.