Achtertuin TV

Op 20 maart 2020 bedacht ik Achtertuin TV. Een paar dagen nadat premier Rutte ons allen ‘huisarrest’ gaf wegens de coronacrisis. Veel Nederlanders zaten ineens in de hectiek thuis, ofwel te werken met kids die niet naar school konden, ofwel helemaal alleen.

Achtertuin TV bedacht ik om iedereen af te leiden én om toch met elkaar de lente te ervaren. Maar vooral ook om juist in deze tijd te laten zien dat je stress kwijt kunt raken in de natuur en dus ook in je tuin, of op je balkon. Want van groen word je rustig en happy.

achtertuin tv

Zo ontstond Achtertuin TV

Wat een turbulente tijd was die eerste week dat we ineens allemaal binnen moesten blijven, behalve degenen met een ‘vitaal beroep’.

Ik raakte helemaal mijn focus kwijt. Werkzaamheden gingen op hold, mijn agenda voor de komende weken werd leger en leger.

En ondertussen volgde ik het nieuws over de laatste ontwikkelingen en besluitvorming rondom het cornonavirus, én vervolgens al het driftige gecommunniceer daarover in appgroepen en op sociale media…

Iedereen in mijn netwerk was bezig met van die hartverwarmende initiatieven, of razendsnel aan de slag met slimme aanbiedingen voor al die plotse thuiswerkers…

Wat kan ík doen, vroeg ik me af.

Ineens (donderdag) wist ik het: ik kan doen wat ik altijd doe: mensen inspireren te genieten van natuur en tuin. Voor degenen die nu ‘huisarrest’ hebben en thuis zitten, soms op een kluitje met andere huisgenoten in alle leeftijden, soms alleen.

En in deze tijd kunnen dingen zo heerlijk snel gaan. Ik appte een paar Instagrammende tuinvrouwen of ze mee wilden doen en een video wilden sturen (zie verderop: kernteam),

Die riepen allemaal ja, zelfs diegene die zélf nota bene dagelijks in een OK in een ziekenhuis staat. Ze namen een introductiefilmpje op, kwamen met voorstellen en daar was het op vrijdagmiddag: Achtertuin TV.

Achtertuin TV is bedoeld om samen de lente te vieren, om even spanning kwijt te raken, om creatief bezig te zijn, om ideeën voor je tuin te krijgen, om te genieten, van groen, van de natuur, want die gaat gewoon door. De mensheid verkeert in een enorme stress-situatie, maar de hommels blijven vliegen, de vogels blijven nesten bouwen en de planten blijven groeien. Geniet daarvan, en word zo een beetje rustiger.

Hoe werkt #achtertuintv

Iedereen mag meedoen met Achtertuin TV. Zet op Instagram je eigen filmpje met achtertuininspiratie en – verwondering, maar ook: klusprojecten, miniconcertjes, recepten, yogales of kunstige trampolinesprongen vanuit de achtertuin. Allemaal om anderen te laten zien wat ook zij in hun achtertuin kunnen doen. Belangrijk: zet de hashtag #achtertuintv erbij.

Hoe kom je in een uitzending?

We speuren steeds naar passende tuinvideo’s die getagd zijn met #achtertuintv. Als we ze (deels) zien zitten voor een uitzending, dan nemen we contact met je op en laten we je weten hoe je de video naar ons kunt sturen.

Hier letten we op

 • Is het een video?
 • Is het gefilmd in een (achter)tuin?
 • Is die video verticaal gefilmd? Zo maken wij de uitzending namelijk, want dat werkt op IGTV het best, want de meeste mensen bekijken Instagram op hun smartphone rechtop in de hand.
 • Is het onderwerp of de maker informatief, origineel, ontroerend, verrassend, aanstekelijk, nieuw, leuk, lief of lollig?
 • Is de video kort en catchy? (max 3 minuten en eigenlijk liefst nóg minder lang).
 • Is de video reclamevrij?
 • Hoe is het geluid? Is er niet te veel achtergrondlawaai (verkeer, gedruis van wind, gillende kids, ronkende zagen of grasmaaiers) en als je erbij praat, is het dan te volgen/verstaan? TIP luister zelf even terug als je een opname hebt gemaakt.
 • Is het een onderwerp dat enigszins aansluit op het aangekondigde thema?

Omdat ik zelf ‘natuurtuinier’ en daar ook over publiceer, kies ik alleen filmpjes uit die daarop aansluiten (wat o.a. wil zeggen: gif- en bestrijdingsmiddelvrij, lawaai-apparaatvrij, plant-, dier- en bodemvriendelijk).

Invalshoeken

 • Tuintip
 • Oproep (vraag om hulp, advies aan andere tuiniers of experts)
 • Tuinrondleiding (max 2 minuten) tip: laat vooral zien wat écht bijzonder is aan jouw tuin
 • Balkonbelevenis (kort moment)
 • Tuinbelevenis (kort moment)
 • Tuinsafari (dier in beeld)

Verder kun je natuurlijk je eigen serie of special bedenken.

Voorbeelden:

 • een regionale uitzending: maak met een stel tuiniers uit jouw regio een gezamenlijke aflevering! Zo hebben tuiniers uit Zuidwest Drenthe en De Achterhoek al een volledig eigen aflevering gevuld.
 • een special: de Guerrilla Gardeners deden een take over en vulden een thema-aflevering.
 • een serie: Janet uit Ruinerwold doet onregelmatig verslag over de ups en downs van haar moestuinieren-op-strobalen-project.

Idee? Neem daarover via de chat op Insta contact op.

Kernteam experts 2020

 • Kim Nelissen van @Moesmeisje – tuinvlogger, stadstuinier, minimoestuinier, stadstuinontwerpster
 • Marleen van Langen van @om_de_tuin_leiden – tuinblogger, tuinieren met kids, tuinieren in potten
 • Carlijn Krielaars van @degroenebuurvrouw – balkontuinier, stadstuinier, stadstuinontwerpster
 • Eline Houtkamp van @bloemenoogst – eigenaar plukbloemakker, kweker, kweekexpert
 • Nienke Plantinga van @magnoliatuinontwerp – tuinontwerpster met de natuur als basis

De uitzendingen

Je vindt de uitzendingen op het IGTV-kanaal van @DailyGreenspiration.

De eerste week hadden we dagelijks een uitzending en al doende werden we wat wijzer over indeling, lengte, montage, rubrieken, benodigde tijd, freqentie etc. Nog elke dag leren we bij. Vanaf april waren de uitzendingen gepland op 3 keer per week op een nader te bepalen dag… Vanaf 16 mei zenden we 1 x per week uit op zaterdagavond en hebben we ruimte voor verrassingsuitzendingen tussendoor.

En hoe lang het ‘televisiestation’ blijft bestaan? We weten het niet. Voor zolang het duurt!

Afleveringen bekijken:

Zomerstop tot medio augustus.

In totaal deden in 2020 ruim 80 Insta-tuiniers eenmalig of veel vaker mee met het insturen van een filmpje, keken er tienduizenden mensen en gaven in de Sinterklaasuitzending 31 tuiniers cadeautjes weg aan kijkers en won de community garden Hoptille in Amsterdam Zuidoost het kerstpakket namens sponsors en kijkers.

Terugkijkend

Het was een geweldig avontuur, leerzaam, ik heb nieuwe skills geleerd en mijn creativiteit lekker kunnen uiten, het was goed voor mijn netwerk, ik heb er nieuwe opdrachtgevers door gekregen en ook flink veel media-exposure. En… het maken en organiseren sleepte mij persoonlijk door de coronacrisis heen, want ik had privé sowieso een turbulent jaar.

Plannen voor 2021

Voor 2021 ga ik kijken hoe ik Achtertuin TV verder wil invullen. Ik zie een samenwerking voor me met een mediapartner, want het is geweldig om te maken, heeft nog enorm veel potentie en mogelijkheden, maar het is ook intensief om te maken en managen en ik verwacht dat 2021 minder ‘lockdown-luw’ is, ook gezien mijn andere projecten en werkzaamheden (talloze artikelen en twee boeken schrijven, mijn tuinproject Verderland verder opzetten, contentwerk voor opdrachtgevers uitvoeren, een huis zoeken).

Eens kijken hoe dat vorm gaat krijgen… Suggesties welkom!

Achtertuin TV in de media

Noord- en Zuid-Hollandse dagbladen

Artikel van Merlin Mulder in het Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Noord-Hollands Dagblad, Alkmaarse Courant, Gooi- en Eemlander, IJmuider Courant en Gooi- en Eemlander 24-3-2020

Meppeler courant

Peter Nefkens van de Meppeler Courant schreef dit mooie stuk op 25-3-2020.

De Telegraaf

Op 30 maart schreef Niels Kalkman in De Telegraaf zowat 2 pagina’s vol, met 3 deelnemers van Achtertuin TV volop in de schijnwerpers, en vooruit, ook nog een flinke quote van mij.

Radar

Ook de website van Radar besteedde aandacht aan Achtertuin TV, met dank aan volger Yvonne Koops.

Televisieoptreden AD.nl

Ook verscheen ik in de aflevering van 1 april van Algemeen Dagblad-online tekevisieprogramma NL Blijft Thuis, scroll door naar 47″57 om mijn enthousiaste, ietwat verkleumde bijdrage te zien 😉

Radio-interview

Op donderdag 7 mei interviewde radiomaker Erik Beks me over Achtertuin TV in zijn wekelijkse radioshow Power Donderdag, die wordt uitgezonden via powerdonderdag.nl en live via 42 radiostations in Nederland, België en Spanje:

Het Kan Wel

Op donderdag 21 mei verscheen een interview over Achtertuin TV op de website Het Kan Wel, die allerlei initiatieven over een groener, eerlijker en leuker leven belicht.

Stadstuinieren

In het blad Stadstuinieren werd in de rubriek ‘Leesvoer’ aandacht besteed aan Achtertuin TV.