Vakantie zonder wifi, elektrosmog of lawaai

THEMA 2020: STILTE * Voor sommigen ‘horror’, voor sommigen ‘luxe’: vakantievieren zonder wifi, televisie of andere stoorzenders. Kies jij komend jaar ook voor een Digital Detox? Het is een trend. Ik zet wat tips op een rijtje.

Voor 2020 heb ik als thema STILTE gekozen: ik ga regelmatig op zoek naar stilte op verschillende manieren: tijdens een pelgrimstocht of een stilte-24-uurs op het strand, of de allerstilste plek van Nederland zoeken. Ook interview ik experts over het belang van stilte voor de natuur en de mens. Want stilte, dat begint in onze overvolle wereld een luxe te worden. En wat is het eigenlijk? En bestaat stilte eigenlijk wel?

Op mijn speurtocht naar stille plekken kom ik van alles tegen, dus dat verzamel ik in overzichtsblogs zoals deze. Heb je tips? Laat hieronder een reactie achter, of neem contact op.

1. Wifi-loos in Duitsland

Het dorpje Schmilka aan rivier de Elbe is een eco-resort met Biohotel-keurmerk. Er zijn luxe en eenvoudige hotels. Verder kun je er naar een ecologisch restaurant, een biologische bakkerij, een brouwerij en een wellnesspaviljoen. In het dorp is bewust geen wifi en alle slaapkamers zijn vrij van ‘elektrosmog’. Schmilka ligt 50 kilometer oostelijk van Dresden in het nationale park Sächsische Schweiz. Je kunt ernaar treinen of via de Elberadweg naartoe fietsen.

2. Stralingsvrij in Friesland

Vegotels zijn milieuvriendelijke accommodaties met een vegan ontbijt en lunch. En… ze bieden: géén wifi. Wel kun je je smartphone gebruiken, wat echter wordt afgeraden omwille van je gezondheid, want: “Straling afkomstig van wifi, smartphones, tablets en bijvoorbeeld 4G-masten is minder gezond dan je zou denken“, aldus Vegotel waar verwezen wordt naar websites waar je meer over de schadelijke gevolgen van straling kunt lezen.

3. Netflix-loos, dus boeken lezen, in Slovenië

Het meer van Bohinj ligt in het hart van Triglav Nationaal Park (de Julische Alpen) van Slovenië. De bergen eromheen zijn in voorjaar, zomer en herfst een waar wandelparadijs. Tip: ga buiten het knetterdrukke hoogseizoen. Aantrekkelijk klinkt Sunrose 7, de nieuwe naam van een hotelvilla uit 1890 die na een flinke renovatie een ‘digital detox’ hotel is geworden. De kamers hebben géén televisie of andere audiovisuele apparaten, maar er is wel een bibliotheek. Dat word dus eindelijk weer eens lezen. En omdat rust hier belangrijk is, mogen alleen volwassen in Sunrose 7 logeren: adults only!

Yoga op een zandplaat in de Waddenzee.

4. Digital Detox in Drenthe

Drenthe is al een stille provincie. Onder andere het Dwingelderveld is een erkend stiltegebied. Een heel weekend offline kun je bij B&B de Salixhoeve in Kerkenveld (bij Hoogeveen). Hier kun je ontdekken hoe het is even helemaal offline te zijn en weer de volle aandacht voor jezelf, elkaar en je omgeving te hebben met het Digitale Detox-arrangement. Direct na aankomst stop je je smartphones in een kluisje. Je krijgt wel een eenvoudige leentelefoon voor noodgevallen en je ontvangt een aantal uitdagingen en verrassingen, fietsen, picknickmanden en ander vertier om de dagen zonder smartphone ‘door te komen’.

5. Yoga op de Wadden

Ik heb deze activiteit zelf gedaan: yogales op Engelmansplaat in de Waddenzee. Je vertrekt met een boot vanuit Lauwersoog, daalt af van de boot (broek optrekken) en waadt naar de kant. (In)spannend! Daar krijg je yogales, in de open lucht, met je voeten in het zand. Ontspannend! En ook op het strand van Vlieland kun je yogalessen volgen.

6. Persoonlijke pauze in Groningen

Herberg Het Klooster noemt zich pleisterplaats voor de ziel. Hier kun je even een pauze voor jezelf nemen, zodat “je ziel tot rust kan komen, het hart liefdevol wordt gevoed en de geest inspiratie vindt“, aldus de ‘herbergiers’ Marlies en Inge. Hun accommodatie is bedoeld voor mensen die op een of andere manier willen herstellen. “Om even helemaal niéts te hoeven of juist íets te doen.” Je kunt er ook trainingen voor persoonlijke ontwikkeling volgen of een stilteretraite doen.

7. Elektra-loos aan een onvindbare dijk

Helemaal ‘niets’ kun je in het mysterieuze Groningse Huisje aan de Dijk. Het is onduidelijk waar het zich exact bevindt, er staat alleen een telefoonnummer op de website. Dat er al een webpagina is, is een wonder, want het huisje heeft geen elektra, heb ik me laten vertellen door insiders… Helemaal terug naar het begin van vorige eeuw. Klinkt als de ultieme Digital Detox-locatie.

8. Stilte in Het Kleine Paradijs

Bezinnen en tot rust komen kan in Het Kleine Paradijs in het Friese Easterein, met een B&B, bijzondere logeerhuisjes (zoals een schrijvershuisje) en mini-camping. Gasten die hier komen hebben respect voor planten, dieren, medegasten en stilte. Om ieders rust te garanderen is het terrein voetbalvrij en ook andere ‘lawaaimakende balspelen’ zijn niet toegestaan. Ook is het niet de bedoeling hoorbare audio- en videoapparatuur en ringtones van mobieltjes te laten klinken. Het gebruik van muziekinstrumenten is eventueel mogelijk, alleen na overleg. “Afhankelijk van de windrichting kan er wel eens onnatuurlijk omgevingslawaai doordringen van landbouwverkeer, vliegtuig of jaarlijks dorpsfeest”, verontschuldigen eigenaars Jacqueline en Willem zich. Na 22 uur is er algehele stilte. Hier kom je tot bezinning.

9. Donkere nachten in Yorkshire

Van 14 februari tot 1 maart is het Dark Skies Festival in Yorkshire (Engeland). De Yorkshire Dales en North York Moors National Parks behoren tot de donkerste plekken in Engeland. Tijdens het Dark Skies Festival kun je sterrenkijken, spookwandelen, sterrenlichtrennen en meer activiteiten ondernemen die je het donker laten ervaren.

Meer lezen over rust en stilte

3 Antwoorden op “Vakantie zonder wifi, elektrosmog of lawaai”

  1. Geweldig daar er weer meer stiltegebieden komen, lawaai, veel te veel licht, teveel aan straling geeft stress, onrust en is ziekmakend. Kijk maar naar de natuur dat zegd meer dan genoeg, hoe de dieren zich gedragen.

  2. Wat een veelzijdige blog post! Stilte is zo belangrijk in deze tijdsperk vol met verleidelijke prikkels en overvloed aan informatie. Voor mij is de kwaliteit van stilte / kalmte de leidraad in mijn werk als interior designer (voor gastenverblijven en kleinschalige hotels) geworden. De verstilling in de natuur mag namelijk ook terug te vinden zijn in het interieur. Hoe fijn is het om na een wandeling buiten in de hei of de bos terug te keren in een vakantiehuisje dat warm & uitnodigend is om binnen te willen zitten, te genieten en helemaal bij te tanken.

    1. Katja Staring zegt:

      Dankjewel Satrina, ik zie dat je je ook met stilte bezighoudt, goede invalshoek/niche! In 2020 is mijn thema Stilte (gerelateerd aan natuur).

Reacties zijn gesloten.