Zo plant je bollen in een pot

BLOEMENTUIN * Bollen in een pot sieren je balkon of terras al vroeg in het voorjaar met bonte bloei. Fijn om naar te kijken, maar ook een vroege nectar- en stuifmeelbron voor nuttige insecten. Ik ga bij mijn tijdelijke bovenwoning potten en potjes bloembollen bij de voordeur zetten. Dat is straks feestelijk thuiskomen.

Vandaag hadden mijn buurvrouw en ik bollenplantdag op Spreeuwenburg, de plek waar we allebei tijdelijk wonen. Ik had van bollenwebshop Bloombol twee kleurrijke bloembolmixen toegestuurd gekregen en omdat we niet weten hoe lang we hier nog zitten, hebben we alle potten die we konden vinden naar de voordeur gesleept en voorzien van tientallen tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, camassia’s en anemonen, zodat we komend voorjaar vrolijk thuiskomen, waar we allebei dan ook wonen tegen die tijd.

Kies de mix naar je gading. Ga je voor ‘knal’, of voor ingetogen? Ga je voor zonnig of voor zoet?

Design bollenmix

In elk pakket van Bloombol zit een door een tuinontwerper en stylist samengestelde mix, met unieke bloembollen en nieuwe soorten bloemen die je niet zomaar overal ziet. Het zijn gemengde pakketten waar je dus niet meer over hoeft na te denken, je kiest ze op kleur en pakketgrootte.

bollen in een pot
Ik kreeg de mixen Pastel Garden (small) en Milkshake (small). Die twee bevatten genoeg bollen voor 3 grote en een aantal kleinere potten en potjes. Rechtsonder zie je de vroeg bloeiende Tulipa bakeri Lilac Wonder, een botanische tulpsoort die laag blijft en veel insecten trekt. Links zie je een netje met 80 witte, paarse en paarswitte krokussen, ook fijne vroegbloeiers, die zich vermeerderen. Je kunt ze dus later in het seizoen uit de pot halen en weer planten in het najaar (of laten zitten).
 • Door het planten van bollen zorg je voor de natuur. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders, wat goed is voor de biodiversiteit.
 • De bollen komen van een Nederlandse On the Way to Planetproof-kwekerij.
 • 100 % bloeigarantie.
 • Door de verschillende soorten heb je heel de lente lang plezier van de bloemen. De soorten zijn zo geselecteerd dat de bloemen verspreid over de lente zullen bloeien, zo heb je maar liefst 3 maanden kleur in je tuin.

Op elk zakje zit een label waarop je leest welke bol het is en waneer die bloeit. Die kun je dus per soort in een pot stoppen, of gemengd bij elkaar planten.

Wat ik deed was alle zakjes tulpen en hyacinten in de doos legen, husselen en dat mengsel in een pot stoppen. Dat levert straks een leuk gevarieerd beeld. De kleinere bolletjes heb ik samen in een pot gezet, of los in eigen kleinere potjes.

bollen in een pot planten
Het watergat in de pot kun je het beste afdekken met een dot gras, een laag bladeren of een potscherf. Dan stroomt de potgrond er niet uit.

Planthandleiding voor bollen in een pot

 1. Leg een potscherf of dot gras over het watergat, dan spoelt de potgrond niet weg.
 2. Je kunt planten in kleine potjes of in grote terraspotten.
 3. Het is aan te raden de bollen ongeveer 4 keer zo diep te planten als de bol groot is.
 4. Je kunt de bollen un een pot vrij dicht tegen elkaar aan plaatsen.
 5. Dek af met een laag aarde.
 6. Geef water.
 7. Plant eventueel dan viooltjes bovenop, of bedek de aarde met ‘wolkjes’ mos dat je uit je gazon haalt.
 8. Zet de potten op een zonnige, opvallende plek waar je veel langs komt, of op uitkijkt vanuit woon- of keukenraam. Je kunt dan mooi beleven hoe de groene puntjes straks opkomen, knoppen maken en als eerste lenteteken gaan bloeien.
 9. Geef wekelijks water zolang het niet regent.
bollen in een pot
Plaats de bollen in de pot, zo diep als 4x de grootte van de bol. Officieel moet je bollen met wat meer afstand planten, maar mijn ervaring is dat als je ze zo dicht op elkaar zet, dat prima gaat. Dek af met aarde, geef goed water en dek af met luchtig mos, of plant er viooltjes op.
bloembollen in een pot
De tulpen en hyacinten husselde ik door elkaar in de doos, om ze daarna in de pot te zetten. Dan krijg je een wat lossere look.
De Camassia leichtlinii Sacajawca is een insectentrekker, net als de vroegbloeier Anemone blanda White Splendour.

Planttips in de tuin

 • Ze je ze in de tuin, plaats ze dan een beetje ‘wild’ door borders heen voor een natuurlijk effect.
 • In een plantgat stop ik wel 3 bollen tegelijk, omdat ze niet allemaal tegelijk gaan bloeien.
 • Meer bollentips voor de tuin vind je in deze blog.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met de webshop Bloombol.

Meer lezen over bloemen in de tuin

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.