Onkruidrobot voor minder gifgebruik in landbouw

Onkruidrobot

Naar de landbouwsector wordt momenteel veel gewezen als kwaaie pier: het gebruik van nare gewasbeschermingsmiddelen zou de natuur te veel geweld aandoen en bijvoorbeeld insecten doden. Dus wordt er druk gezocht naar oplossingen. In Zwitserland werkt een bedrijf aan een zogeheten onkruidrobot die 20 keer minder gif nodig heeft. In Duitsland wordt een apparaat ontwikkeld dat onkruid bestrijdt met elekriciteit.

Het Zwitserse bedrijf Ecorobotix heeft een onkruidrobot gelanceerd die 20 keer minder landbouwgif gebruikt dan nu het geval is. Een precisie-spuiter.

Het Duitse bedrijf Zasso test momenteel een machine die onkruid met elektriciteit verdelgt. Planten worden onder stroom gezet, de wortels krijgen een soort ‘stolling’en de plant sterft. Een bestrijdingsmethode die digitale herbicide heet. Het te ontwikkelen apparaat kan aan de fronthef van een trekker worden bevestigd, in de achterhef zit een aggregaat voor het opwekken van stroom. Naar verwachting is deze machine over twee jaar op de markt.

Kleine dosis

Toen ik het filmpje van de Zwitserse uitvinders bekeek, dacht ik schamper: ja ja, maar nu wordt er alsnog met landbouwgif gewerkt. Toen ik er verder indook, zag ik: er wordt met deze precisisierobot gezorgd voor 20 keer minder bestrijdingsmiddel op het land, en bovendien komt er geen bestrijdingsmiddel op de gewassen die worden geteeld. Toch best een vooruitgang. In elk geval een stap in een goede richting. De onkruidrobot werkt automatisch en wordt bediend met een smartphone-app. Hij rijdt over het land met behulp van sensoren, een camera en een speciale precisie-gps voor landbouwvoertuigen. De stroom komt van twee zonnepanelen op zijn ‘rug’.

Zodra de robot tussen de gewassen doorrijdt, detecteert hij de aanwezigheid en de positie van onkruid tussen de rijen teeltplanten. Twee robotarmen spuiten vervolgens een kleine dosis plantverdelger in het hart van het ongewenste groen. Dat kan-ie 12 uur achter elkaar volhouden. Omdat de robot z’n snelheid aanpast aan de concentratie onkruid, kan deze nu vooral het beste worden ingezet in velden waar de ‘onkruiddichtheid’ laag tot matig is.

Het is misschien nog steeds een beetje jammer dat deze machine niet echt het onkruid ‘wiedt’, maar het is wel een flinke vooruitgang dat er nu een manier bestaat om in elk geval 20 keer minder gewasbestrijdingsmiddelen te gebruiken. En misschien is er een combinatie te maken met de elektrische wieder van de Duitsers.

Nu nog een bestrijdingsmiddel tegen plagen

Deze robots zijn alleen een remedie als verdelger van onkruid. Ze bieden geen oplossing om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, die nog nodig zijn om aantasting door ongedierte of schimmels tegen te gaan.

Onkruidrobot

Onkruidrobot

Bekijk de onkruidrobot op film

In deze video van 3,5 minuten kun je zien hoe de onkruidrobot zijn werk doet.

Andere blogs over technische uitvindingen ten behoeve van de natuur

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.