Zo maak je een natuurlijke schutting

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Hoe maak je de afscheiding in je tuin zo natuurlijk mogelijk, met behoud van privacy? Met je bestaande of nieuwe schutting kun je rekening houden met jezelf, de buren en het dierenleven. Waar let je op en wat voor mogelijkheden zijn er? In deze blog geef ik tips en inspiratie.

Bestaande schutting aanpassen

Breng leven in je bestaande schutting door er iets bijzonders mee te doen: vergroen ‘m. Dat oogt vriendelijk, avontuurlijk en is gastvrij voor menig welkom dier, zoals vogels en nuttige insecten. Dat doe je simpel met klimplanten.

Als de plant zelf hechtwortels heeft (zoals klimhortensia en klimop) groeit die vanzelf zijn weg omhoog. Andere klimplanten hebben vaak steun en grip nodig om de hoogte in te kunnen groeien (zoals rozen, clematis en kamperfoelie). Die kun je leiden via:

  • hekwerk tussen twee schuttingdelen
  • metalen haken of ogen
  • framewerk op de muur van gaas, latjes of metaaldraad
  • dwars op de schutting geplaatste pergola

Zie het lijstje onderaan deze blog voor planten-inspiratie.

Links: schutting van betongaas waar wingerd tegenaan groeit en waarin een kijkgat is uitgespaard.
Rechts: prieel met een begroeide schutting waarvoor een pergola in de lengte is geplaatst, voor een dubbele groene laag.
(beide gefotografeerd in De Tuinen van Appeltern)

Nieuwe afscheiding plaatsen

Kies je voor een nieuwe schutting omdat de oude is versleten, of omdat je ergens komt wonen waar nog geen schutting is? Dan kun je kiezen voor een houten schutting, een groene schutting, of een mix van die twee.

Houten schutting

Bij een zogeheten ‘hout beton schutting‘ staat er een U-vormig betonnen frame waarin van bovenaf schuttingpanelen worden geschoven. Zo’n constructie is enorm stevig en is ook van lange duur: het rot niet weg. De houten tussenwanden kun je dan in de houtsoort en een kleur kiezen die je zelf wilt. De betonnen constructie kun je kiezen in antraciet en lichtgrijs. Ook kun je er gaaselementen in hangen, wat het totaalbeeld van de schutting luchtiger, ruimtelijker en groener maakt: het biedt mooie klimplanten goed grip.

Zoek je milieuvriendelijk behandeld hout? Bij Gras en Groen gebruiken ze voor dit type schuttingen thermo wood. Dat is thermisch behandeld hout, waarbij geen chemicaliën of schadelijke stoffen nodig zijn, want het hout wordt verhit tot een temperatuur net boven de 200 graden. Zo verdampt al het vocht en verandert de celstructuur, waardoor de levensduur wordt verlengd. Ook is de uitstraling van het materiaal warmer.

schutting idee
Oplossingen: Linksboven: een gemengde haag van liguster en een klimroos. Rechtsboven: thermo-houten schutting van Gras en Groen.
Linksonder: houten schutting met gaaswand van Gras en Groen. Rechtsonder: een takkenril van snoeihout kan ook als schutting dienen.

Let op de egel

Egels hebben een hoog knuffelgehalte, ondanks hun 6000 stekels. Ze scharrelen in struiken en hagen, op gras, in bossen, boomgaarden en tuinen. Met hun neus en oren zoeken ze hun weg. Lastig voor egels zijn tuinen omheind met dichte schuttingen, want dan kunnen ze niet verder op hun vreettocht. Egels zijn lopende eters, ze hobbelen van de ene prooi naar de andere. Op een avond kunnen egels drie tot vijf kilometer afleggen.

De stedelijke omgeving is een belangrijk leefgebied voor de egel. Daar moet het dier zich weten te handhaven in druk verkeer, maar zich ook een weg banen in een omgeving vol houten en betonnen tuinschuttingen, grote betegelde oppervlaktes en plantenbakken met weinig voedzaam leven. Als je een schutting plaatst, maak dan voor de egel doorgangsgaten van 14 x 14 centimeter. TIP: schroef latjes in de lengte en/of breedte rondom zo’n gat om de stabiliteit van je schutting te behouden.

Groene schutting

Met een (stukje) groene haag bied je vogels extra gelegenheid om te broeden in het voorjaar en het hele jaar kunnen ze erin schuilen of vluchten bij gevaar, en ook kan bovengenoemde egel daar makkelijk onderdoor scharrelen. Neem in je enthousiasme de buren mee en doe het samen. Kies een gemengde haag. Die bestaat uit verschillende soorten struiken op een rij en kun je snoeien tot een haagvorm.

Met een mix van verschillende heesters krijg je een goede junglemix.

TIP: als je zo’n haag niet te strak snoeit, komen er bloemen (nectar) en daarna allerlei vruchten (vogelvoer) aan. Snoei daarom ‘om en om’: het ene jaar laat je de ene struik uitgebreid groeien en bloeien, het volgende jaar de buurstruik. Zo hou je toch de haag in toom én zorg je voor dierenvoedsel.

schutting met blauweregen wisteria
Blauweregen (Wisteria) kan zich heerlijk slingeren en vastklampen aan een open hek of pergola. Ook in de winter levert dat een fraai beeld op van kronkelende takken en in mei bloeit de plant schitterend lila. In de zomer is de plant een weelderige groene blikvanger.

Welke planten?

Haagplanten

Ik schreef eerder deze blog met tips voor groene hagen.

Klimplanten

Klimop (Hedera helix ‘Arborescens’), is zeer geschikt om een pergola, schutting of kale muur te laten begroeien. Vogels vinden er voedsel, beschutting en nestgelegenheid, vooral merel, roodborst en winterkoning nestelen er graag. De geelgroene bloemen vormen veel nectar en trekken zweefvliegen, bijen, hommels en vlinders aan. In het voorjaar zijn de blauwzwarte bessen rijp die worden gegeten door merel, zanglijster, spreeuw en houtduif. Door het eten van de bessen zorgen de vogels voor verspreiding van het zaad.

Wilde bosrank (Clematis vitalba), is een verrijking van de natuurtuin. De bloemen trekken allerlei insecten aan die weer voedsel zijn voor de insectenetende vogels. De zaden zijn aantrekkelijk voor putter, vink en groenling. Aangeplant als begroeiing van een pergola of schutting vormt het snel een vrijwel ondoordringbare haag waarin groenling, heggenmus, huismus, merel, putter, ringmus, roodborst, vink en winterkoning beschutting vinden. Kijk verder uit naar andere soorten clematis, er zijn allerlei soorten die op verschillende tijdstippen bloeien.

Ook leuke klimmers: kiwi, passiebloem, klimhortensia, schijnaugurk, druif (verschillende soorten) of blauweregen en wilde wingerd. Meerdere plantsoorten of een voorjaars- en een zomerbloeier door elkaar laten groeien, maakt het nog interessanter. Bijvoorbeeld een klimroos met een voorjaarsbloeiende clematis bosrank, of een kamperfoelie met een sterjasmijn. Met eenjarige klimmers kun je in het groeiseizoen voor direct wow-effect zorgen. Lees mijn blog hierover.

In mijn boek Maak je eigen jungle lees je nog meer over het vergroenen van je tuin en tref je talloze plantlijstjes om je eigen favoriete planten te kiezen.

Boven: twee soorten clematis.
Onder: de laat bloeiende klimop is goed voor de biodiversiteit. Rechts: klimroos ‘Veilchen Blau‘.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Gras en Groen Schuttingen. Ik werk samen met bedrijven als het onderwerp past bij mijn missie.


Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.