Doe mee met de #2uurnatuur Challenge

BUITENUITJE * Doe je mee? De komende tijd elke week minimaal 2 uur de natuur in? Want als je dat wekelijks doet, geef je je leven een hoger cijfer. En dat heb je nodig, juist nu het ‘s ochtends later licht en ‘s avonds eerder donker is. Blijf dus naar buiten gaan. Om dat voornemen een kickstart te geven, is er de #2uurnatuur Challenge.

De meeste mensen zien de herfst en de winter tegemoet als een gloomy periode van binnen zitten simmen. Het liefst komen ze dan in de lente pas weer naar buiten. Maar… juist door naar buiten te gaan blijf je fit en monter. Je kunt je herfst- en winterdip echt voor de helft verminderen als je de natuur opzoekt.

De organisatie IVN Natuureducatie wil in oktober iedereen laten ervaren dat naar buiten gaan, goed voor je lijf en hoofd is. Daarom organiseren ze de #2uurnatuur Challenge.

Te ver van de natuur

“Wij geloven dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In onze huidige samenleving is de mens echter te ver van de natuur af komen te staan. Nog nooit groeiden zoveel mensen op in een drukke, stedelijke omgeving. Wij willen de natuur dichterbij mensen brengen, zodat zij de natuur in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen zorgen. Dit draagt bij aan een duurzame samenleving en aan de individuele gezondheid en het welzijn van mensen”, aldus IVN Natuureducatie. Nou dat is helemaal hoe ik erover denk!

Waarom de Challenge #2uurnatuur?

IVN geeft je met deze Challenge in oktober een serie online elleboogstootjes om elke week 2 uur naar buiten te gaan. Zo kun je zelf aan den lijve ervaren dat natuur écht effect kan hebben op je gezondheid en je band met de natuur. Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen (zie bronnen onderaan dit artikel).

Dokter, doe mij zo’n portie natuur als medicijn

Natuur heeft superpower! Het is een gratis medicijn, met louter positieve bijwerkingen, ook al neem je een overdosis. Op de Shetland-eilanden schrijven artsen zelfs natuur al offcieel voor aan patiënten.

Natuur is goed als:

 • Prestatieverhoger: vergroot je creativiteit (oplossingen, nieuwe inzichten) en concentratievermogen.
 • Stemmingsverbeteraar: verbetert je stemming en vermindert klachten als winterdip, depressie en angsten.
 • Weerstandverhoger: geeft een boost aan je immuunsysteem.
 • Ontstresser: zorgt voor rust en ontspanning, want vermindert cortisol (stresshormoon) en verlaagt de bloeddruk.
 • Socialisator: maakt je socialer, want door in de natuur te zijn, maakt je lijf meer oxytocine aan, bekend als het knuffelhormoon. Hierdoor voel je meer verbinding met de wereld en anderen, en lukt het je makkelijker contact te maken.
 • Luchtverbeteraar: de lucht in de natuur is schoner dan in een drukbebouwde omgeving. Bomen verminderen CO2-concentraties en filteren schadelijke stoffen uit de lucht.
 • Vitamine D: in de buitenlucht maak je vitamine D aan, ook in de winter.
 • Conditieverhoger: als je eropuit trekt in de natuur, doe je dat wandelend of fietsend, zo verbetert je conditie.

De meeste mensen weten dit wel, maar toch haalt het overgrote deel geen twee uur natuurtijd per week. Terwijl 120 minuten juist de ‘kritische norm is’. Dat blijkt uit een Britse studie.

Natuur als je personal mental coach

Ikzelf durf nog toe te voegen aan het rijtje van ‘helende krachten’: natuur is een ideale personal mental coach. Ik ervaar dat zelf, en hoor dat ook van anderen.

 1. Als je in de natuur bent, kun je er vaak helemaal opgaan, al ‘het gedoe’ verdwijnt naar de achtergrond, je bent in het hier en nu. Dat is lekker.
 2. Wanneer ik met iets worstel, dan heb ik er na een natuurbezoek altijd een andere kijk op. Ik zie iets helderder, ik heb ineens een nieuw inzicht, een oplossing, of krijg juist een gevoel van berusting. Soms ga ik zelfs wandelen in een groene omgeving met een specifieke ‘case’ in mijn hoofd, ‘een geval’ dat ik wil overdenken. Helpt me altijd verder.
 3. Een natuurwandeling met een ander, maakt dat je tijd voor elkaar hebt. Eens echt praat en/of luistert. Dat komt je vriendschap of relatie ten goede.

Kom aan je wekelijkse dosis met de #2uurnatuur Challenge

Zo werkt het:

 • Meld je aan (gratis) dit kan gedurende de hele maand oktober
 • In oktober krijg je 2 keer per week om 14 uur een e-mail met een verrassende uitdaging die je prikkelt om naar buiten te gaan. Dat kan zijn een foto-opdracht, een paddestoelenzoek-tip, of een uitdaging om ‘wildlife’ te gaan spotten, iets wat je overal kan doen, van tuin, park tot bos of duin
 • Er zijn regionale buitenactiviteiten om aan mee te doen
 • Je krijgt een online checklist om je ervaringen bij te houden
 • Als je wat plaatst op sociale media over je deelname, gebruik dan hashtag #2uurnatuur
Heerlijk in contact met de natuur 😉

Mijn uitdaging voor jou

Doe je met me mee? Schrijf je in voor de #2uurnatuur Challenge en laat me na afloop weten hoe je deelname hebt ervaren. Ik interview er je graag over.

Meer lezen over hoe gezond de natuur is

#2uurnatuur challenge
Een paar feiten van IVN Natuureducatie.

13 Antwoorden op “Doe mee met de #2uurnatuur Challenge”

 1. Hi Katja,

  Ook dit jaar gaan we weer van start met de #2uurnatuur Challenge! Doe je weer mee?

  Groetjes Angela

  1. Katja Staring zegt:

   Ha Angela, ik doe er 365 dagen per jaar aan mee 😉 Succes! Groet, Katja

 2. Ik doe graag mee

  1. Katja Staring zegt:

   Hi Arida, wat leuk en goed! Heb je je aangemeld op de website van de Challenge? Ik ben zelf erg benieuwd naar de opdrachten die we krijgen. Groet, Katja

  2. Katja Staring zegt:

   Hi Arida, dank voor het meedingen naar deze prijs, via Online Naam Loten is ‘mededinger’ Jolanda eruitgekomen. Wie weet heb je een volgende keer meer geluk! Groetjes, Katja

 3. Ik doe graag mee Katja, van natuur krijg je nooit genoeg

  1. Katja Staring zegt:

   Leuk dat je meedoet!

  2. Katja Staring zegt:

   Hi Judith, dank voor het meedingen naar deze prijs, via Online Naam Loten is ‘mededinger’ Jolanda eruitgekomen. Wie weet heb je een volgende keer meer geluk! Groetjes, Katja

 4. Ankie Manders zegt:

  Leuk, ik heb me net aangemeld voor deze challenge. Ik fiets ieder dag naar mijn werk (1 uur per dag) en dit lijkt me een goede uitdaging om in de komende periode meer buiten te zijn.

  1. Katja Staring zegt:

   Wat goed Ankie, nou, dat ga je dus wel halen die 2 uur, tenminste als je door de natuur fietst? Benieuwd naar je ervaringen straks.

   1. Ankie Manders zegt:

    Ik fiets mijn dorp uit en dan ongeveer 15 minuten door de natuur. En daarna ongeveer 15 minuten door de stad. Maar die is best aan het vergroenen.

    1. Katja Staring zegt:

     Dan kom je per week vast aan de 2 uur natuur 😉

    2. Katja Staring zegt:

     Hi Ankie, dank voor het meedingen naar deze prijs, via Online Naam Loten is ‘mededinger’ Jolanda eruitgekomen. Wie weet heb je een volgende keer meer geluk! Groetjes, Katja

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.