KUNST & LANDSCHAP Machtige buitenbeelden in een natuurlijke en landschappelijke omgeving bekijken, en dwalen door een wild park? Dat kan op landgoed Anningahof in Zwolle.
Landgoed Anningahof
Aan de noordelijke rand van Zwolle is Hib Anninga zo’n 18 jaar geleden op een flink weiland begonnen met beeldenpark Anningahof. Die benaming vind ik wat misleidend. Het is namelijk méér dan een tuin met beelden. Het is een magistrale, ruige wildebloemenweide waarin je op ontdekkingstocht gaat langs kloeke en stoere scultpuren en installaties, die hun ideale positie hebben, aan een waterpartij, in een vogelbosje, of midden op een vlakte. Een plek waar je aan het dwalen kunt, je laat verrassen en verheugen.
Het werd een paar jaar geleden even heikel, want Hib Anninga moest toen een deel van zijn oorspronkelijke beeldenpark opgeven voor de aanleg van de toekomstige nieuwe N340, waarvoor al een geluidswal is aangelegd. Hij kreeg daarvoor een ander stuk grond in ruil terug. Inmiddels is daar de nieuwe aanplant al goed aan de groei en inheemse wilde planten groeien toch gauw flink door. Dus het samenspel met de natuur, wat Anninga op zijn vorige terrein al had bereikt, begint rap weer vorm te krijgen. Ook hebben sommige kunstenaars speciaal werk ontworpen voor de geluidswal die nu aan de rand van het park prijkt.
Kunstenaars zien de Anningahof als een gewilde plek om hun werk te mogen exposeren. Er is op het landgoed nu van 69 kunstenaars werk te zien. Van ‘oude’ meesters als André Volten, Shinkichi Tajiri en Cornelius Rogge, van jaarlijks terugkerende namen als Hans van Bentem, Sjoerd Buisman, Tom Claassen, Rob Voerman en Henk Visch. Verder is er ruimte voor jonger talent.
De beelden zijn heel wisselend van karakter, stijl en uitvoering. In het park staan nu zo’n 90 buitenbeelden, ook zijn er drie binnenruimtes met bijzondere exposties.
Het Kunstwegen Paviljoen (startpunt van deze Nederlands-Duitse kunstroute langs de Overijsselse Vecht) is gevuld met kunst en muziek van Harmen van der Tuin, die me persoonlijk langs zijn werk leidde en daar een uitgebreide, weldoordachte uitleg bij gaf. De belangrijkste boodschap die ik daar uitfilterde is: kijk naar een kunstwerk zonder het te willen duiden of er woorden aan te geven, maar voel eens wat het met je doet, welke energie je ervan krijgt, hoe je het ervaart. Ik vond dat een mooi inzicht, en ben met die gedachte de beeldentuin ingelopen. Dat leverde prachtmomenten op.
Informatie Landgoed Anningahof
Open: t/m 27 zondag oktober 2019, woensdag- tot en met zondagmiddag van 13-18 uur, entree € 7,50. Info vind je op deze website.
Lunchtip
Nog meer lezen over buitenbeelden
- De beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
Oh, dit lijkt me super leuk om samen met mijn vriend heen te gaan. Afgelopen zomer waren wij bij het Kröller Müller museum en dat smaakte naar meer :-). Dit ziet er ook erg inspirerend en indrukwekkend uit.
Groetjes Susan
Ha Susan, ja dan was je al bij een goede plek, deze zul je dan ook fantastisch vinden. Donderdag trek ik twee namen uit ‘de hoge hoed’! Groet, Katja
Hi Susan, dank voor het meedingen naar deze prijs, via Online Naam Loten is ‘mededinger’ Jolanda eruitgekomen. Wie weet heb je een volgende keer meer geluk! Groetjes, Katja
Het lijkt me leuk om kaartjes te winnen. Wij bezoeken vaak tuinen in Nederland om inspiratie op te doen. Deze beide locaties nog nooit bezocht. Kunst in onze tuin is het enige wat nog steeds ontbreekt. Misschien vinden we hier de juiste inspiratie. Oktober is wat mij betreft een fijne maand om dit soort activiteiten te ondernemen.
Ha Ankie, leuk dat je meedingt, het is een echt mooie tuin. Donderdag laat ik weten wie de kaartjes gewonnen heeft!