Zo maak ik mijn tuin ‘bezoekklaar’ voor de Open Tuinendag

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Omdat ik mijn achtertuin openstel tijdens de Toffe Tuinenroute en de Groei & Bloei Open Tuinendagen op zondag 18 juni, wil ik dat deze er wel enigszins netjes uitziet. Ik laat je zien hoe ik dat aanpakte.

Ik doe mee aan de Toffe Tuinenroute om publiek kennis te laten maken met de tuin die ik beschrijf in mijn nieuwe boek Van Tegeltuin naar Jungle: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/van-tegeltuin-naar-jungle.html

In mijn voortuin heb ik de volgende klussen:

  • Klimroos opbinden
  • Onkruid / gras tussen voegen uitkrabben – dat doe ik alleen aan de straatkant/bij mijn stoepje, maar niet in de achtertuin
  • Vegen stoepje – want er is net glasvezelkabel aangelegd en de stoep is een zandbak nu
  • Ramen wassen – ik kan mijn ramen nu erg lastig wassen, want er staan planten in de weg en ik kan dus geen trapje meer plaatsen…
  • Mulchen tegen de de droogte – ik geef geen water op deze zuidelijk gelegen tuin, want wil daar planten die zichzelf kunnen redden.

Mijn achtertuin:

  • Vegen terras, pad en overkapping
  • Stylen hier en daar
  • Puntjes op de i zoals lelijke uitgedroogde stukjes plant wegknippen en hangende planten opbinden
  • Hoekje met boekenverkoop en zaden/plantjesverkoop inrichten
  • Laptop neerzetten met plaatje van hoe ik de tuin aantrof eind 2021: een steenvlakte met kunstgras

Verder: hulp regelen, want als het echt druk wordt, passen er niet veel mensen in de tuin, dus dan moet ik aan crowd management gaan doen. Verder wil ik nog een bord op straat zetten met ‘open tuin’.

Styling in een hoekje om het voordeel van hergebruik te laten zien: een oude zinken teil als moestuinbak en een afgedankt keukentrapje dat dienst gaat doen als pompoen- en komkommerklimrek.
Voorbeelden in mijn tuin: mulchen met plantaardige materialen om het vocht in de potten vast te houden, drinkbak in de tuin voor vogels met eilandjes van kiezels waar insecten op kunnen landen om ook te kunnen drinken, en voorbeelden van tegelwippen en muurtjes stapelen met tuinbestrating.

Aan de slag met goed gereedschap

Van het Duitse tuinmerk WOLF Garten dat al sinds 1922 bestaat, kreeg ik enkele weken de uitnodiging om wat tools uit te proberen. Ik heb eerst goed gekeken of ik de spullen wel echt kon gebruiken, want ik wil niet zomaar overbodige spullen in huis halen. Mijn woning is niet groot en ik wil kritisch zijn op alle nieuwe aanschaf. Sinds september doe ik mee met de Buy Nothing New Challenge vanuit het idee dat we al genoeg bezitten, en beter kunnen repareren, ruilen, lenen of tweedehands aanschaffen of misschien hele anders creatief oplossen. Dat bewust nadenken en ernaar handelen gaat me tot nu toe goed af.

Maar voor mijn tuinactiviteiten kan ik best wat tools gebruiken, bijvoorbeeld een goede handsnoeischaar. Nu had ik er toevallig al een oudje van WOLF Garten en die heeft nog een veer – die na lang gebruik altijd gaan roesten en er dan uiteindelijk uitvallen. De nieuwste papegaaienbek-schaar heeft géén veer meer. Het is een fijne ergonomisch model, waarmee je na een tijdje snoeien géén kramp krijgt, of – zoals ikzelf ooit na een middagje hortensia’s bijpunten met een slecht gereedschap kreeg – een half jaar een soort tenniselleboog.

Deze snoeischaren zijn zowel voor rechts- of linkshandigen verkrijgbaar. Ze hebben een onzichtbare veer die niet los kan gaan of breken. Er zit een vergrendelingsknop op die je met één duim kunt bedienen. Verder hebben de scharen een antikleeflaag die maakt dat je tijdens het snoeien minder kracht nodig hebt. Bovendien voorkomt die coating dat plantsappen vasthechten, waarmee je minder risico loopt op ziekte-overdracht en de messen makkelijker schoon te maken zijn. De messen zijn nauwkeurig en meermaals geslepen, wat ze duurzaam en robuust maakt. De snijhoek van 30° graden voorkomt overstrekking van de hand tijdens het snoeien en zodoende pijn aan de pols. Doordat de duim in rust blijft, voorkom je blaren, zelfs bij langdurig gebruik.
Ramen zemen, stof van de luiken borstelen, poster ophangen.
Héél praktisch is het systeem met een afneembaar wollig zeemdoekje dat je in water kunt drenken en dan aan de wisser bevestigen met klittenband. Ik ben niet zo’n fanatieke ruitenwasser (huishoudelijke klusjes in het algemeen niet zo favoriet, ik ben liever in de tuin bezig), maar dit systeem maakt dat soort werk een stuk makkelijker.

Ook mocht ik het multi-star-systeem uitproberen waarbij je superhandig met spullen en ruimte kunt omgaan. Het bestaat uit een (uitschuifbare) steel waar je verschillende losse tools kunt op- en afklikken. Bijvoorbeeld een zeem, een wisser, verschillende harde en zachte bezems, een krabber en een veegblik, en zelfs een soort kantelbaar schep/borstelding waarmee je de regengoot kunt leegscheppen. Het fijne en slimme is de telescoopsteel, waardoor ik met de zachte bezem behendig bij de luiken en de bovenraampjes kon om daar het stof van de wekenlange droogte vanaf te vegen, en een spinnenwebje hier en daar. Ik kreeg ook nog een kort steeltje waar ik de zeem en de wisser op kan klikken voor als ik de ruit binnen wil wassen.

Voegen borstelen, krabben en vegen. Zo hoef je geen kwalijke middeltjes te gebruiken als azijn en ook niet op de knieën met een schilmesje.

Daarnaast testte ik een accu-gedreven tool van de e-multi-star-serie, ook een steel met opzetstukken om te snoeien en vegen. Ik koos voor een opzetstuk met een stalen rolvegertje waarmee ik voegen in de stoep kan schoonborstelen. Er zijn ook grotere opzetstukken mogelijk voor als je bijvoorbeeld een flinke oprit of parkeerplaats hebt. Dat ding gaat als een trein! Je rolt er rustig mee over de voegen – het is alsof je een stofzuigersteel vasthoudt – en dan schrobt-ie de voegen kundig schoon. Pas wel op als het erg droog is: dan poetst-ie veel zand uit je voegen, dus dat moet je er dan weer invegen, met een van die handige vegers.

Alle spullen van WOLF Garten hebben een lange garantie en zijn geproduceerd met het oog op duurzaamheid: ze gaan zeer lang mee en zijn van goede kwaliteit. Op het hele multi-star-systeem krijg je een unieke langdurige garantie van 35 jaar (slijtende delen zoals messen uitgezonderd). De gereedschappen zijn zodanig ontworpen en gecoat dat ze bestand zijn tegen extreme bodem- en weersomstandigheden.

Op de website Welkom bij WOLF Garten kun je alle info vinden.

Deze blog is mogelijk gemaakt in samenwerking met WOLF Garten. Ik schrijf alleen over producten die passen bij het verhaal dat ik wil uitdragen, schrijf mijn eigen mening op, en neem alleen spullen aan als ik ze ook daadwerkelijk goed in mijn praktijk kan gebruiken, en helemaal mooi is het als het spullen zijn die ik ook kan delen met anderen.

Zo kun je zelf een open tuindag organiseren

Meer lezen over een open tuindag organiseren? Ik schreef een blog met slimme tips van ervaren tuiniers die regelmatig hun privédomein openstellen.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.