De natuur-bucketlist 2020 voor rustzoekers

slow travel

SLOW TRAVEL * Ben je op zoek naar mooie natuurgebieden dichtbij? Check deze natuur-bucketlist met tips en nieuws over mooie groene plekken in Europa. Waar tref je mooie gebieden om natural welness te beleven?

Natuurgenieten in een hangmat: briljant!
Foto: Saarpfalz Touristik.

Duitsland

1. Heerlijk niksen in een hangmat

Huur een hangmat op een van de vijf Baumelstationen in Saarland en ga wandelen, met als doel: plekje spotten waar die mat kan hangen! Tijd om een uiltje te knappen of een beetje te mijmeren.

2. Indian summer fotograferen in de Alpen

In de herfst transformeert het Karwendelgebergte in de Alpen zich tot een picture perfect. Ontdek de topfotoplekken per fiets langs de rivier de Isar bij Wallgau, waar je je in Canada waant. En pik dan ook de Schmalensee even mee, waar de bergketen zich mooi weerspiegelt in het kalme water.

3. Natuur spotten langs het IJzeren Gordijn

De grens tussen de DDR en Bondsrepubliek Duitsland werd 40 jaar lang streng bewaakt met hoge muren, prikkeldraad en wachttorens. Dat was een grimmige tijd, maar… in de ongestoorde grensstrook van 763 kilometer ontstond een natuurgebied met honderden zeldzame plant- en diersoorten: de Grüne Band. Inmiddels is het 30 jaar geleden dat de Muur viel en is die bijzondere groene zone een nationaal natuurmonument. Deze is te ontdekken met een fiets- en wandelroute.

Slovenië

4. Langs boomtoppen wandelen en naar beneden roetsjen

Wandel 20 meter hoog door het woud over het boomkroonwandelpad Pohorje in Rogla. Het is een halve kilometer lang en eindigt bij een 37 meter hoge toren waarin je naar de top wentelt voor een geweldig uitzicht. In 2020 wordt er een glijbaan aan toegevoegd, om zo naar beneden te roetsjen. 

Tsjechië

5. Het Adelaarsgebergte op de grens met Polen ontdekken

Verrassend mooi en rustig is het wat minder bekende Adelaarsgebergte (in het Tsjechisch: Orlické Hory) aan de grens met Polen. Je kunt daar mooi fietsen en wandelen. Glooiende heuvels worden afgewisseld met dichte bossen, meanderende rivieren, oude kasteelruïnes en militaire vestingwerken. Populaire plekken: Zemská brána, een rotsachtige vallei, en het charmante plaatsje Opočno.

De foto boven dit artikel is gemaakt in Tsjechië door fotograaf Michal Vitásek.

Kustpad in Cornwall.

Groot-Brittannië

7. 2800 mijl kustpad bewandelen

Er liggen natuurlijk al allerlei kustpaden in Engeland, maar in 2020 is het dan zo ver en is het héle England Coast Path te bewandelen. Met z’n 2800 mijl, oftewel ruim 4500 kilometer, is dit een van de langste wandelroutes ter wereld en in elk geval het langste ‘onderhouden en bewegwijzerdste’.

8. Het Year of the Outdoors vieren in Wales

Vier het opvallende landschap, de kust en de 600 kastelen van Wales tijdens dit ‘buitenjaar’. Bewandel het kustpad van 870 mijl, bezoek de drie nationale natuurparken, verken een Dark Sky-reservaat, ga surfen en/of natuurkamperen (glamping kan ook). Of logeer je liever in het nieuwe 420-bed hostel, in Carmarthen Bay in Zuid-Wales? Daar wordt het vast gezellig na een dag vol buitenactiviteiten.

Spanje

9. Nieuwe UNESCO-natuurreservaten doorkruisen

Een biosfeerreservaat is een door de UNESCO aangewezen gebied. Het heeft altijd een bijzonder ecosysteem en is van grote waarde voor het behoud van bepaalde planten- en dierensoorten. Ook zijn de activiteiten van de lokale bevolking (zoals landbouw) en milieu met elkaar in evenwicht. De UNESCO heeft dit jaar drie nieuwe gebieden in Spanje tot ‘biosfeerreservaat’ betiteld:

  • Alto Turia (bij Valencia)
  • La Siberia (Extremadura)
  • Valle del Cabriel (tussen Valencia en Albacete)

Enkele bestaande natuurgebieden die de titel al droegen, hebben kunnen uitbreiden:

  • Cuencas Altas de los Ríos Manzanares, Lozoya y Guadarrama (bij Madrid)
  • Valles de Omaña y Luna (provincie Léon)
  • Het eiland Menorca

Frankrijk

10. Duurzame adressen in het héle land uitchecken

Over Frankrijk is net een nieuwe online brochure verschenen: Conscious Travel Frankrijk met allerlei inspirerende duurzame tips en adressen. Denk aan: yoga in de bergen, wadlopen in de baai van Mont Saint-Michel of logeren in een ecolodge in de Auvergne. Ook kun je er veganistische restaurants en biodynamische wijnen in vinden.

Zweden

11. Op vogelsafari in de vallei van de zwarte rivier

Ga naar Zweden voor een safari naar kraanvogels, zwanen, uilen of adelaars. Gedurende vier seizoenen kun je onder leiding van een gids vogels spotten in Midden- en Noord-Zweden, rond Svartådalen in de regio Västmanland. En daar is dan ook een maaltijd die op een vuur wordt klaargemaakt bij inbegrepen, plus overnachting in een B&B of herberg.

Vlaanderen

12. Getijdengebied ’t Zwin op de grens exploreren

Het Zwin Natuur Park ligt pal op de grens met Zeeuws-Vlaanderen, tussen Cadzand en Knokke. Ik kwam er zelf als kind erg vaak, want mijn ouders hadden een stacaravan in de buurt. Het is een heel mooi en bijzonder getijdengebied. Kort geleden is het natuurreservaat flink uitgebreid van 120 naar van 333 hectare. Er is ook een nieuwe fiets- en wandeldijk aangelegd.

13. Fietsen door water, naar boomkruinen en over een heisteiger

In de Kempen hebben ze allerlei bijzonderheden voor fietsers. Zoals rijden door water in Bokrijk, via een pad dat een vijver in natuurgebied de Wijers doorkruist. Het ligt als een lange ‘bak’ in het water, zodat je het wateroppervlak op ooghoogte ziet. Ook kun je fietsen ‘door de bomen’ in Hechtel-Eksel. Op dit fietspad rijd je via een dubbele cirkel naar de boomkruinen – je stijgt geleidelijk (3 tot 4%) naar 10 meter hoogte. Vanaf volgend voorjaar is er de ‘fietssteiger’. Een mooi ontworpen veilige oversteek over de drukke Weg naar Zutendaal die twee natuurgebieden met elkaar verbindt. “De constructie zal uitgroeien tot een adembenemend baken in het landschap”, aldus de aankondigende tekst in het persbericht.

Kijk hier naar een impressie van het Gobbins Cliff Path.

Noord-Ierland

14. Met een helm op wandelen langs mega-dramatische kliffen

Duikende aalscholvers, drijvende zeekoeten, nestelende papegaaiduikers kun je spotten langs het Gobbins Cliff Path. Een duizelingwekkend kustwandelpad langs wild beukend zeewater, in county Antrim. Het is zeker een eeuw oud. Zet je helm op en stap door Wise’s Eye, een smalle ingang in de rotsen, en ontdek de Sandy Cave, de Tunnel en de Swinging Bridge.

Finland

Volgens meerdere onderzoeken kun je het beste naar Finland op vakantie gaan, om de stress van het dagelijks leven achter je te laten. De lucht is er ultraschoon, de mensen zijn er gelukkig en de vele natuur is helend voor geest en body.

Slaaptekort, stress, drukke agenda, weinig sporten en te weinig tijd om te ontspannen. Ruim 100.000 mensen uit 160 landen kampen ermee. Dit zijn bevindingen van een onderzoek door het Fins verkeersbureau “Als er een bestemming is waar je helemaal tot rust komt, is het wel Finland”, zegt Heli Jimenez van Business Finland. “Onze natuur, bossen, parken, meren, serene rust en schone lucht zijn ideale omstandigheden om te onthaasten. Finland is in het World Happiness Report van de Verenigde Naties als gelukkigste land ter wereld beoordeeld.”

Dus: op naar Finland voor een portie geluk en gezondheid! Bijna 80% van het landoppervlakte van Finland is bedekt met bos, er zijn 40 nationale parken, 180.000 eilanden en 188.000 meren. Dus die natuur doet een mens goed.

Doe als de Finnen:

  • Wandel de bossen in.
  • Pluk en eet bessen (vol vezels, rijk aan gezonde werkzame stoffen, hebben een gunstig gezondheidseffect) en paddenstoelen (vol vezels, eiwitten, aminozuren, vitamine D en K en andere gezonde stoffen). Meer info vind je hier.
  • Ga kanovaren op een van de meren.
  • Maak een lange-afstandswandeling in een van de nationale parken. Er zijn gemarkeerde wandelpaden, campings en trekkershutten.
  • Ga naar een sauna. Goed voor de geest, vermoeide spieren en stress.
  • Adem goed in: de World Health Organization (WHO) heeft aangetoond dat de lucht in Finland tot de zuiverste ter wereld behoort.

Lees meer over Slow Travel-gebieden

Geef een reactie