Ruim 30 wildplukwandelingen door heel Nederland

wildplukwandelingen

Eten uit eigen tuin is helemaal hip, maar ook eten uit de natuur staat in de belangstelling. In Nederland zijn er allerlei wildplukkers die je met een andere bril doen kijken naar al die plantjes in wei, berm en bos. Ze laten je tijdens een wandeling of zelfs tekenles zien en proeven dat die zogenaamde onkruiden lekker, mooi en gezond zijn en… gratis. Bovendien leer je tijdens die wildplukwandelingen een heleboel over de natuur.

Wil je ook eens op pad onder leiding van een wildplukker of (on)kruidkenner? Ik heb zo’n 30 aanbieders van wildplukwandelingen op een rijtje gezet in dit artikel, verspreid over het hele land. Bij het samenstellen van dit overzicht heb ik erop gelet dat er regelmatig voor iedereen toegankelijke wandelingen of workshops zijn te boeken. Bij veel aanbod in eenzelfde regio heb ik een keuze gemaakt.

ACTUEEL: In de zomer van 2024 kun je op Verderland een workshop Wildplukken & Natuurdwalen volgen, wil je meer weten, abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.

TIP: wil je wilde planten leren herkennen vanuit je eigen omgeving? Volg dan de online onkruidcursus van Suze Peters, auteur van het Onkruidboek.

Creatief kruiden plukken en verwerken met Mevrouw Onkruid in Waterland (foto: Maaike Pfann).

Landelijk

Via de wildeschool kun je door het hele land wildplukwandelingen boeken.

Ook Saskia Boer uit Rotterdam geeft door het hele land wildpluk- en paddenstoelenwandelingen, themaweken/weekenden in binnen- en buitenland, en ook online cursussen onder de naam Outsiders. Haar doel is mensen opnieuw een wederkerige relatie met de natuur aan te laten gaan. “Ik hoop mensen door de liefde via de maag betrokken te maken bij natuur en natuurbescherming.”

Noord-Holland

Amsterdam

De Onkruidenier is de eerste supermarkt in de openlucht, op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. De initiatiefnemers brenger daar stadsmensen in contact met stadsplanten. In de periode van mei tot en met september organiseren ze expedities, workshops en presentaties om te leren hoe je onkruiden en planten verwerkt tot smakelijke gerechten.

Ellen Mookhoek van De Brede Moestuin organiseert wildplukwandelingen en in de herfst geeft ze de Basistraining Zwammen in de buurt van Amsterdam, waarop je paddenstoelen leert herkennen en te weten komt welke eetbaar zijn.

Eigen Krachtvoer is een kleine stichting in Amsterdam waar je wildplukexcursies en -workshops kumnt boeken. Ook organiseren de medewerkers wekelijks een wildplukrestaurant met zelfgeplukte en gekookte maaltijden.

Katja Wezel van Wilderlust neemt je mee op wildplukpad, op zoek naar de eetbare- en geneeskrachtige natuur die overal om ons heen groeit. “Zelfs letterlijk onder onze voeten! Na deze wandeling zul je met andere ogen naar de natuur kijken en zal geen wandeling meer hetzelfde zijn.”

Waterland

“Wist je dat het woord wildplukken nog helemaal niet zo lang bestaat? Het is pas in 2016 in de dikke van Dale opgenomen”, weet Maaike Pfann, alias Mevrouw Onkruid, me te vertellen. In Waterland – dat op een kwartier rijden van Amsterdam ligt- organiseert zij vooral workshops over wilde planten en hoe je ze in de keuken en als medicijn kunt gebruiken. “We gaan wandelen in mijn tuin en door de berm voor mijn huis en ik vertel mooie verhalen over al die planten.” Daarna ga je dus met haar aan de slag met fermenteren, een kruidenapotheek of cosmetica maken.

Ook in Noord-Holland

wildplukwandelingen

Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe)

Leeuwarden/Groningen

Groene avonturier Marin Leus leert gasten tijdens haar wildplukwandelingen in Leeuwarden en Groningen hoe eetbaar je eigen stad of dorp is. Je gaat met haar plukken en rapen en komt zo’n twintig tot dertig planten tegen onderweg. “Wildplukken brengt je dichterbij de natuur en maakt van elke wandeling een mini-avontuur” zegt ze. Marin neemt je ongeveer 2,5 uur mee en geeft iedereen na afloop nog wat lekkers mee. Ook drink je onderweg nog een kopje wilde thee, die je zelf geplukt hebt. Na afloop ontvang je een online pakketje inspiratie, informatie en recepten.

Assen

Leah organiseert onder de naam Het Wilde Weg van alles rondom eten uit moestuin en natuur in Drenthe en Groningen. Een bijzonderheid is haar ‘Wildpluk Hightea Arrangement’ waar je nieuwe smaken gaat ontdekken en geniet van lekkernijen met wilde planten en bloemen. Onder het genot van een wildpluk-kruidenthee als rozenthee, hondsdrafthee en goudsbloemthee maak je kennis met allerlei nieuwe smaken. Op het menu staan o.a. broodjes met bloemenboter, zevenbladquiche, scones met paardenbloemgelei en cake met eetbare bloemen.

Zuidlaren

Een heel andere versie van wildplukken en wandelen organiseert kunstenares Rianne met de workshop Maak je eigen natuurillustratie. “In de natuur zijn de mooiste vormen, kleuren en texturen te vinden”, zegt ze. Ze leert je goed te kijken naar dit alles en hoe je vastlegt wat je zo verwondert. Daarvoor ga je eerst naar buiten, op struintocht naar mooie vondsten. Takken, blaadjes, bloemen en veren. Daarna ga je in het atelier schetsen.

Ook in Noord-Nederland

wildplukwandelingen

Zuid-Holland

Delft

“Weet je dat wildplukken heerlijk is om te doen? Een wandeling is nooit meer hetzelfde. Gaaf toch als je weet welke plantjes je onderweg kunt snoepen of gebruiken voor een heerlijk kopje thee, een wilde pesto of een zalfje voor je huisapotheek?”, zegt Sandra van Wildplukplezier Ze neemt je mee wildplukken, om zo de rijkdom van de natuur te ontdekken. Uiteraard met liefde en respect voor de natuur. “Want juist door wildplukken kom je weer in contact met die prachtige natuur, waardoor je er ook beter voor wil gaan zorgen! En dat is wat onze aarde nodig heeft.”

Den Haag

De Haagse Bosbaas Edwin neemt zijn gasten mee naar buiten om zijn kennis en passie over te brengen. Hij kan je van alles vertellen over eetbare wilde planten en paddenstoelen. “Terug naar de natuur! Iedereen hupsakee smikkelen en je verwonderen over al het moois en lekkers dat zij te bieden heeft”, roept hij op zijn Facebook-pagina. Edwin organiseert ook wandelingen op andere plekken in het land.

Rotterdam

Gydo van der Wal richtte Buit op. “Dat staat voor een wildgeplukte vangst. We nemen je mee naar buiten de natuur in en laten je zien wat voor moois er te eten is uit het Nederlandse landschap. Of dit nu is tijdens een van de wildplukwandelingen, tijdens een bedrijfsuitje of tijdens een van de meerdaagse wildplukcursussen. Ons doel is om jou dichter bij je natuurlijke omgeving brengen. Maar wees gewaarschuwd, want de kans is groot dat je nooit meer hetzelfde kijkt naar een park, bos of natuurgebied en net als wij overal om je heen eetbare planten ziet.” Kijk op de site van Buit voor alle data en uitgebreide info.

Rhoon en Vlaardingen

Judith Stivaktas organiseert als fytotherapeut ‘medicinale plantenwandelingen’ in het unieke natuurgebied de Rhoonse Grienden. Ze vertelt je allerlei weetjes over deze groeiende en bloeiende medicijnkast. Judith organiseert ook wildplukwandelingen bij zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon en in het voedselbos Vlaardingen. Als je wandelt met Judith kun je rekenen op een wildpluksnack, kruidenthee en informatieve hand-outs. Soms geeft ze deelnemers ook een wildplukstekje uit haar eigen tuin mee en deelt ze recepten. Reserveren kan via haar website.

Ook in Zuid-Holland

Wildplukwandelingen elsje bruijnesteijn
‘Miss Wildpluk’ Elsje Bruijnesteijn wijst je de weg.

Utrecht

Den Dolder

Mirjam van der Laan van Natuurbeleving de Boomklever: “Ik word zelf zo blij om telkens weer nieuwe dingen te ontdekken, plantjes te onderzoeken, bloemen te ruiken, bladeren te voelen en smaken te proeven. Dit enthousiasme deel ik graag met anderen. De natuur voorziet ons in alles. Ik leer mensen op mijn wandelingen de basis over wildplukken en anders kijken. Stil te staan en meer oog te krijgen voor details waardoor iedereen daarna met een andere blik door een bos loopt!” Maak met Mirjam een mooie wandeling door grasvelden, heide en bos op zoek naar eetbare planten, struiken, bloemen en bomen.

Baarn

‘Miss Wildpluk’ Elsje Bruijnesteijn is al twintig jaar fanatiek wildplukster. Elk seizoen zoekt ze weer nieuwe bijzondere smaken in de natuur. Van vlierbloesem tot bramen, maar ook heilzame paddenstoelen, waterpeper en berkensap. Elsje organiseert maandelijkse wildplukwandelingen bij kasteel Groeneveld in Baarn en laat je dan graag haar zelfgemaakte duizendknoopcider, Douglastonic en frambozenlimonade proeven.

Rhenen

“Wie had kunnen denken dat je scheikunde ooit nog leuk zou vinden? Kom maar op met die citroendeodorant en dennentoppenazijn”, aldus Nele Odeur van Scent & Spice. Zij laat je via kruiden kennismaken met een natuurlijke, sprankelende levensstijl, met aandacht voor eenvoudig geluk, plezier en ontspanning en met kennis over hoe je duurzaam gebruik kunt maken van de natuur. Zij is etnobotanica, kruidenkundige en verhalenverteller. Met al haar kennis en enthousiasme weet ze je te boeien tijdens haar workshops waarin je leert hoe je planten en andere natuurlijke ingrediënten op ambachtelijke wijze verwerkt tot nuttige gebruiksproducten en lekkere recepten.

Ook in provincie Utrecht

De Natuurkok
Natuurwijze 
Wildplukken Utrecht

wildplukwandelingen

Gelderland

Asperen

Herborist Renate Kleijn-Brouwer van de Kruidenbrouwerij organiseert kruidenwandelingen op o.a. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Ze gaat in op geneeskrachtige werking, toepasbaarheid in de keuken en recepten voor het maken van allerlei natuurlijke producten en je proeft allerlei kruidenhapjes en drankjes. Ook is het mogelijk om aansluitend een kookworkshop te boeken. Renate geeft verder verschillende workshops, zoals het maken van natuurlijke verzorgings- en schoonmaakmiddelen of boeketten maken met natuurlijke materialen. Renate heeft een kruidentuin in Asperen gelegen aan de prachtige rivier de Linge waar ze kruiden en eetbare bloemen voor restaurants kweekt.

Buren

Kruidenvakvrouw Maja van Kruidenkriebels organiseert kruidenwandelingen vanuit een retro stacaravan op een mooie plek in de natuur in de Betuwe. Daar heeft ze een educatieve kruidentuin, omringd door peren- en pruimenbomen. Al slenterend door het rivierenlandschap leer je van haar hoe je wilde kruiden kunt herkennen en op een veilige manier toepassen. “Paardenbloemen kun je eten en hondsdraf is een geweldig kruid om thee van te zetten bij verkoudheid”, zegt Maja. Ook laat ze je ‘natuurbaden’, met al je zintuigen open in de natuur zijn. Zo kun je ervaren hoe je ontspannen en gelukkig kunt worden in de natuur.

Lochem

Tanja Hilgers is ontwerper en kruidenvakvrouw. Haar liefde voor planten was er altijd al, maar werd gevoed in de opleiding kruidengeneeskunde. Ze schrijft en illustreert kruiden-, natuur- en kinderboeken. Daarnaast organiseert ze workshops met bijzondere wilde planten als onderwerp, zoals bijvoet. Ook leidt ze wilde kruidenwandelingen. Op haar site kun je zien wat ze allemaal organiseert.

Nijmegen

‘Woman in the Wild’ Jacqueline Raaijmakers organiseert verschillende natuuractiviteiten, waaronder foodwalks waarop je eetbare wilde planten leert herkennen met al je zintuigen. Vervolgens zet ze je aan het werk om met je oogst een makkelijk gerecht te maken. Dat vult ze aan met iets uit haar eigen wilde keuken. Zo wordt het een kleine wilde-proeverij.

Eefde

Louise Grootveld van Natuurvaardig organiseert verschillende natuuractiviteiten, waaronder de excursie ‘Eetbare wilde planten en natuurbeleving’. Dat doet ze elke laatste zondagochtend van de maand er bij voldoende aanmeldingen op en rondom Landgoed De Verbinding in Eefde. “Tijdens deze wandeling is er de mogelijkheid tot zoeken, ruiken voelen en proeven van eetbare wilde planten en genieten van de natuur. Ook gaan we andere technieken aanspreken om oude vergeten kennis van de natuur weer naar boven te halen”, schrijft Louise op haar website. Dat klinkt interessant!

Ook in Gelderland

wildplukwandelingen

Overijssel

Balkbrug

Bij Proefkamer Het Reestdal koken ze puur en eerlijk met lokale producten. Zoals duurzaam en/of biologisch verbouwde groente en fruit, zuivel van de boer om de hoek en paddenstoelen, kruiden, noten en bessen uit he nabije bos. Als je voor een groep (minimala 10 personen) een uitje zoekt, kun je een Foodwalk met Koken boeken. Met een natuurgids/chef-kok ga je dan kruiden, planten en bloemen plukken uit de natuur en daarvan gerechten bereiden, om die natuurlijk vervolgens gezamenlijk lekker op te eten.

Ook in Overijssel

wildplukwandelingen

Zeeland

Natuurgeneeskundig bedrijf Herbiatic organiseert op meer plekken in het land wandelingen en workshops met natuurlijke ingrediënten als onderwerp, maar zeer bijzonder is de Zeewierwandeling, waarop je zeewier gaat oogsten in de Oosterschelde. Zeewier is gezond. In Japan eten ze het vrijwel dagelijks. Zeewier kan het hele jaar door worden verzameld en ieder jaargetijde vind je andere soorten. Laat je tijdens een zeewierwandeling verrassen door de variëteit en ga ook op zoek naar verse oesters en mosselen.

Ook in Zeeland

wildplukwandelingen

Noord-Brabant

‘s-Hertogenbosch

Aan madeliefjes knabbelen, wilde snacks proeven en brandnetelgeheimen horen? Het kan met Geertje van Wandeloogst. Zij organiseert wandelingen waarbij je eetbare planten zoekt, proeft en bereidt. Ook zit ze vol verhalen over kruiden, struiken en bomen.

Regio Eindhoven

Ingeborg Nienhuis is energiecoach en zorgt voor natuurbeleving. Ze vertelt sages en legendes die met bomen en wilde planten verbonden zijn tijdens haar Wilde Wandelingen. Kom luisteren, genieten, ruiken, voelen, proeven en ervaren. En leer welke planten een geneeskrachtige werking hebben, en welke planten op welke manier te eten zijn.

Limburg

“Kijk, daar groeit weegbree, daar kun je jeuk mee verzachten. Hier staat een sleedoorn, van die bessen maken ze in België jenever. En dit is een wilg, daar zit een stof in waarvan pijnstillers worden gemaakt.” Aan het woord is een meester-herborist die alles weet van kruiden: Anne van der Linden. “Er is altijd wel iets te vinden. Ook in het najaar groeit er nog veel en er hangen interessante bessen en zaden aan struiken en planten”, aldus Anne, die wekelijks kruidenwandelingen organiseert in de Limburgse natuur.

wildplukwandelingen

Andere kruidenwandelingen en -workshops

  • Op de website Foodwalks vind je ook per regio wildplukwandelaars. Er staan heel veel weetjes op, maar ik kreeg de indruk dat deze site niet meer wordt geactualiseerd, omdat het laatste nieuws dateert uit 2016. Dus wellicht zijn sommige aanbieders niet meer actief. Wel leuk zijn de lokale foodwalks die je zelfstandig kunt lopen in allerlei gemeentes.
  • Voedingsdeskundige, natuurgeneeskundige, fytotherapeut (herborist) en klassiek homeopaat (kortom: expert) Marion de Kort uit Tilburg richtte de Eetbare Wilde Planten VoedingsAcademie op en geeft een Wildpluk Jaartraining voor wie verdieping zoekt. Ook organiseert ze kruidenwandelingen in het groeiseizoen.
  • Voor meer gespecialiseerde workshops, cursussen en verdere informatie over wildplukken, verwijs ik je naar dit uitgebreide wildpluk-document van Marin Leus.

wildplukwandelingen

Meer lezen over onkruid bereiden en wildplukken op deze site:

Ook lezen: elke dag onkruid eten in april

wildplukwandelingen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.