Zo maak je een wilde weide van je gazon

blauwtje op boterbloem

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Maak een wilde weide in je tuin. Die is jaarrond groen en naast gras groeien er ook andere planten in, zoals paardenbloemen en madeliefjes. Op zo’n bloeiend junglegazon komen insecten en wormen af, en dus vogels, én er zijn later zaden te vinden voor vogels. Hoe ga je te werk? Ik laat zien wat je doet als je bestrating weghaalt om te vergroenen, en hoe je je bestaande grasmat kunt omtoveren tot junglegazon.

Wilde weide aanleggen na weghalen bestrating

Als je wilt zaaien in de arme bouwgrond die onder je zojuist gewipte tuintegels tevoorschijn komt, dan meng je door dat bouwzand eerst biologische tuinaardecompost. Daarna kun je gras en inheemse kruiden zaaien. Er zijn speciale mixen met allerlei wilde grassoorten verkrijgbaar in de webshop van Cruydt-Hoeck die op arme grond groeien, bijvoorbeeld reukgras, een laag groeiend gras. Ook hebben ze daar andere grasmengsels.

TIP Misschien is het oppervlak dat je wilt inzaaien wat klein en kun je met iemand anders een zakje zaad delen.

Tussen het gras zullen nog andere planten opkomen. Een klassieke tuinier zou die er braaf
uitwieden, maar voor een biodiverse tuin mag je dat dus laten gebeuren. Ik zaaide een grasmengsel dat ik kreeg van een collega. Helaas was het groeiseizoen erg droog en kwamen de houtduiven van de zaden smikkelen, waardoor het weitje traag op gang kwam.

TIP Bij het inzaaien zelf wil je liever niet dat de vogels komen smikkelen, dus zet dan een vogelverschrikker neer, of een paar stokjes met wapperende linten, of zoals ik in Engeland zag: een gebogen tak met daaraan een bungelend touw met een ‘vliegende’ aardappel waarin vogelveren waren gestoken.

Wilde weide maken van je huidige gazon

In een wilde weide is relaxplek voor jezelf én voor allerlei planten en de dieren die daar op af komen, maar ook geef je paddenstoelen een kans!

Heb je al een grasmat liggen? Het liefst laat je dan een deel van het gras wat hoger groeien en maai je er alleen een paadje door. De rest maai je soms weer hier, dan weer daar. Of maai in de eerste weken van maart waar je vorig jaar niet maaide, of maai zoals een boer in de hooimaand augustus, eventueel nog één keer in oktober. Je voorkomt daarmee dat jonge boompjes gaan groeien en je straks ineens een bos hebt.

Wil je ‘onkruiden’ oftewel wilde planten een kans geven om zich te nestelen, dan kun je hier en daar stukjes afplaggen en op de vrijgekomen stukken wilde plantenzaden zaaien. Verwacht dat op die plekken ook slapende zaden wakker worden: plantzaden die daar al jaren vertoeven tot de grond weer wordt omgewoeld. Het is interessant om te ontdekken welke planten dat zijn in jouw tuin.

Ikzelf transplanteerde madeliefjes, klaver en paardenbloemen van mijn natuurdwaaltuin Verderland naar mijn achtertuin. Verder zaaide ik korenbloemen, klaprozen en wilde peen op wat kale plekjes in de hoeken waar ik niet ga maaien. Er kwamen plantjes als ooievaarsbek, ereprijs, Canadese fijnstraal en klein streepzaad aanwaaien.

TIP Molshopen zijn ideaal: schep het zand af voor potgrond en zaai op de kale plek wilde zaden.

Maaibeleid voor je wilde weide

Maaien is leuk om te doen als je een wild gazon hebt, want je maait om interessante planten heen – die zich spontaan komen nestelen – zodat die kunnen uitgroeien. In het gras zie je vanzelf andere rozetten of andersoortige plantjes verschijnen. Met de app Obsidentify kun je spotten welke planten dat zijn. Zie je dat het grote klis, bijvoet of speerdistel of een braam is, dan kun je overwegen deze planten te verwijderen, want die worden gigantisch groot. Check of je daar plek voor hebt. Het zijn mooie en nuttige planten, op mijn grote natuurtuin laat ik ze staan, maar in een kleine tuin kunnen ze erg gaan overheersen.

Als je gras maait, krijg je madeliefjes. Als je niet maait, groeien ereprijs en klavers. Verder komen er ongetwijfeld paardenbloemen in je wilde weide, die het gazon groen houden en de bodem tot ruim 2,5 meter induiken om allerlei voedingsstoffen naar boven te halen. Maai het liefst om deze rozetten heen.

Ikzelf maai al mijn paadjes in mijn natuurdwaaltuin Verderland met een kantenmaaier met een oplaadbare accu. Heb je een groot stuk met flink wat paadjes, dan kun je kiezen voor grasmaaiers die je voortduwt. Mijn kleine weitje thuis van nog geen 1,5 vierkante meter knip ik met een keukenschaar, echt waar!

TIP Plant bollen van krokus, vogelmelk en (eetbare) uiensoorten als bieslook en slangenlook in het gras. Laat het loof – dat zorgt voor groei – tot volle wasdom komen om de bollen de kans te geven zich te ontwikkelen en vermeerderen.

Planten voor in de wilde weide

Inheemse planten die je tussen het gras kunt laten weven en die nectar en stuifmeel bevatten:

 • draadereprijs (Veronica filiformis)
 • gewone brunel (Prunella vulgaris)
 • gewone hoornbloem (Cerastium fontanum subsp. vulgare)
 • kleine klaver (Trifolium dubium)
 • klein streepzaad (Crepis capillaris)
 • kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 • kruipende boterbloem (Ranunculus repens)
 • madeliefje (Bellis perennis)
 • paardenbloem (Taraxacum officinale)
 • pinksterbloem (Cardamine pratensis)
 • witte klaver (Trifolium repens)

Deze blog is deels afkomstig uit mijn boek ‘Van tegeltuin naar jungle‘ en werd mogelijk gemaakt door De Tuinmachineshop.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.