Kerstversiering met droogbloemen en tuinvondsten

kerstversiering

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Droogbloemen zijn helemaal ‘hot’, dat is mooi, want ik heb er honderden uit eigen tuin. Daar heb ik afgelopen dagen kerstversiering mee zitten knutselen. En er nog wat andere tuinvondsten zoals veren, eikels en boombladeren bij gebruikt. Kijk nou hoe tof dat gefröbel heeft uitgepakt!

kerstversiering
Tafelkrans met gedroogde dahlia’s en paarse amarant.

Tafelkrans

Hoe gemaakt? Om een strooien krans van de kringloopwinkel heb ik droogbloemen (dahlia’s en amarant) gebonden met ijzerdraad en gelijmd met een lijmpistool. Vaas in het midden, kaars erin. Klaar is deze kerstversiering met groots effect op de dinertafel.

TIP Amarant heb je in twee vormen: een rare hangende, de kattenstaartamarant (Amaranthus caudatus) en een rechtop staande paarse amarant (Amaranthus cruentus). Ik heb ze allebei. Die paarse pronkt prachtig in de tuinborder, de kattenstaart heb ik in mijn bloemenpluktuintje, want die vind ik een beetje te maf, maar is wel een topper voor kransen.

kerstversiering
Op deze twijgenkrans heb ik op de ijzerdraadverbindingen bloemen geplakt met een lijmpistool: dahlia’s, herfstblad, zilveralsem, hortensia, chrysantjes van zo’n bolchrysant.

Twijgenkrans

Op Instagram zag ik allerlei minimalistische kransen van in elkaar gedraaide twijgen en wat plukjes bloemen. Met snoeihout en ijzerdraad heb ik een dubbele krans gemaakt, en daar met een lijmpistool droogbloemen en herfstblad opgeplakt.

Je kunt twijgen het beste direct na het snoeien in vorm buigen en samenbinden, want dan zijn ze nog buigzaam.
Hortensia’s, er stonden er al vele in mijn tuin, zijn niet mijn eigen eerste keus, maar ik moet zeggen: ze blijven lang in vorm en sommige soorten houden zelfs tot in januari kleur, en de bloemen zijn superdecoratief.

Lichtje

Op jampotjes plakte ik zilveralsem (Artemisia ludoviciana) om de rand en aan de lucht gedroogde hortensiabloemen op het potje zelf. Kun je ook heel netjes in een patroontje van losse blaadjes doen.

kerstversiering
Vogelveren, amarantpluimen, tulpenboomblad, venkel, zilveralsem, eikels, dahlia, kaardenbol, ijzerhard en distel.

Hangers

Van allerlei tuinvondsten en droogbloemen hangers gemaakt door aan het steeltje een mooie kraal te rijgen en daar een oogje in te lijmen, óf door om een steel dun ijzerdraad te wikkelen met een oogje aan het eind. Kerstboomhaakje eraan en klaar.

Vogelveren heb ik steeds een stukje afgeknipt.

Deze kerstversiering kan in de boom, maar staan ook goed aan een tak voor het raam of boven de tafel.

Servetring

Zilveralsem met raffia tot een ring gestrikt. Simpel, maar best wel sjiek, met zo’n linnen servet.
Dit staande fotolijstje beplakt met gedroogde dahlia’s zet ik straks op de gedekte tafel met het kerstmenu erin.

Gezien bij anderen

Hier en daar heb ik ook wat goed bedachte natuurlijke kerstversiering bij andere Drentse creatievelingen gespot:

Berkentakkenwand bij Het Groene Geschenk

Bij Het Groene Geschenk, een kwekerij-kaarsenmakerij bij mij in de buurt, hebben ze de hele kas met berkentakken en kerstballen versierd. Glansrijke combi, die geelbruine bladeren met die gouden ballen, en kerstlampjes voor extra weerkaatsing.

Zomersouvenirs van Bloem en Oogst

Als je zelf geen droogbloemen hebt, of geen tijd hebt, jezelf niet handig genoeg vindt, of gewoon méér natuurlijke kerstversiering zoekt, dan kun je terecht bij Eline van Bloem en Oogst.

Deze ongelooflijk stijlvolle en romantische ‘zomersouvenirs voor de winter’ zijn gemaakt door Eline Houtkamp van pluktuin Bloem en Oogst in Wapserveen (Drenthe).

Eline’s hart gaat sneller kloppen van schone bloemen, die ze sinds 2017 in haar Drentse kwekerij en pluktuin milieuvriendelijk teelt. In het Nederlandse klimaat, zonder verwarmde kas, betekent dat ze van april tot en met oktober verse snijbloemen heeft. Om het bloemenseizoen te verlengen, droogt ze die ook, om ze in november en december te verwerken tot zomersouvenirs: warme en kleurige kransen om er ook in de winter van te genieten!

Eline’s voorraad is door veel vraag al goed geslonken. Dus mocht je nog een mooie en duurzame kerstversiering willen, neem dan tot uiterlijk 18 december contact met haar op via Bloem en Oogst of Insta/Facebook @bloemenoogst.

Meer lezen over droogbloemen

Hoe droog je bloemen en welke zijn geschikt?

Om te pinnen:

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.