Groene boeken uit mijn bubbel

GROENE BOEKEN * Afgelopen tijd verschenen er in mijn ‘groene bubbel’ vier aanbevelenswaardige boeken. Van schrijfsters die op hun enthousiaste manier de wereld mooier maken en mensen informeren over hoe we Moeder Aarde gezond houden, en daarmee onszelf. Ik zet ze hier in het zonnetje.

Planteninkt, maak je eigen natuurlijke inkt – Judith Rosema

Kunstenaar Judith Rosema maakte een heel proces door, een groei in duurzaamheid, zoals we dat allemaal wel kennen. Toen haar vierjarige dochter een paardenbloem over haar gezicht wreef en het dons van haar gezichtje een gele gloed vertoonde, kreeg Judith een ‘eureka-momentje’. Ze was al met klassieke verfplanten in de weer geweest, maar dit gaf de doorslag nog verder in de plantaardige inkt te duiken: “Ik dacht: die paardenbloem geeft hartstikke veel kleur af. Er zijn dus andere planten dan de officiële verfplanten waar veel kleur in zit!” Ze ging kleur plukken in berm, bos en hei en probeerde van alles uit, wat interessante kleuren opleverde.

In 2017 richtte ze Het Inkt Atelier op. “Ik wilde een duurzaam bedrijf neerzetten. Alle verf en inkt op oliebasis ging eruit en ik besloot alleen nog te werken met producten op waterbasis.” Haar onderzoek naar plantaardige inkten kreeg steeds meer vorm en inhoud. Inmiddels gaf ze workshops en groeide haar kennis. Ze noteerde alles. Zo ontstond gaandeweg een heel naslagwerk.

Dat is nu het magnifieke boek Planteninkt geworden. Prachtig vormgegeven en gefotografeerd en spetterend van de inspiratie. Ik vind het mooi dat je op deze manier mensen met een liefde voor inkt op papier, zo vanzelf ook de liefde voor de natuur meegeeft. Het boek is een aanrader voor alle creatievelingen.

Niks Nieuws – Saskia Sampimon-Versneij

“Bijna vier jaar geleden kwam ik tot de schokkende ontdekking dat als iedereen op de wereld zou leven zoals ik, we ruim vier aardes per jaar nodig hebben. Vier aardes! Dat moest veranderen,” schrijft Saskia. “Ik moest veranderen!” Ze is gaan onderzoeken hoe zij, als ‘gemiddelde consument’, duurzamer kon gaan leven. “Ik heb dat vanaf het begin aangepakt als een journalistiek project. Alles wat ik leerde en tegenkwam ben ik gaan delen op mijn website en socials. In volledige openheid, ook om te laten zien wat wel en niet mogelijk is voor mij. Met mijn positieve en open benadering hoop ik het juiste gesprek aan te gaan met mijn volgers en lezers zodat we van elkaar kunnen leren.”

Saskia startte The Greenlist, een online magazine met een site en socials en een freelance redactieteam. Al haar vergaarde kennis schreef ze op in een lekker bont en bomvol praktisch bespaarboek NIKS NIEUWS, maar toch zal het je verrassen.

Iedereen kan moestuinieren – Sofie Maes

Toch nog aan het klungelen in je moestuin? Of wil je volgend jaar éindelijk eens gaan beginnen met het verbouwen van je eigen aardappelen, courgettes, boontjes en bieten? Dan is ‘Iedereen kan moestuinieren’ van Sofie Maes je boek. Het is bedoeld voor beginners, maar… stiekem ook voor gevorderden, want het staat boordevol tips en trucs en handigheidjes die zelfs de ervarener moestuinier even bijspijkeren.

De sympathieke Sofie moestuiniert al jaren, inmiddels ook samen met haar kinderen. Ze is een enthousiasteling die graag uitleg geeft en anderen warm maakt voor het telen van groenten en fruit. Ze blogt erover, is actief op Instagram en adviseert mensen in haar buurt. Nu maakte ze deze moestuinbijbel. Ze legt heel begrijpelijk uit hoe je een moestuin aanlegt. En hoe je vervolgens zaait, plant, kweekt en de boel onderhoudt. Van zo’n 20 gemakkelijke gewassen geeft ze instructies, dus het eerste begin is gemaakt en dat smaakt vervolgens met Sofies hulp vast letterlijk naar meer!.

De Groene Buurvrouw – Carlijn Krielaars

Toen ik De Groene Buurvrouw – Carlijn Krielaars – voor het eerst bezocht in de binnenstad van Den Bosch, wist ik gelijk waar ik moest zijn. Ik hoefde het groen maar te volgen. De boomspiegels aan de Westwal stonden opvallend fleurig te bloeien. Twee geveltuinen aan weerszijden van haar straatje toonden een bonte weelde aan planten en bloemen. De steeg die ze deelt met haar buren bleek de allergroenste oase van de stad, met als topper een wilde wingerd die de halve buurt heeft gekaapt. Het zoemde en het fladderde er, want ook insecten en vogels hebben deze heerlijke plek in de stad gevonden voor hun voedsel, nestelplekjes en schuilplaatsen.

Geen wonder dat voorbijgangers hier even stilstaan en oh en ah roepen en foto’s maken. En dan is de ‘buuv’ ook nog begonnen met het inzaaien van een voorheen saai plantsoen om de hoek. Ik ben benieuwd welk stukje versteende of verwaarloosde stad ze straks weer onder haar hoede neemt, want ze is niet te stoppen!

Ooit begon ze op haar piepkleine balkon, en toen dat zo vol groen stond dat ze er nauwelijks meer kon zitten, stapte ze haar voordeur uit en greep ze de kans om in elk gat of kier een plant te laten groeien, tegels te lichten en kale plekjes vol te proppen met zaden, stekken en bollen. Zo zijn in de hele wereld mensen bezig met de groene revolutie. Ze zaaien en planten met een missie, zodat hun leefomgeving een stukje levendiger, gezelliger en socialer wordt. Zo ontstaat er weer kleinere of grotere ‘natuurgebieden’ voor insecten, vogels en ander belangrijk leven.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb voor balkons of dakterrassen, maar dat is nou net niet mijn expertise, maar wél die van Carlijn. Zij legt je in dit boek heel helder uit hoe je dat soort stedelijke buitenplekken tot net zo’n paradijs als het hare kan maken. Met dit enthousiasmerende stappenplan heeft iedereen nu de mogelijkheid om zelfs midden in de drukke stad de groene revolutie een boost te geven.

Meer boekenblogs van dit jaar

Geef een reactie